Engelliler Hünerlerini Sergiledi

Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügüne bagli Engelsiz Yasam Bakim Rehabilitasyon ve Aile Danisma Merkezi Müdürlügünce Engelliler Haftasi etkinligi düzenlendi.

Engelliler Hünerlerini Sergiledi
Engelsiz Yasam Bakim Rehabilitasyon ve Aile Danisma Merkezi Müdürlügünde düzenlenen programa ASH Il Müdürü Cemil Ilbas, IS KUR Il Müdürü Abdulkadir Mutlu, kurulus yöneticileri ve engelliler katildi.

Programin açilis konusmasini yapan Engelsiz Yasam Bakim Rehabilitasyon ve Aile Danisma Merkezi Müdürü Sadrettin Güzeltepe, Engelliler Haftasinin engelli vatandaslarin topluma kazandirilmasi ve insan haklarinin tam ve esit saglanmasi amaciyla, Birlesmis Milletler tarafindan 10 Mayis ile 16 Mayis arasinda, 156 ülkede ayni tarihlerde kutlanan özel bir hafta oldugunu animsatti.

Güzeltepe, ‘’Engelli vatandaslarimizin sorunlarinin çözülmesinde bireylerin ortak sorumluluk yüklenmeleri oldukça önemlidir. Bu sorumluluk engelli bireylerin sorunlarinin çözümü ve sosyallesmelerinin arttirilmasi açisindan vatandaslarimizin gösterdigi duyarliliginin arttirilmasi ile basariya ulasacaktir’’ dedi.

ASH Il Müdürü Cemil Ilbas ise engelli bireylerin özel bireyler oldugunu belirterek, engellilerin mutlu olmasinin toplumun mutlu olmasi anlamina geldigini söyledi.



Engelli hizmetlerine deginen Ilbas, ‘’Engellilerimize sosyal hizmet sunumunda, engellinin biyolojik, fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlari da dikkate alinarak, öncelikle yasadigi sosyal ve fiziksel çevreden ayrilmaksizin, aile ortaminda hizmet verilmesi için belirtilen esaslar dogrultusunda bakima muhtaç Engellinin akrabasi tarafindan evde bakim hizmeti sunumunda bir aylik net asgari ücret tutarinda ödeme, engelliye bakan kisiye yapilmaktadir. Erzurum’da evde bakim hizmetinden 6 bin 636 aile yararlaniyor, bu ailelerimize aylik 2bin 335 TL ödeniyor. Aylik evde bakim ücreti bilançosu 16 milyon TL civarinda. Ilimizde Engelli Bakim ve Rehabilitasyon alaninda, biri resmi üçü özel kurulus olmak üzere toplamda dört kurulus ile hizmetlerimiz sürdürülmektedir. Il Müdürlügümüze bagli özel Engelli bakim merkezlerinde çogu yaslilik nedeniyle kisisel bakimini yapamayan engellilerimizin barindirilmasi saglanmaktadir. Erisilebilirlik ise herhangi bir ürünün, servisin, hizmetin, teknolojinin ya da ortamin engelliler ve yaslilar dâhil olmak üzere herkes tarafindan ulasilabilir ve kullanilabilir olmasini ifade etmektedir. Tüm yasam alanlarinin engelli ve yaslilarca erisilebilirligi hedefi ile çalismalarimiz sürmektedir. Fiziksel veya zihinsel bir engelliligin yol açtigi mahrumiyet ve sorunlarin en aza indirilmesi, her seyden önce insani bir sorumluluktur. Bu sorunlara çözüm üretmek sosyal bir devlet olmanin bilinci yaninda, ister dogustan isterse sonradan olsun, engellilere sunulan imkan ve hizmetler, bir toplumun gelismislik düzeyi ve çagdasliginin ölçütü olmakla birlikte; bir ülkedeki insana verilen deger ve önemin en belirgin göstergelerindendir. Engelli vatandaslarimizin yasama siki sikiya baglanmalari, güçlüklere direnebilmeleri ve kimi sorunlarini kendi çabalariyla asabilmeleri için herkesi engelli vatandaslarimiza destek olmaya ve yürütülen çalismalara katkida bulunmaya çagiriyor Engelliler Haftasinin insanlarimizin problemlerini çözmeye yönelik çalismalarin, basariya ulasmasina vesile olmasini temenni ediyorum. En büyük engel sevgisizliktir, programda emegi geçenlere tesekkür ederim. ’dedi

Konusmalarin ardindan engelli bireylerin sundugu müzik ve siir dinletisi, tiyatro gösterisi büyük begeni topladi. Engelliler engelliler haftasinda doyasiya eglenme firsati buldu.
Kaynak: İHA