Karabük'te Keneye Karsi Önlem

Son 20 yilda 21 kisinin kene isirmasi sonrasi hayatini kaybettigi Karabük’te havalarin isinmasiyla yeniden görülmeye baslanan kene vakalarina karsi Il Saglik ve Tarim Müdürlügü gerekli önlemlerin alinmasi için çalisma baslatti.

Karabük'te Keneye Karsi Önlem
Karabük’te havalarin isinmasi ile birlikte ortaya çikan kenelere karsi vatandaslara yönelik önlem ve egitim çalismalari basladi.

Il Saglik Müdürlügü kene vakalarinin en çok görüldügü illerden biri olan Karabük’te yapilan egitim faaliyetleri ile vatandaslari Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligi konusunda bilinçlendirmeyi hedeflerken, Il Tarim ve Orman Müdürlügü de hayvancilikla ugrasan üreticilere ilaç dagitimi yapiyor. Kentte 2002-2022 yillari arasinda 21 kisi KKKA hastaligi nedeniyle hayatini kaybetmisti.

Ihlas Haber Ajansi muhabirine açiklamalarda bulunan Il Saglik Müdürü Dr. Ahmet Sari, KKKA’nin virüs tasiyan kenelerin insan vücuduna tutunmasi ile ortaya çikan bir hastalik oldugunu belirtti.



“Ilimiz KKKA görülme sikligi açisindan dikkate deger bir bölge”

KKKA’nin vücut agrisi, ates, halsizlik, bulanti, kusma, karin agrisi ve ilerleyen hastalarda kanama ile seyreden ciddi bir hastalik oldugunu ifade eden Sari, “Ilimiz ve bu bölge KKKA görülme sikligi açisindan dikkate deger bir bölge. Ülkemizde 2003 yilindan itibaren vakalar tespit edilmeye baslandi. Özellikle ilimizde 2006 yilinda ilk vakayi gördük. En çok vaka gördügümüz yillar 2008-2009 yillari. 2008 yilinda 8 vakamiz maalesef ölümle sonuçlandi. 2009 yilinda 5 vaka ölümle sonuçlandi. Uzun süre vakamiz görülmedi ama ancak 2019 yilinda ayni aileden 2 vatandasimizi KKKA yüzünden kaybettik. 2019 yilindan bu yana çok sükür ölümlü vaka görülmüyor” diye konustu.

Ilkbaharin gelmesiyle beraber kenelerin dogada aktif hale geçmesiyle vakalarin görülmeye basladigini kaydeden Sari, “Vakalari önlemek adina öncelikle egitim faaliyetlerine basladik. Saglik personellerimizi kene konusunda bilgilendirdik. Ögretmenlerimiz için egitim programlari düzenledik. Egitim planlamamizi Haziran ayina kadar tamamlamis olacagiz” dedi.

Sari, tedbir amaçli olarak bag, bahçe, tarla ve ormanlik alanlara giden vatandaslarin dikkatli olmasi gerektigini, bu alanlara giderken açik renkli elbiselerin tercih edilmesi ve kapali giysilerle vücutlarini korumalarini önerdiklerini vurgulayarak, eve dönüs yapildiginda dirsek içleri, diz arkalari, kasik bölgeleri ve koltuk alti gibi bölgelerin kontrol edilmesi gerektigini söyledi.



“Keneyi bir an önce vücuttan uzaklastirmak zorundayiz”

Kontrol sirasinda kene ile karsilasilirsa yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi veren Sari, “Keneyi bir an önce vücuttan uzaklastirmak zorundayiz. Ne kadar çabuk uzaklastirabilirsek hastalik olusturma riski o kadar azalir. Keneyi uzaklastirirken de çiplak elle dokunulmamali. Bir eldivenle, bezle veya bir poset yardimiyla vücuttan uzaklastirilmali. Kesinlikle kenenin üzerine kolonya, alkol dökülmemeli ve sigara gibi yabanci maddeler bastirilmamasi gerekir. Kenenin patlatilmamasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Kisa girerken ahirlarin gerekli ilaçlanmalarinin yapilmasi ve baharda havalarin isinmasiyla birlikte özellikle büyükbas hayvanlarin ilaçlanmasinin çok önemli oldugunu aktaran Il Tarim ve Orman Müdürü Çetin Ayvalik ise su ifadelere yer verdi:

“Bu ilaçlamayi hem kas için hem banyo seklinde hem de hayvanlarin sirt bölgelerindeki çizgilerine dökme ilaç uygulama yöntemi seklinde yapmaktayiz. Tabii bu ilaçlarin kaliciligi 4 hafta devam etmektedir. Her 4 haftada bir ilaçlanmanin yenilenmesi çok önemli.”

Ayvalik, Tarim ve Orman Bakanligi ile Il Özel Idaresi destekleriyle 2021 yili sonu itibariyla bin 250 litre dökme ilaç aldiklarini ve bunlari üreticilere dagittiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA