Titreyen Eller Parkinson Hastaliginin Belirtisi Olabilir

Parkinson, hareket bozukluklari rahatsizliklari arasinda en çok bilinen, genellikle 60 yas üstü bireylerde görülen bir hastalik oldugunu bildiren Nöroloji Uzmani Dr. Songül Tugrut, hastaligin nedeninin tam olarak bilinmemekle birlikte, çevresel ve genetik faktörlerin etki oldugu söyledi.

Titreyen Eller Parkinson Hastaliginin Belirtisi Olabilir
Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Songül Tugrut, hastaligin genç yasta görülmesi durumunda genetik faktörler öne çiktigini belirterek , parkinsonun ortaya çikis nedenleri hakkinda su bilgileri verdi: “Parkinson hastaligi, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybi sonucunda ortaya çikmaktadir. En sik görülen belirti ise ellerdeki titremedir. Kirsal alanda yasamak, kuyu suyu içmek ve tarim ilaçlarina maruz kalmanin parkinsonun çevresel faktörleri arasinda yer aliyor.”

Parkinson hastaliginin siklikla bir elde titreme ile basladigini stresin belirtilerin belirginlesmesine neden oldugunu vurgulayan Tugrut, parkinson belirtileri hakkinda su bilgileri paylasti: “Ilk belirti olan bir eldeki titremeye, ayni elin hareketlerinde yavaslama ve kas sertligi eklenir. Daha sonra ayni taraftaki bacakta benzer belirtiler görülür. Devaminda karsi el ve bacakta da titreme görülebilir. Yüz mimik kaslarinin hareketlerinde yavaslama, yüzde donukluk hastaligin belirtileri arasindadir. Hasta yürürken ayaginda takilma ve sürünme hissinden yakinabilir, konusmada yavaslama ortaya çikabilir ve bazi hastalarin yazisi günden güne bozulur”

Partinson, duygu degisimlerine neden olabilir

Hastaligin, günlük hayati olumsuz etkileyen çok sayida belirtisi olabilecegine dikkat çeken Tugrut, agizda salya akmasi, yürürken aniden hareketsiz kalma, konusmanin aniden durmasi, koku duyusunun azalmasi, istem disi kasilmalar, kan basinci degisiklikleri gibi durumlarin Parkinson hastaligi açisindan degerlendirilmesi gerektigini söyledi.

Parkinsonun fiziki degisiklikler disinda da belirti verebilecegini söyleyen Uzm. Dr. Tugrul, “Parkinson hastalarinda duygu degisimleri yasanabilir, canli rüyalar ve kabuslar görebilirler” açiklamasinda bulundu. Tugrul, hastaligin tanisinin klinik ve muayene bulgulari ile konuldugu söyledi.



Uzm. Dr. Songül Tugrut, kullanilan bazi ilaçlarin, Parkinson hastaligina benzer belirtilere neden olabilecegini söyledi.

Tugrut, “Psikiyatrik hastaliklarin tedavisinde kullanilan bazi ilaçlar ve kalp hastaligi tedavisinde ve bulanti-kusma tedavisinde kullanilan bazi ilaçlar parkinson hastaligina benzer tabloya yol açabilirler. Bu ilaçlar kesildiginde belirtiler hizla düzelir” bilgisini paylasti.

Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Songül Tugrut, dopaminin hareketlerin kontrolünde rol oynayan kimyasal bir madde oldugunu belirtti.

Parkinson hastaliginin, dopamin ihtiyacinin karsilanmasiyla tedavi edildigini belirten Tugrul, tedavide dopamin benzeri etki gösteren bir ilaç olan apomorfinin kullanildigini söyledi.

Apomorfinin cilt alti enjeksiyon yoluyla uygulandigini belirten Uzm. Dr. Tugrul, “Etkisi 10-20 dakika gibi hizli bir sürede baslamaktadir” bilgisini paylasti. Apomorfinin 2 türlü kullanimi olduguna isaret eden Tugrul, “Ilki gün içinde tekrarlanabilen cilt alti igne uygulamalari seklindedir. Hastanin kullanmakta oldugu ilacin etki etmemesine bagli olarak kilitlenip oldugu yerde kaldigi durumlarinda uygulanacak bir apomorfin ignesi ile 5-10 dakika gibi kisa bir sürede tekrar hareket etmesine yardimci olur” ifadelerini kullandi. Apomorfinin durumu agir olan parkinson hastalarinda kullanim sekli hakkinda da bilgi veren Uzm. Dr. Tugrul, “Bu hastalarda, cilt altindan portatif bir pompa yardimiyla sürekli apomorfin verilmesi hastanin hareketsiz durumda geçen zamanini azaltmaya ve belirtilerini hafifletmeye yardimci olur” açiklamasinda bulundu. Tugrul ayrica, son yillarda yapilan çalismalarda, parkinson hastaliginda düzenli egzersizin öneminin vurgulandigini belirtti.

Kaynak: İHA