Kuzey Kore'de 21 Ölüm Daha

Kuzey Kore’de hizla yayilmaya baslayan Covid-19 salgininda 21 kisi daha hayatini kaybederken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un salgini, “büyük felaket” olarak nitelendirdi.

Kuzey Kore’de Covid-19 salgini hizli bir sekilde yayilmaya devam ediyor. Ülkede bugün açiklanan yeni verilere göre, 21 kisi hayatini kaybetti ve 174 bin 440 kiside ates belirtileri tespit edildi. Yeni açiklanan verilerle birlikte, ülkede Nisan ayinin sonlarinda etkisini göstermeye baslayan salginda toplam can kaybi 27’ye ve hastalik belirtileri gösteren kisilerin sayisi da 524 bin 440’a yükseldi. Ülkede 243 bin 630 kisinin sagligina kavustugu ve 280 bin 810 kisinin de karantinada kaldigi aktarildi. Devlet medyasi, can kayiplarinin ve ates belirtileri gösteren kisilerin Covid-19 ile baglantili olup olmadigi ile ilgili açiklama yapmadi.

"Büyük bir kargasa"

Salgini “büyük felaket” olarak nitelendiren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, “Kötü huylu salginin yayilmasi ülkemizin kurulusundan itibaren üzerimize düsen büyük bir kargasadir. Fakat, salgin politikasini uygulamadaki odagi kaybetmezsek, parti ve halkin birligine dayali bir örgütlenme gücü ile kontrolü sürdürür ve salgina karsi savasimizi güçlendirirsek, krizin üstesinden gelmekten fazlasini yapabiliriz” dedi.

Iktidardaki Kore Isçi Partisi’nin politbüro toplantisinda halka çagrida bulunan Jong-un, hükümet ile halk arasinda salgini mümkün olan en kisa süre içerisinde istikrara kavusturmak için birlik olma mesaji verdi. Bulasmalari önlemek için birçok kisinin izole edildigi ve bu sayede salginin bölgeden bölgeye yayilmayacagi konusunda iyimserlik ortaya koyan Jong-un salginin kontrol altinda olduguna dair ifadeler kullandi.

Uzmanlar tarafindan yapilan açiklamada, ülkedeki 26 milyon kisinin asisiz olmasi ve kötü saglik sistemi nedeniyle Covid-19 salgininin yayilmasini kontrol edememenin Kuzey Kore’de yikici sonuçlar dogurabilecegi ifade edildi.
Kaynak: İHA