Teknoloji Tabanli Programlar Turizmi 'Yesillendiriyor'

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan yürütülen Güvenli Turizm Sertifikasi uygulamasi 2023’te Güvenli ve Yesil Turizm Sertifikasi olarak degistirilecek. Sektördeki dijitallesme adimlari bu dönüsüme destek veriyor.

Teknoloji Tabanli Programlar Turizmi 'Yesillendiriyor'
Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan yürütülen Güvenli Turizm Sertifikasi uygulamasi 2023’te Güvenli ve Yesil Turizm Sertifikasi olarak degistirilecek. Güvenli turizm sertifikasyon programinin getirdigi bu yapi, 2023 yilindan itibaren Türk turizm modelinin sürdürülebilirlik kosullarini da gözeterek Güvenli ve Yesil Turizm Sertifikasyon Programi ile kalici bir sekilde uygulanacak.

Türkiye’nin ulusal sürdürülebilir turizm programi için Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) ile isbirligi anlasmasi da imzalayan Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk turizm sektörünün 2030’a kadar üç asamali bir sertifikasyon süreci ile yeniden yapilandirilmasini hedefliyor. Programin detaylari için çalismalar devam etse de sürdürülebilirlik özellikle otellerin gündemine girmeye basladi.

Kaynaklarin optimum sekilde kullanilmasiyla maksimum verimligi almak ayni zamanda misafir memnuniyetini saglamak ise oteller için planlamasi oldukça zor bir süreç olarak duruyor. Turizm sektöründe dijitallesme hamlesi baslatan Talya Bilisim tarafindan gelistirilen Elektraweb yaziliminin otellerin yesil dönüsümüne katki vermesi hedefleniyor. Yazilimla oteller uçtan uca dijitallesirken tüm atiklarini minimum düzeye çekerek kaynaklarini kullaniyor.

Gelistirici sirket Talya Bilisim’in Yönetici Ortagi Nilüfer Durukal, “Elektraweb sürdürülebilirlik ve yesil turizm için en önemli iki baslik olan kaynaklari etkin bir sekilde kullanmanizi, stok ve atik yönetimini kontrol etmenizi kolaylastiriyor. Ayrica maliyetleri düsürerek tasarruf etmenizi sagliyor” dedi.

Durukal, G20 ülkelerinin turizme yönelik olarak 7 baslikta karar aldigini belirterek, “Bunlardan biri sürdürülebilirlik, bir digeri ise dijitallesme. Bu iki baslikta da otel yazilimina düsen ciddi görevler var” dedi.

Turizm sektörüne sunduklari uçtan uca çözümlerle sektörün her alaninda dijitallesme atagi getirdiklerini anlatan Durukal, en yeni web teknolojileri ile gelistirdikleri Elektraweb programinin yesil turizme öncülük edecegini ifade etti.

Durukal, “Elektraweb bir oteli, ön bürosundan muhasebesine, oda ve kat hizmetlerinden restorana, Booking, Expedia gibi uluslararasi satis kanallari baglantilarindan personel ve SPA yönetimine kadar tüm departmanlariyla dijital ortamda yönetebilmeyi sagliyor. Bunu yaparken sürdürülebilirlik ve yesil turizm için en önemli iki baslik olan kaynaklari etkin bir sekilde kullanmanizi, stok ve atik yönetimini kontrol etmenizi kolaylastiriyor. Ayrica otellerin maliyetlerini düsürerek tasarruf ettiriyor” dedi.

“Israfin önüne geçiyor “

Bu sürecin yönetimine dair örnekler veren Durukal, sunlari anlatti: “Web teknolojileri ve bulut yapi, otelin minimum donanim ve network harcamasi yaparak yazilimi kullanabilmesini sagliyor. Zira söz konusu programda sunucu sistemlerine hatta bilgisayara bile ihtiyaciniz yok, cep telefonundan dahi programi kullanabiliyorsunuz. Otelin enerji tasarrufu yapmasini saglamak için klima kullaniminin misafirin giris çikis saatlerine göre olmasini saglayabiliyoruz. Program misafir odaya gelmeden hemen önce klimalari çalistiriyor ve misafirin istedigi sicakliga ayarliyor. Misafir check out ettikten sonra da otomatik olarak kapatiyor. Böylece odalar bosuna sogutulmamis, elektrik tasarrufu saglanmis, ayni zamanda gereksiz enerji tüketimi de önlenerek çevre korunmus oluyor. Program otel yönetiminde kagit kullanimini da tamamen ortadan kaldiriyor. Housekeeping’den e-fatura gönderimine kadar her sey dijital ortamda ve kagitsiz olarak yönetilebiliyor. Kat görevlileri basit bir android tabletten o gün temizleyecekleri odalari görebiliyor, oda durumunu anlik olarak sisteme isleyebiliyor. Muhasebede e-fatura ve e-arsiv ve çok yakinda zorunlu olacak e-adisyon uygulamalariyla otelin tamamen kagit kullanmadan fatura gönderip almasi saglaniyor. Bir baska örnek; açik büfelerde çikacak yemegin miktari. O açik büfelerde bin kisilik otelde 2 bin, iki bin bes yüz kisilik yemek yapilan yerler var. Elektraweb üretilecek yemegin miktarini optimize edebiliyor. Bir taraftan israfin önüne geçilirken bir taraftan da misafirini hayal kirikligina ugratmiyor.”

