Saglik Için Yürüdüler

Bulasici olmayan hastaliklarin önlenmesi ve tedavisi asamalarinda fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek için Orhaneli Toplum Sagligi Müdürlügü ve Ilçe Milli Egitim Müdürlügü, ’Saglik Için Hareket Et Günü’ne çok sayida aile çocuklariyla birlikte katildi.

Saglik Için Yürüdüler
Orhaneli stadyumu önünden baslayan yürüyüse Orhaneli Kaymakami Mehmet Naim Akgül, Orhaneli Belediye Baskani Ali Aykurt, diger protokol üyeleri katilirken, ögrenciler 2 kilometrelik mesafe yürüyerek farkindalik olusturdu. Orhaneli Toplum Sagligi Merkezi müdürü Ayse Mutlu, "Dünyanin en büyük problemlerinden birisi haline gelen obezite artik Türkiye’nin de merkezi sorunlarindan biri haline gelmis bulunmakta. 2021 verileriyle birlikte Türkiye dünyanin 4. sirasina yükselmis, Avrupa’da ilk siraya yükseldi. Obezite özellikle genç eriskinlerde, çocuklarda da oldukça yüksek sayilara ulasti. Türkiye’de 3 kisiden biri maalesef obez ve bu sadece kilo almayla da kalmiyor. Ayni zamanda diyabet, hiper tansiyon, kalp hastaliklari ilerleyen yaslarda görülebilen kronik hastaliklarin çok daha erken yaslarda görülmesine ve insanlarin yasam standartlarinin düsmesine sebep olmakta. Bizde Orhaneli Toplum Sagligi Merkezi olarak bu sorunu harekete geçerek insanlari da harekete geçirmek kaydiyla önderlik etmek istedik. Insanlara hareket ederek obeziteden kurtulabileceklerini, saglikli beslenerek obeziteyi yenebileceklerini iletmeye çalistik derken, obezite de hareketsizlik yasamin yani sira dikkat etmemiz geren bir diger konuda beslenme aliskanliklarimiz. En çok yapilan yanlisliklardan biri hazir gidalara çok fazla yönelme özellikle hazir yada paketli gidalarin oldukça fazla tüketilmesi, genç yaslarda erken baslanan hamburger, patates cips yada market aliskanligi olarak paketli gidalardan cipsler, çikolatalar bunlarin çok dengesiz ve yogun beslenme aliskanligini bu sekilde olusturmak obeziteye çok büyük davetiye çikartiyor. Özellikle evde anne ve babalara bu sebeple çok is düsüyorken, çocugun beslenmesi hakkinda bir sinirlandirma ve dikkat etmeleri gerekiyor" dedi.

Saglik Için Hareket Et Günü çerçevesinde yapilan ve 2 kilometrelik yürüyüsün ardindan Orhaneli Ibrahim Hüsniye çaglayan Ilkögretim okulunda protokolüyeleri, ögrenciler ve vatandaslara elma ve su dagitildi.
Kaynak: İHA