Restorasyonda Ortaya Çikti, Caminin Duvarina Fetih Suresi'nin Ayetleri Yazilmis

Kastamonu’da Restorasyon çalismalarinin yapildigi Seyh Sabani-i Veli Camii’nin duvarlarinda Fetih Suresi’nin ayetlerinin yazildigi ortaya çikti.

Restorasyonda Ortaya Çikti, Caminin Duvarina Fetih Suresi'nin Ayetleri Yazilmis


Kastamonu’da bulunan Seyh Saban-i Veli Camii’nde yapilan restorasyon çalismalari sirasinda, caminin bir iç duvara sahip oldugu ve bu duvarlar üzerinde Fetih Süresi’nin ayetlerinin oldugu tespit edildi. Vakif Haftasi dolayisi ile düzenledigi toplantida camideki çalismalarla ilgili bilgi veren Kastamonu Vakiflar Bölge Müdürü Erdal Pinar, caminin 6 arkli noktasinda ayetlerin korundugunu söyledi.



"Kurban Bayrami öncesinde camimizi açma gibi bir niyetimiz var”

Seyh Saban-i Veli Camii’ndeki restorasyon çalismalari ile ilgili bilgi veren Pinar, “2020 yilinin sonlarina dogru yer tesliminde bulunduk. Sponsorluk yöntemiyle yaptigimiz bir restorasyon. Süreç içerisinde dokunuslarimiz oldu, yeni bulgular ve izler bulundu, Kastamonu ve ülkemiz için çok kiymetli bir eser. Burada su anda yüzde 60’lara yakin bir fiziki gerçeklesme var. Projelerimizi tamamladik. Yeni ulastigimiz bulgular çerçevesinde hazirladigimiz projelerin tamami Anitlar Yüksek Kurulundan geçti. Artik bu anlamda önümüzü görebiliyoruz. Süreci su anda rahatlikla yürütebiliyoruz. Sorunsuz bir sekilde devam ediyoruz. Iklim sartlari da müsaade ederse bir sorun yasamazsak Kurban Bayrami öncesinde camimizi açma gibi bir niyetimiz var” dedi.



“6 noktada Fetih suresinin belli bölümlerini kurtarabildik”

Restorasyon sürecinden bugüne kadar ulasilmayan bazi bilgilere ve bulgulara ulastiklarini açiklayan Pinar, “Caminin iç kisminda ikinci bir duvar oldugunu, önceki ilk haliyle eklenti olan duvar arasinda fetih suresinin belli bir bölümlerinin oldugunu gördük. Halvet odalarinin çikisinda çesme oldugunu gördük. Bugüne kadar herhangi bir yerde rastlamadigimiz, hangi amaçla kimler tarafindan yapildigini bilemedigimiz ve yogun çalismamiza ragmen saglikli veri elde edemedigimiz bazi bulgulara ulastik. Bunlarin en kiymetlisi de Fetih Suresi oluyor. Bu bulgular çerçevesinde nihai olarak bu karari verebilecek olan Ankara Bölge Koruma Kurulu hocalarimizi sürecin baslangicindan itibaren 4 farkli tarihte restorasyonun olmazsa olmazi noktalarinda davet ettik. Burada istisarede bulunuldu. Onlarin direktifleri ve bakis açilariyla bizler proje hazirladik. Geldigimiz noktada Fetih suresinin cami içerisinde 6 farkli noktada ayetlerinin korundugunu gördük. Dogu ve Bati cephelerinde mahfel katina sinir olan 6 noktada Fetih suresinin belli bölümlerini kurtarabildik. Tamamini degil. Belki ilk yapilisinda tamami vardi ama sonraki restorasyonlarda düsmüs olabilir. 15 gün önce kurul hocalarimizla yine burada bir araya geldi. Fetih suresinin var olan kismini nasil koruyacagiz. Bunu görüstük. Geldigimiz noktada Bölge Korumu Kurulundan geçen kararda Fetih Suresinin 6 farkli alandaki noktasini var olan haliyle egim vermek suretiyle isiklandirarak cami merkezinden tamami görülecek sekilde projelendirip uygulamaya alacagiz. Bu karar alindi. Fetih suresinin tamamini biz kurtaramadik. Böyle bir bulgumuz yok. Ulasabildigimiz bugüne kadar gelen yerlerini koruma altina aliyoruz. Isiklandirma yaparak bunu da insallah gelecek nesillere aktarmaya çalisacagiz” diye konustu.



"Güzel bir eser kazandirmayi planliyoruz”

Seyh Saban-i Veli Camisinde restorasyon sonrasinda turizm hareketliliginin yasanacagini söyleyen Pinar, “Kastamonu’nun gözbebegi olan, Türkiye’de çok fazla bilinen müthis bir inanç ve kültür turizmi potansiyeli olan bir yerde pandemi dolayisiyla biraz aksadi ama özellikle restorasyondan sonra bunun çok daha fazla ivme kazanacagini düsünüyoruz. Restorasyonla buraya ziyaretin daha da hizlanacagini tahmin ediyoruz. Çünkü çok güzel izlere ve bulgulara ulastik. Emegi geçenlere tesekkür ediyoruz, güzel bir restorasyon olacagini düsünüyorum. Bu hareketin hizlanarak devam edecegini, insallah ülkemize ve Kastamonu’muza zaten güzelde çok daha özgün haliyle güzel bir eser kazandirmayi planliyoruz” seklinde konustu.



“Bölgemizde 325 adet tescilli vakif eserimiz mevcut”

Kastamonu Vakiflar Bölge Müdürlügü olarak kendi yerleskelerinde bulunan 325 adet tescilli vakif eseri ile ilgili de bilgi veren Pinar, söyle konustu:

“Bunlarin 185 adedi Kastamonu’nun merkez ve ilçelerinde bulunuyor. Son 20 yila baktigimizda 180’ne yakin tescilli vakif eserinin onarilmasini sagladik. Bunun 130 tanesi Kastamonu’nun il ve ilçeleri olusturuyor. Merkezde Ahmet Dede Camisi, Küpçügez Mescidi, Ibn-i Neccar (Eli Güzel) Cami ile Seyh Sabani Veli Camisinin restorasyonlari devam ediyor. Ibn-i Neccar (Eli Güzel) Camisinin restorasyonu bitti, son dokunuslarimizi yapiyoruz. Hava sartlarindan dolayi bitimi gecikti, insallah 2 ay içerisinde tamamlayacagiz. Ahmet Dede Camisinde de proje tadilatlari gündeme geldi, su anda kurullardan onayli proje anlaminda islemleri devam ediyor. Öngörümüz 8’inci aya dogru burayi da bitirmek istiyoruz. Küpçügez Mescidinde de fiziki gerçeklesme su anda yüzde 70 civarindadir. Burayi da Kurban Bayrami sonrasinda ibadete açmayi planliyoruz. Restorasyonlarimiz bu anlamda sorunsuz gidiyor.”
Kaynak: İHA