Bursalilardan Sehit Ecdada Vefa

Çanakkale savaslarinda en fazla sehit veren Bursa, zaferin 107. yilinda Büyüksehir Belediyesi tarafindan restore edilen Kireçtepe Jandarma Sehitligi’nde kahraman ecdada vefa için tek yürek oldu.

Bursalilardan Sehit Ecdada Vefa
Çanakkale Savasi’nda 6-8 Agustos 1915’te kahramanca çarpisan ve iki Tugay gücüne ulasan Ingiliz kuvvetlerini Karakol Dagi ve Kireçtepe’de durdurup, Grup Komutanligini Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptigi Anafartalar Grubu’nun kuzey yanini koruyan Gelibolu ve Bursa Jandarma taburlarinin üç bölügündeki sehitlerin yer aldigi bölgeye, savas devam ederken 1915’te bugünkü sehitlik yapilmisti. Bos mermi kovanlarindan yapilan bir anitin da bulundugu ve günümüze ulasan orijinal sehitliklerden biri olan Kireçtepe Sehitligi’ndeki anit önünde Ulu Önder Atatürk’ün çekilen bir fotografi da önemli bir belge olarak tarihe not olarak düsülmüstü. Kahraman ecdada vefa borcunu en iyi sekilde ödemek için harekete geçen Bursa Büyüksehir Belediyesi de Bursa Garnizon Komutanligi isbirligiyle zaferin 100. yilinda sehitligi ecdada yakisir hale dönüstürmüstür. Sehitligin yeniden düzenlenmesinin ardindan her yil Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ancak pandemi nedeniyle ara verilen Çanakkale sehitlerini anma programi, bu yil yaklasik 1000 Bursalinin katilimiyla yapildi. Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen ‘ecdada saygi’ etkinligi çerçevesinde Bursa’dan gelen vatandaslar, kahraman atalarini bu yil da gurur, gözyasi ve dualarla andi.

Kahraman sehitleri anma törenine Bursa Büyüksehir Belediye Baskanvekili Süleyman Çelik, Orhangazi Belediye Baskani Bekir Aydin, meclis üyeleri ve vatandaslar katildi.

Bu cephe sarsilmaz

Konusmasina Milli Sair Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Sehitlerine’ adli siirinin bir bölümünü okuyarak baslayan Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Süleyman Çelik, “Bu siir Istiklal Sairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale’de yasananlari görmeden yazdigi bir siir. Ben sadece bazi bölümlerini sizlerle paylastim. Ancak Çanakkale hakkinda yazilan siirlerin içinde, her okundugunda savasi zihnimizde canlandirabilen, yegâne siir olduguna inaniyorum. Merhum o esnada Binbasi Ömer Lütfi Bey ile Berlin’de askeri mühimmat isleri için görevliydi. Ömer Lütfi Bey’in anlattigina göre Akif, büyük bir endise, heyecan, ümit ve korku duygulari ile sürekli cepheden gelen haberleri sorar, olumsuz haberleri aldikça da; “eyvah, son istinadgâhimiz da yikilirsa ne olur?’ diyerek gözlerinden yaslar dökermis. Ama sartlar ne olursa olsun Çanakkale savasinin kazanilacagina emin olmayi ve zafer kazanmayi talep etmektedir. Bu yüzden Çanakkale Sehitlerine siirini “cihan yikilsa emin ol bu cephe sarsilmaz!" inanciyla kaleme almistir” dedi.

Kardesligin mayasi

Bu topraklarin, birligimizin ve kardesligin mayasi oldugunu ifade eden Baskanvekili Çelik, “Çanakkale, ecdadimizin canlarini hiçe sayarak, bizlere daha yasanabilir bir vatan birakmak için omuz omuza verdigi mücadelenin sembolüdür. Çok uzak bir zamanda degil, 107 yil önce Çanakkale’de 300 binden fazla askerimiz topraga kan verdi. Ne için? Bizi parçalamak isteyenlere geçit vermemek için. Yakin tarihimizde yazilan bu destan, ecdadimizin aziz hatirasini hatirlatacak, millî birlik ve beraberligimizi daima canli tutacak izler birakmistir. Bogazi geçemeyen itilaf devletleri, karaya çikarma yapip harekât baslattiklarinda, savunma hatlarimizi güçlendiren takviye birliklerden biri de Bursa Seyyar Jandarma Taburu idi. Kayitlara göre bu muharebede Bursa’dan 4.092 askerimiz sehit oldu. Kahramanlarimiz; Seddülbahir’de, Ariburnu’nda, Zigindere’de, Tekketepe’de, Anafartalarda ve daha birçok cephede Çanakkale’yi geçilmez yaptilar. Çanakkale, bir milletin adeta küllerinden yeniden dogusu, yeniden sahlanisinin saheseri olan büyük bir zaferdir. Çanakkale zaferi, kurtulus savasina da ilham vermis, cesaret olmustur. Tarihimizde yasananlari unutmamak için yaptigimiz bu anmalar, gelecegimizi insa çalismalarimizda bize yol göstermesi içindir. Çünkü tarihini bilmeyen, ona sahip çikmayan milletlerin gelecegi yoktur. Söz konusu vatan oldugunda, nasil birlikte hareket etmemiz gerektigini ögretir bize. Bizler bu gerçekten hareketle, ecdadimizin bizlere biraktigi ülkemizi tüm degerleriyle birlikte gelecege tasiyacagiz. Bu vesileyle, bizlere özgür bir vatan birakmak için canlarini feda eden, bu ugurda destanlar yazan basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarimizi bir kez daha rahmet ve minnetle aniyoruz. Ruhlari sad olsun” diye konustu.

Kutsal emanet

Bursa Il Jandarma Komutanligi Asayis Sube Müdürü Jandarma Yarbay Volkan Kiliç da Çanakkale zaferinin Türk savas tarihine altin harflerle yazildigini hatirlatti. Çanakkale zaferinin dünya tarihinde bir dönüm noktasi olduguna dikkat çeken Kiliç, “Tarihin akisi üzerinde Türk milleti belirleyici bir rol oynamistir. Çanakkale zaferi, Kurtulus Savasi’nin kazanilmasina zemin hazirlayan bin azmin mücadelesidir. Çanakkale zaferinin özellikle genç nesillere iyi anlatilmasi, ecdadimiza ve sehitlerimize bir borcumuz oldugu gibi gelecegimizin de teminatidir. Herkes iyi bilmelidir ki, aziz sehitlerimizin kanlariyla suladiklari ve bizlere emanet ettikleri bu kutsal vatan topraklari, bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafindan en kutsal emanet olarak korunacaktir” diye konustu.

Konusmalarin ardindan sehitlerin ruhuna topluca dua edip, sehitlige fidan diken protokol üyeleri, daha sonra sehitlige gezip, mezarlara karanfil birakti.
Kaynak: İHA