Gürcükapi Kentsel Dönüsüm Projesi'nin Temeli Atildi

Erzurum Büyüksehir Belediyesi’nin mega projelerinden biri olan Gürcükapi Kentsel Dönüsüm Projesi’nin temel atma töreni Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un katilimiyla gerçeklesti.

Gürcükapi Kentsel Dönüsüm Projesi'nin Temeli Atildi
Törende Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapimi tamamlanan 1174 konut ve ticari alanda hak sahibi olan vatandaslara anahtarlari teslim edildi. Bakan Kurum, törende yaptigi konusmada, “AK Parti iktidarlari olarak; Erzurum’a son 20 yilda 42 milyar lirayi askin dev yatirimlar kazandirdik. Sosyal konuttan kentsel dönüsüme, millet bahçelerinden altyapi ve üstyapi çalismalarina kadar 10 milyar liralik Çevre ve Sehircilik yatirimini bir bir gerçeklestirdik. Su an hâlihazirda Erzurum’da yaklasik 2 milyar liralik yatirimimiz tüm hiziyla devam ediyor” dedi.

“Sayin Cumhurbaskanimizin ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüsüm’ sloganiyla baslattigi çalismalarimiza, Erzurum’da da gece gündüz demeden devam ediyoruz. Hamd olsun; iste bugün de verdigimiz sözleri tutuyor; kentsel dönüsüm çerçevesinde anahtar teslimleri yapiyor, yeni yuvalarimizin temellerini atiyoruz. Bugüne kadar TOKI Baskanligimizla; Erzurum’da toplam yatirim degeri 3.2 milyar lira olan 9.792 konutu sizlere armagan ettik. Yavrularimiz için okullar yaptik, hastalarimiz için hastaneler insa ettik. Camilerden dükkânlara ve kamu binalarina kadar onlarca eserimizi hizmete aldik” diyen Bakan Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

“Erzurum’da toplam yatirim degeri 1.5 milyar lira olan 3.857 konut, 127 dükkân, ilkokul, millet bahçesi ve sosyal donatilarin yapimina devam ediyoruz. Bugün deprem dönüsümü noktasindaki kararliligimizi; Yakutiye, Palandöken ve Narman’da da toplam 2.5 milyon metrekarelik alanda gösteriyoruz. Allah’in izniyle; kentsel dönüsüm çalismalariyla; sehrimizi sagliksiz yapi stogundan tamamen temizleyene kadar da durmayacagiz. Su an hali hazirda Yakutiye ilçemizde bir yandan yeni konutlar için kamulastirma yaparken öte yandan tam 2026 yeni konut insa ediyoruz. Senkaya ve Aziziye’deki çalismalarimizi bu yil içerisinde tamamlayacagiz. Pasinler ve Palandöken’deki konutlarimizin tamamini, insallah 2023 yazina kadar teslim edecegiz. Narman’da 696 yeni konut ve dükkânimizin insasina en kisa sürede basliyoruz.”

“Erzurum’a yeni bir tarih, kültür ve yesil aksi kazandiriyoruz”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, kente yeni bir tarih, kültür ve yesil aksi kazandirdiklarini bildirdi. Kurum, su kaydi düstü: “Meydanimizin güneyindeki millet bahçesi ile kale etrafi, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camiyi karsisi ve Narmanli camisinden Haci Cuma’ya birlestirerek; yesili ve tarihi bulusturuyor, bu aksin çevresindeki görüntü kirliligini de tamamen ortadan kaldiriyoruz. Bu çerçevede 80 milyon liralik kamulastirma bedeliyle su ana kadar 75 bina ve 270 bagimsiz birimin yikimini gerçeklestirdik.

Simdi insallah, millet bahçesi içerisindeki metruk binalarin tamamini kamulastiracagiz; yine müzemize bitisik olan çok katli binalari da hak sahibi kardeslerimizle uzlasarak; bu alani tamamen dönüstürecegiz. Insallah tüm bu kamulastirmalar ve yenileme çalismalarimizin tamamlanmasiyla buraya gelenler; sadece ihya edilmis bir meydani degil, bir tarihi kent merkezinin havasini, ruhunu, Erzurum’un binlerce yillik tarih ve medeniyet birikimini hissedecek, burada sanli mazimize sahitlik edecekler. Erzurumlu kardeslerimiz tarihi kent meydanina yeniden kavusurken; buraya gelen her misafirimiz, büyük bir meydandan baslayarak adeta bir tarih ve kültür yolculuguna çikacak. Erzurum’da Iller Bankamizla toplam yatirim degeri 1.1 milyar lira olan 124 altyapi ve üstyapi projemizi sizlere sunduk. Erzurum Kalesi ve çevresinde yer alan Kültür Yolu Projesi 2. etabina devam ediyoruz. Insallah Eylül ayinda bitirecegiz. Yine Pasinler otelinin yapiminda sona yaklastik. Bu projemizi de önümüzdeki aylarda hizmete alacagiz, Erzurum turizmine katki sunacagiz. Erzurumlularin yasam kalitesini artiracak, sehrin hemen hemen her yerinde, toplam büyüklügü 427 bin m2 olan 12 millet bahçesi projemize hizla devam ediyoruz. Yakutiye’de Hilalkent, Aziziye Yüzüncüyil, Oltu, Horasan’da Camikebir ile Palandöken’de Sehit Polis Ali Kamaci ve Cahit Kaya Millet Bahçelerimizin açilislarini yaptik. Horasan ile Askale Bahar Kalkani Millet Bahçelerimizin de yapimlarini tamamladik. Yakutiye ile Uzundere Tortum Gölü millet bahçelerimizin yapimina devam ediyoruz. Ispir ile Hinis’taki millet bahçesi proje çalismalarina da süratle devam ediyoruz. Insallah millet kiraathaneleri, oyun alanlari, basketbol ve voleybol sahalariyla tüm millet bahçelerimizi en kisa sürede tamamlayacak, Erzurum’un o essiz güzelligini, yesil dokusunu daha da artiracagiz, milletimize yeni yasam alanlari sunacagiz.

Elhamdülillah! Tüm bu projelerle; Erzurum’un çevresini, dogasini koruyor, evlerini, dükkânlarini yeniliyor; ekonomisine, istihdamina katki sunuyoruz. Çünkü biz, milletimiz bizden ne isterse onu yapiyor, milletimizin ne zaman yaninda olmamiz gerekiyorsa yanlarinda soluk aliyoruz.”

Sekmen: “Erzurum’da hayalleri gerçege dönüstürüyoruz”

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen de, Büyüksehir’in hayalleri gerçege dönüstüren yeni bir mega projeye daha start verdigini belirtti.

“Erzurum’da göreve geldigimiz günden bu zamana kadar her platformda markalasmaya ve marka degerler üretmeye vurgu yaptik” diyen Baskan Sekmen, törende sunlari kaydetti: “Bugün Erzurum’da kentsel dönüsümde tartismasiz bir marka haline geldik. Bir tarih ve medeniyetler besigi olan kadim sehrimizde tarihsel birikimimizi gün yüzüne çikarma noktasinda önemli adimlar attik. Saltuklu’dan günümüze kadar ulasabilmis birçok eseri korumaya aldik, yaptigimiz kamulastirmalarla tarihi dokuyu ön plana çikarttik. Erzurum’da bugün attiginiz her adimda kendinizi tarihle iç içe bulabilir, birbirinden farkli medeniyetlerin izleriyle rahatlikla karsilasabilirsiniz. Bakiniz; nasil ki Yakutiye’yi Palandöken’e baglarken 50 yillik bir özlemi hayata geçirdiysek, burada da 1957 yilinda alinan bu tarihi karari uygulamanin bahtiyarligini yasiyoruz. Bundan 65 yil önce Gürcükapi semtinin düzenlenmesi, Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi ve Üç Kümbetlerin çevresinde kentsel dönüsüm çalismalarinin yapilmasinin büyük bir ihtiyaç oldugu sürekli konusuluyordu. Iste bunlar birer hayaldi. Kamulastirma hayaldi, istimlak hayaldi. Hamd olsun bugün bu hayalleri Liderimiz, Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan Beyefendi’nin destegiyle, Kabinemizdeki Bakanlarimizla, Murat Kurum Bakanimizla, Erzurum Milletvekillerimizle, Cumhur Ittifakimizla, AK Parti ve MHP teskilatlarimizla birlik ve beraberlik içerisinde gerçege dönüstürdük. 13 bin 628 metrekarelik alanda yapacagimiz meydan projemiz çerçevesinde 40 bagimsiz is yeri ve 180 araçlik otopark da insa edecegiz. Siginak bölgesinin de bulunacagi projemiz insallah 4 aya tamamlanmis olacak. 65 yilin hayali olan mega projemiz, Erzurum’a hayirli ve ugurlu olsun. Erzurum’u her yönüyle yasanabilir hale getirmek ve sehri sürdürülebilir kalkinmaya imkân sunan bir zemin üzerine oturtmak için çalismaya devam edecegiz. Bilinmelidir ki; Erzurum’u gelistirecegiz, güzellestirecegiz ve gelecegin marka sehirleri arasina bu marka kentin adini mutlaka yazdiracagiz.”

Konusmalarin ardindan dev projenin temeli atildi, konut ve is yerlerinin anahtarlari hak sahiplerine teslim edildi.
Kaynak: İHA