Oglunun Ödeviydi, Ekmek Kapisi Oldu

Oglunun okul ödevine yardim ederken yetenegini kesfeden Mehmet Erol Buga, 27 yildir topladigi atik malzemeleri birer sanat eserine dönüstürüyor. Tarihi Türk evlerini sanatinda yasatan Buga, el emegi, göz nuru sanat eserlerini yurt içi ve yurt disina ihraç ediyor.

Oglunun Ödeviydi, Ekmek Kapisi Oldu
Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yasayan 69 yasindaki Mehmet Erol Buga, 27 sene önce oglunun okul ödevine yardim ederken yetenegini kesfetti. Ogluna ödevi için kutulardan ev yapan Buga, yeteneginin oldugunu anlayarak, bunu hobiye dönüstürdü. Dogadan atik malzemeleri toplayan Buga, topladigi atiklardan eski evler yapmaya basladi.

Zamanla rölyef sanatina yönelen Buga’ya, bu alanda da kendini gelistirdikten sonra Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan ’devlet sanatçisi’ unvani verildi.

Rölyef teknigiyle üç boyutlu tablolar yapan Mehmet Erol Buga, ayni zamanda kartondan ve ahsap malzemelerden birbirinden güzel minyatür evler yapiyor. 27 yildir sanatla ilgilenen, yaklasik 3 yil önce de kendisine atölye açan Buga, el emegi, göz nuru sanat eserlerini yurt içi ve yurt disina ihraç ediyor.

"O kadar güzel yapmistik ki, oglumun ögretmeni inanmadi"

Oglunun ev ödevi sayesinde sanatla tanistigini söyleyen Buga, "Ben bu ise 27 sene önce oglumun ev ödeviyle basladim. Ödev olarak kutulardan ev yaptik. O kadar güzel yapmistik ki, oglumun ögretmeni yaptigimizi ürünü disardan satin aldigimizi düsünerek, puan vermemisti. Bunun üzerine yetenegimi kesfettim ve bu ise hobi olarak basladim. Daha önce gemilerde çalisiyordum, gittigim limanlarda atiklari toplamaya basladim ve atiklardan rölyef sanati yapmaya devam ettim. Kendimi gelistirdim ve Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan ’devlet sanatçisi’ unvanini aldim" dedi.



"Yikilmis, harap olmus evler yapiyorum"

Çalismalarina atölyesinde devam ettigini kaydeden Mehmet Erol Buga, "Dogadaki atiklarla eski Türk evlerini yapmaya çalisiyorum. Yikilmis, harap olmus evleri çalisiyorum ki gençlere mesaj verebileyim. Yeni nesil eski yasantiyi bilsin, unutmasin diye eski evleri yapiyorum. Unutulmaya yüz tutmus evleri atiklarla birebir yapmak ve yansitmak karsidaki kisiyi düsünmeye yönlendiriyor. Yurt içi ve yurt disina satis yapiyorum. Siparis üzerine çalistigim için insanlar babasinin, dedesinin yasadigi eski köy evlerinin fotograflarini getirerek yapmami istiyorlar, onu birebir çalisiyorum. Su an ki yeni nesil eskiyi bilemiyor, eski evin içindekileri bilmiyorlar. Ben de ofisimin içerisine eskiyi animsatan bir köse yaptim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA