Is Dünyasi Karma Is Gücüne Hazir
Deloitte Türkiye ve Workflex is birligi ile gerçeklestirilen Karma Is Gücüne Geçis Hazirlik Arastirmasi raporuna göre, Türkiye’deki her üç kurumdan neredeyse ikisi karma is gücü modeline geçmis görünüyor. Arastirmaya katilan her 10 katilimcidan 9’u ise is gücü dönüsümünü gündemine almis durumda.
Deloitte Türkiye ve Workflex is birligi ile hazirlanan ‘Karma Is Gücüne Geçis Hazirlik Degerlendirmesi Kurum Arastirma Raporu’nun tanitimi Workinton ev sahipliginde gerçeklestirildi.
Özellikle pandemi döneminde daha da yayginlasan ‘karma is gücü (KIG) modeli’nde sirketler, is gücünü sadece geleneksel kadrolu çalisma modelinde çalisanlardan olusturmak yerine, ihtiyaçlari dogrultusunda gerekli beceri ve yetkinliklere sahip kisilerle belirli süreler boyunca çalismaya yöneliyor. Bu model sayesinde çesitlilige sahip is gücünü belirli oranlarda harmanlamis olmanin avantajlarini yasiyorlar.
Arastirmanin online anket bölümüne dokuz farkli sektörde faaliyet gösteren 138 sirketten 215 kisi katilirken, birebir telefon görüsmeleriyle de toplamda 515 bin 300’ü askin çalisani temsil eden dokuz üst düzey yöneticinin görüsleri alindi.
Arastirmayi degerlendiren Deloitte Türkiye Insan Yönetimi Hizmetleri Lideri Cem Sezgin, “Pandemiyle birlikte hayatimiza hizla giren uzaktan çalisma modeli, tüm dünyada kurumlari büyük bir degisimin içine soktu. Birçok sirket tek tip çalisma düzeninden daha esnek çalisma düzenine dogru is planlarini degistirmeye basladi.
Bu gelismeler de bizlere aslinda kurumlarin çogunun karma is gücüne geçis için istekli olduklarini ve bu konuyu gündemlerine aldiklarini gösteriyor. Türkiye’de de sirketlerin is gücü dönüsümünü büyük oranda gündemlerine aldiklarini, hatta çogunlukla uygulamaya koyduklarini gözlemliyoruz” diye konustu.
Workflex kurucusu Zeynep Bilgiç ise, arastirma iç görülerini degerlendirirken yetenek açigi probleminin tüm siddetiyle devam ettigini söyledi.
Katilimcilarin mevcut durumlari ve gelecek beklentileri göz önünde bulunduruldugunda yüzde 94’ünün yetenek açigi sorunuyla karsi karsiya oldugunu belirten Bilgiç, ‘Karma Is Gücü Modeli’ verimlilik artisi, çeviklik gibi avantajlarinin yani sira yetenek ekosisteminden ihtiyaçlar dogrultusunda sistematik ve stratejik olarak faydalanma imkâni saglayarak bu kroniklesen probleme de kalici çözüm sunuyor. Sunu görüyoruz ki dünyada paylasim ekonomisi giderek yayginlasirken, yeteneklerden en üst seviyede faydalanmak çok stratejik hale geldi” dedi.
Rapordan öne çikan bazi basliklar su sekilde:
Arastirma sonuçlari Türkiye’deki kurumlarin is gücü dönüsümünü büyük oranda (yüzde 90) gündemlerine aldiklarini, hatta çogunlukla uygulamaya koyduklarini gösteriyor. Arastirmaya katilan her üç kurumdan ikisi karma is gücü modeline geçmis gözüküyor.
Katilimci kuruluslarin bu dönüsüme hazirlik seviyelerine bakildiginda büyük bölümünün teknolojik altyapi, Insan Kaynaklari uygulamalari ve kurum kültürü boyutunda karma is gücü modellerini hayata geçirmek için yetkin ve hazir oldugu görülüyor.
Her ne kadar kurumlar birçok açidan kendilerini hazir ve istekli hissettigini belirtmis olsa da katilimcilarin yüzde 17’si karma is gücünü yönetecek liderlik becerilerine sahip olmadiklarini, operasyonel karmasiklik ve kurum kültürünün yönetilmesi gereken zorluklar oldugunu ifade ediyor.
10 katilimcidan 9’u hem esnek çalisma (yüzde 89) hem de proje bazli çalismalara (yüzde 89) açik oldugunu belirtirken, yalnizca yüzde 6’si karma is gücü modelini kurum genelinde uyguluyor.
Katilimci firmalarin yarisindan fazlasi hali hazirda Bilgi Teknolojileri (BT) ekiplerinde (yüzde 53) karma is gücü modelinin uygulandigini ifade ederken, BT’yi sirasiyla Insan Kaynaklari (yüzde 38), Pazarlama (yüzde 37) ve Satis (yüzde 32) takip ediyor.
Karma is gücüne geçis için en hazir olan üç fonksiyon Bilgi Teknolojileri (yüzde 21), Insan Kaynaklari (yüzde 17) ve Mali Isler (yüzde 12) olarak siralaniyor, bununla birlikte diger birimler de karma is gücüne geçis için benzer hazirlik seviyelerinde seyrediyor.
Karma is gücüne geçiste en fazla zorluk yasayacagi belirtilen fonksiyon açik ara farkla Üretim fonksiyonu. Her 10 katilimcidan 4’ü Üretim fonksiyonunun karma is gücüne geçiste en büyük zorlugu yasayacagini belirtiyor. Üretim operasyonlarinin daha fazla yerinde süreç kontrolü ve onay akisi gerektirmesi bu yüksek oranin arkasindaki ana sebepler.
Kurum içerisindeki tüm birimlerin karma is gücüne geçis için hazir oldugunu belirten sektörler ise sirasiyla Finans, Danismanlik ve Hizmet sektörleri.
Türkiye’de yetenekli is gücü açigi var
Anketi yanitlayan 5 kisiden 4’ü kurumlarinda yetenek açigi bulundugunu belirtirken yakin gelecekte yetenek açigi bulunabilecegini öngören katilimcilarla bu oran yüzde 94 seviyelerine çikiyor.
Bugün yetenek açigini en az hisseden sektör olan perakende (yüzde 38) için bile gelecek pek güvenli görünmüyor. (Yeterli yetenege sahibiz diyen kurumlarin orani sadece yüzde 13). Enerji, Finansal Hizmetler, Holding sirketleri ve Teknoloji firmalari gelecekte yetenek açigi yasayacaklari görüsünde.
Arastirma sonuçlarina göre, en fazla yetenek açigi hissedilen birim, yüzde 24 ile Bilgi Teknolojileri. Onu sirasiyla Üretim/Operasyon (yüzde 14), Ar-Ge (yüzde 12) ve Insan Kaynaklari (yüzde 12) birimleri takip ediyor.