Kirsalda Yasayan Vatandaslar Keneye Karsi Bilgilendirildi

Yozgat’ta saglik çalisanlari yaz mevsiminin gelmesiyle ortaya çikan kenelere karsi, hayvancilikla ugrasan ve kirsal kesimde yasayan vatandaslari bilgilendirdi.

Kirsalda Yasayan Vatandaslar Keneye Karsi Bilgilendirildi
Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) virüsünü bulastiran kenelerin siklikla görüldügü Yozgat’ta Saraykent Toplum Sagligi Merkezi çalisanlari, ilçe merkezinde ve kirsal kesimde yasayan vatandaslari keneye karsi uyararak brosür dagitti.

Özellikle hayvancilik, tarla ve bahçe isleri ile ugrasan vatandaslarin keneye karsi tedbirli olmalari gerektigini söyleyen saglik ekipleri, vatandaslari keneden korunma yollari konusunda bilgilendirdi.

Saraykent Toplum Sagligi Merkezi Doktoru Halil Ibrahim Batur, vatandaslari özellikle keneye çiplak elle dokunmamalari konusunda uyardi. Doktor Batur, “Vatandaslara kenenin bulasmamasi için öncelikle tedbir alinmalari eger bulasirsa kenenin nasil çikarilacagi ve hangi bölgelerde olduguna dair bilgilendirmeler de bulunduk. Eger bas agrisi, bulanti gibi semptomlar olursa en yakin saglik kurulusuna basvurmalarini söyledik. Çoraplarini pantolonlarinin paçalarina çekmeleri, bot giymeleri ve beyaz elbise tercih etmeleri gerekiyor. Koltuk alti, boyun, kasiklarda, kulak arkasinda keneyi gördüklerinde elle direkt temas etmeden eldiven veya poset kullanarak çikarmalari gerekiyor. Eger çikaramazlarsa en yakin saglik kuruluslarina basvurmalari gerekiyor. Özellikle kirsal kesimlerdeki, tarim ve hayvancilikla ugrasan vatandaslarimiz risk altinda onlarla ilgili daha çok çalisma yapiyoruz. Bu konularda keneye dikkat etmemiz gerekiyor.” dedi.

Çiftçi Harun Kizilirmak ise “Saglik ekipleri buraya geldi, kene ile ilgili bizi bilgilendirdiler. Pantolon paçalarinin çorap içinde olacagini, özellikle beyaz giysiler giymemizi kenenin vücutta görüldügünde çiplak elle alinmayacagini söylediler. En yakin saglik kurulusuna gitmemizi söylediler. Ekiplerin yaptigi çok güzel bir çalisma. Vatandasi bilgilendirme açisindan çok güzel herkes bunlari bilmiyor. Saglik ekiplerinin söyledigi sekilde uygulama yapmalari gerekiyor. Biz çiftçiyiz, dagda bayirda olan insanlariz onun için kene ile ilgili tedbirlere uymamiz gerekiyor, keneye dikkat edecegiz.” seklinde konustu.

Köyünde hayvancilikla ugrasirken kene tutmasi vakasiyla 10 gün boyunca yogun bakimda kaldigini söyleyen Haci Ömer Sahan da, “Hayvanlari otlatiyordum, o arada eve geldim kene tutmus. Saglik ocagina geldim, beni çok etkiledi. Beni Sivas’a sevk ettiler, orada 10 gün yogun bakimda yattim. Keneye dikkat. Ben ölümden döndüm, kil payi kurtuldum. Keneyi vücudumdan doktorlar çikardi. Kene virüsü vücuduma birakmis daha hala da etkisi var.

Saglik ekipleri bize tedbirli olmamiz konusunda uyarilarda bulundu.” ifadelerine ver verdi.
Kaynak: İHA