“Stok-reçete yönetimi sagliyor”

Oteller için stok yönetiminin önemine dikkat çeken Durukal, Elektraweb ile çok iyi stok kontrolü yapilabildigini kaydetti.

Durukal, “Yani bir porsiyon çikan yemegin maliyeti, ya da farkli ölçü birimlerinde maliyet hesabi yapabilmek elektraweble çok kolay. Bir porsiyon yemegin maliyetini detayli sekilde hesaplayabildiginiz gibi, hedef maliyete göre üretim de yapilabiliyor. Çok küçük miktarlarin dahi hesabi çikartilabiliyor. Çok büyük bir isletmede o küçük miktar ciddi fark yaratabiliyor. Dolayisiyla otellerimiz stoklarini optimum sekilde kullanabiliyor” dedi.

Oteldeki malzemelerin kayitlarinin çok detayli sekilde tutabildigini aktaran Durukal, “Oteldeki tüm cihazlar karekodla takip edilebiliyor. O karekod içerisinde o cihazin en son hangi bölümde kullanildigi, teknik servis anlasmasi varsa kiminle oldugu, ne zaman baslayip ne zaman bittigi gibi tüm bilgiler yer aliyor” diye konustu.

Bu sistemle kontrolün otel sahibinin elinde olduguna dikkat çeken Durukal, “Ayrica otelde minimum maliyette çalisiyor. Ayni zamanda kontrolü kolaylasiyor. Atik yönetimini de sagladigi için sürdürülebilirlik süreçlerini devreye almis oluyor” ifadelerini kullandi.

“100’ün üzerinde otel kullaniyor”

Programi dünyada 100’ün üzerinde otel tarafindan kullanildigini aktaran Nilüfer Durukal, programin teknolojik olarak sagladigi katkilari ise üç baslikta özetledi. Durukal, sunlari anlatti: “Elektraweb en yeni web teknolojileriyle gelistirilmis bir program. Google’in mobil uygulamalar için gelistirdigi Angular ile yazildi ayrica Node JS ve Java kullanildi. Sistem Microsoft Azure platformu için optimize edildi. Bu sayede ekranlarin çok hizli ve fonksiyonel olmasinin yaninda, görsel olarak da güzel ve kullanici dostu olmasini sagladik. Web teknolojileri özellikle bulut yapida çalistirdiginizda isletmeye ciddi bir tasarruf sagliyor. En basta sunucu maliyetlerinden, o sunucuda çalisacak sistem yazilimlari, virüs programlari, yedekleme sistemleri vb. tüm maliyetlerden kurtulmus oluyorsunuz. Ikincisi, güvenlik konusu bir sorun olmaktan çikiyor. Çünkü bu tür Cloud (bulut) sistemler hem çok ciddi sekilde korunuyor hem de dünyanin farkli lokasyonlarinda datalarin es zamanli kopyalari tutuldugu için hiçbir bilginin kaybolmamasi garanti altina alinmis oluyor. Üstelik bilgiler KVKK ve GDPR gerekliliklerine göre islendigi ve saklandigi için otellerimizin bu konudaki yükü de hafiflemis oluyor. Üçüncüsü, web tabanli bir yazilimi en düsük konfigürasyonlu bir bilgisayarda bile çok rahatlikla kullanabiliyorsunuz çünkü bilgisayara yüklenen program ve/veya içinde saklanan bir veri yok. Ayni banka uygulamasini kullanir gibi, bir internet baglantisi üzerinden programa erisim saglamaniz yeterli oluyor. Donanimlar zorlanmiyor, ariza yapmiyor, saklama kapasiteleri dolmuyor. En önemli avantaji da programin ayni zamanda mobil olusu. Özellikle herkesin evden çalistigi pandemi günlerinde Elektraweb, yöneticilerin otele gitmeden programi cep telefonundan veya tabletlerinden kullanabilmesini sagladigi için çok tercih edildi.”
Kaynak: İHA