Bu Seralarda Üretim Liselilerden Soruluyor

Erzincan’da meslek lisesi ögrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetistiriciligi yaparak hem ögreniyor hem de ekonomiye katki sunuyor. Tarim bölümü ögrencileri, serada teorik egitimlerini uygulama firsati buluyor.

Bu Seralarda Üretim Liselilerden Soruluyor
Erzincan Il Millî Egitim Müdürlügü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yilinda baslayarak Tarim Alani ögretmen ve ögrencileri tarafindan kuruldugu yil 30 bin sebze fidesi üretimi gerçeklestirildi.

2021 yilinda Covid-19 nedeniyle uzaktan egitim yapildigi için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri ögrencilerin okulda olmamasi nedeniyle Tarim Alani ögretmenleri tarafindan yapildi. Okul serasinin üretim kapasitesi, pandemi olmasina ragmen, 2021 yilinda iki katina çikarilarak 60 bin adet fideye ulasti. 2022 yilinda ise mevcut serada tam kapasiteye ulasilarak, 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. Serada, domates, biber, hiyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlican ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, feslegen üretimi olmak üzere toplamda 26 farkli tür fide üretimi yapiliyor. Üretimde yerelde halkin lezzet olarak en çok tercih ettigi ata tohumlari kullanilmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçeklestiriliyor.

Kullanilan tohumlarin çogunlugunun ata tohumu olmasi, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarina nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olmasi, hastaliklara dayanikli olmalari, çesitlerin dogru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olmasi gibi nedenlerden dolayi vatandaslardan oldukça ragbet görüyor. Ayrica üretilen fideler "Meslek Liseleri Ailelerle Bulusuyor Projesi" çerçevesnde ihtiyaçli ailelere ücretsiz olarak verilerek, ögrencilerin nezaretinde söz konusu ailelerin bitkisel üretim faaliyeti yapmalari ve ailelerin geçimlerine katki saglamalari hedefleniyor.

Il Milli Egitim Müdürü Aziz Gün, okulun sera üretiminde ve tarimsal alanlarda daha iyi bir noktaya gelmesi için gayret edeceklerini belirterek, “Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin serasindayiz. 2020 tarihinde kurulmus olan serada ilk yilinda 30 bin fide, geçen yil, 2021 yilinda pandemiye ragmen 60 bin fidemiz toprakla bulustu. Halka gerekli bilgilendirme yapildiktan sonra satisi yapildi ve bu yil da, an itibariyle 90 bin fidemiz yetistirildi ve çiftçilerimize, tarimla istigal eden hemserilerimize verilmeye baslandi. Mesleki ve teknik alanlarla ilgili bakanligimizin çalismalari ve bununla ilgili ilimizin tarim ve hayvancilikla ilgili olan potansiyelini en üst noktaya ulastirabilmesi ile ilgili olarak okul ögretmenleri ve ögrencilerin yapmis olduklari çalismalar. Bununla birlikte özellikle ögrencilerimizin burada mesleki yönleriyle ilgili olarak kendilerini gelistirmeleri, her yil yapilan çalismanin bir önceki yildan her yönüyle daha aktif, daha gayretli çalismalarinin yapilmasi. Burada yapilan çalismalarla ilgili tamamen ögrencilerimizin çalismasi ve ilgili alan ögretmenlerinin çalismalariyla organik olarak yetistirilmekte. Burada ata tohumu olarak yetisiyor. Yerli olan tohum ve organik tohumun yetismesinin en büyük sebeplerinden biri halkin ciddi bir teveccühü var. Bunun nedeni de yetistirmis oldugumuz fidelerdeki ürünlerin gerçekten lezzetiyle ilgili olarak karsilik bulmasidir. Ayrica ticari olarak da çalisanlarin hibrit tohumlarin satilmasi ile ilgili çalismalarinda ögretmen ve ögrencilerimiz yapmakta. Burada 8 farkli sebzeyle ilgili fidelerimiz var. Bunlar salata, domates, patlican, kabak, lahana gibi ve ayrica aromatik bitki olarak reyhan, feslegen, kekik bulunmakta. Bunlar mesleki teknik egitimin Erzincan’da, tarim ve hayvanciligin Erzincan’da lokomotifi Tarim Meslek Lisesi’nin olmasini istiyoruz. Burada emegi geçem herkese ben tesekkür ediyorum” dedi.

Okul ögrencileri de teorik olarak gördükleri dersleri serada pratik olarak uygulamali gördüklerinde daha verim aldiklarini söyleyerek mezun olunca kendi imkânlariyla da bu meslege yöneleceklerini kaydetti.

Meslek lisesi ögretmenlerinden ve ayni zamanda Tarim Alani Sefi Muzaffer Kivanç ise, ögrencilerin fide yetistiriciligi alaninda her asamasini uygulamali olarak gördüklerini belirterek, “Okulumuzda fide üretimine 2020 yilinda basladik. 2020 yilinda 30 bin fide ürettik. 2021 yilinda 60 bin, 2022 yilinda 90 bin fideye ulastik. Genellikle halkin istedigi ata tohumu üretimi burada yapiyoruz. Ayrica daha çok bol üretim almak için hibrit tohumlarimiz da bulunmaktadir. Ögrencilerle birlikte teorik egitimin yaninda uygulamali olarak egitim yapmaktayiz. Burada her asamayi ögrenciler görmektedir. Kasada ekim yaptiktan sonra, viyollere sasirtma, bakimi, sulanmasi, gübrelenmesi, gibi her asamalari uygulamali olarak görmekteyiz. Ögrencilerimiz de burada uygulamali olarak egitim gördüklerinde ‘Hocam buradan mezun oldugumuz da biz de fide yetistiriciligi yapacagim’ diyorlar. Bu yönüyle de oldukça faydali oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA