Siber Dolandiricilara Darbe

Türkiye’de farkli internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden yaklasik 500 kisiyi 2 milyon TL dolandiran ve Izmir Siber Suçlarla Mücadele polisinin operasyonuyla yakalanan 2’si Çinli 5 kisi, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Siber Dolandiricilara Darbe
Izmir Emniyet Müdürlügüne bagli Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, siber suçlarin önlenmesine yönelik yapilan çalismalarda ihbar üzerine süpheli para çekim islemleri yapan 3 süpheliyi yakalayarak gözaltina aldi. Ekipler, bu süphelilerle birlikte hareket ettigi degerlendirilen Çin Halk Cumhuriyeti uyruklu 2 süpheliyi de Istanbul Havalimani’ndan yurt disina kaçmak üzereyken yakalayarak gözaltina aldi. Ekipler, ponzi ve saadet zinciri benzeri dolandiricilik amaçli olusturulan sisteme dahil edilmesi için mesajlasma uygulamalari ve sosyal paylasim siteleri üzerinden yaptiklari reklamlarla ulasilan kisilere ‘Amazonasda’ ve ‘tur.shopping’ internet siteleri vasitasiyla ürün satilacagi, üyelik olusturarak sisteme katilmalari halinde günde en az 100 TL kazanacaklari, satislardan yüzde 20 komisyon alacaklari vaat edilerek kisilerden ürün bedeli adi altinda para göndermelerinin talep edildigini, ‘PHD 98’, ‘5ggelecekte’ uygulamalari ve ‘PHD98.com’ sitesinde kullanicilara videolara begeni yapmak gibi görevler verildigi, bu görevleri tamamlamalari halinde kazanç saglandigi, uygulamalara para yüklenmesi halinde daha çok görev alarak daha fazla kazanç saglanacagi gibi vaatlerle uygulama ve sitelerin kullanilmasinin telkin edildigini ortaya çikardi. Söz konusu site ve uygulamalara kayit olarak kullanan kisilerin uygulama üzerinden kazandiklari paralari çekemedikleri ve bu sekilde yaklasik 500 kisinin magdur edildigi belirlenirken, süphelilerin magdurlardan elde edilen yaklasik 2 milyon TL’nin kripto paraya çevrilerek yurt disina çikarilmasini sagladigi tespit edildi.

Emniyetteki islemleri tamamlanan 2’si Çinli toplam 5 süpheli adliyeye sevk edildi. Süphelilerin tamami çikarildiklari mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kaynak: İHA