Türkiye'de Her 3 Kisiden 1'I Hipertansiyon Hastasi

Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ali Deniz, dünyada her 4 kisiden, Türkiye’de ise her 3 kisiden 1’inin hipertansiyon hastasi oldugunu söyledi. Prof. Dr. Deniz, kalp krizi, inme ve kalp yetmezligi gibi birçok soruna yol açabilecek hipertansiyona karsi günlük egzersiz ve beslenmeden tuzu çikartmayi önerdi.

Türkiye'de Her 3 Kisiden 1'I Hipertansiyon Hastasi
Acibadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Ali Deniz, 17 Mayis Dünya Hipertansiyon Günü sebebiyle, hipertansiyon hastaliginin nasil teshis edilebilecegini ve yapilmasi gerekenleri anlatti. Hipertansiyonun, kalpten vücuda tasinan kanin atardamar duvarlarina uyguladigi kuvvetin, kalp hastaligi gibi saglik sorunlarina neden olabilecek kadar yüksek oldugu yaygin bir tibbi durum oldugunu belirten Prof. Deniz, dünyada her 4 kisiden, Türkiye’de ise her 3 kisiden 1’inin hipertansiyon hastasi oldugunu ifade etti.



“Kalp krizi, inme, görme gibi pek çok hastaliga yol açabilir”

Prof. Dr. Deniz, hipertansiyonun ayni zamanda yüksek tansiyon adiyla bilindigini animsatarak “Doktor ölçümlerinde 140’a 90 mm bizim sinir ölçümümüzdür. Ancak evdeki ölçümlerde ise bu sinir daha düsüktür. Kan basincinin yükselmesi kalp ve damar hastaliklari için ciddi bir risk olusturmaktadir. Kalp yetmezligi, inme ve kalp krizi gibi risklere yol açmaktadir. Bu nedenle erken fark edilip tedavi edilmesi gerekir” diye konustu.

Prof. Dr. Deniz, hipertansiyonun neden olabilecegi hastaliklarindan bahsederek, “Kalp krizi, inme, kalp yetmezligi, hafiza sorunlari, çesitli böbrek hastaliklari, damar hastaliklari, görme kaybina kadar varabilen görme sorunlari, kadinlarda da erkeklerde de cinsel fonksiyon bozukluklari ile ani ölümle sonuçlanabilecek aort anevrizmalari gibi hastaliklar ortaya çikabilir” dedi.



“Sik görülüyor ama farkina varilmiyor”

Hipertansiyonun 35 yasindan itibaren görülebilecegini aktaran Prof. Dr. Ali Deniz, “Çocuklarda da altta yatan hastaliklara bagli olarak görülebilir ama genellikle eriskin yas hastaligidir. Türkiye için her 3 kisiden 1’inin hipertansiyonu var diyebiliriz. Oldukça sik görülen ancak farkina varilmayan bir hastalik. Aile faktörü burada en önemlisi. Ebeveynlerinden birinde hipertansiyon olan bireylerde hipertansiyon görülebiliyor. Bunun da önemli bir etkisi var” ifadelerini kullandi.

“Hekime danismadan ilaçlar kesilmemeli”

Hipertansiyon teshisi konulan pek çok hastanin, bu nedenle bir sikayet yasamadigini söyledigine deginen Prof. Dr. Deniz, "Hissedilmese bile kan basinci yüksekligi saglik problemlerine yol açabilir. Sikayetin olmamasi yüksek kan basincinin olmadigini veya zarari olmadigini göstermiyor. Kan basinci yüksek oldugunda, nefes darligi, enseden basa dogru yayilan bir bas agrisi, bas dönmesi, görme sorunlari, burun kanamasi gibi sikayetler olabilir, ama hiç belirti vermeden ayni yükseklik de görülebilir. Bu nedenle hekimin önerdigi tedavi düzenli uygulanmali ve hekime danismadan ilaçlar kesilmemeli" dedi.



“Her gün yarim saat yürüyün”

Tedavi yöntemlerinden de bahseden Prof. Dr. Deniz, yüksek tansiyonu olan kisilerin, kilosuna dikkat ederek ve yeterli ölçüde hareket ederek saglikli bir yasam sürebildigine dikkat çekti. Yapilan arastirmalarin fazla kilo ile yüksek tansiyon iliskisini ortaya koyduguna isaret eden Deniz, “Bu nedenle bu kisilerin mutlaka kilo vermesi, beslenme uzmani ve hekim kontrolünde diyet ve spor yapmasi önem tasiyor. Her gün 15-20 dakikalik hafif tempolu bir kosu veya yarim saatlik hizli tempoda yürüyüs metabolizmayi hizlandirmaya yardimci oluyor” diye konustu.



“Tuzdan vazgeçin”

Prof. Dr. Deniz, yüksek tansiyonu olan kisilerin beslenme listesinden tuz ve tuzlu gidalari çikarmasinin önemine deginerek, “Tüketilen besinlerin içerigindeki tuzun fazlasi zararli oluyor. Bunun yani sira sigara ve asiri alkol tüketiminden uzak durmak, mümkün oldugunca stresten kaçinarak sakin bir hayat sürmek öneriliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA