14 Mayis Eczacilik Günü

SAMSUN – Samsun Eczaci Odasi Baskani Onur Ferhat Karacan, eczacilarin sorunlarinin bir an önce çözülmesi gerektigini söyledi.

14 Mayis Eczacilik Günü
14 Mayis Eczacilik Günü kapsaminda Atatürk Aniti’nda tören düzenlendi.

Anita çelenk sunumunun ardindan saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla devam eden törende söz alan Baskan Onur Ferhat Karacan, eczacilarin talep ve sorunlari hakkinda açiklamalarda bulundu.

Eczacilarin sorunlarinin bir an önce giderilmesi gerektigini ifade eden Ecz. Onur Ferhat Karacan, “Günün ekonomik sartlarinda farkli sektörlere yönelik tesvik ve iyilestirmeler hayata geçirilirken, eczacilar tam 13 yildir revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir. Eczacilarin bu talebi, hakli bir talep olmanin ötesinde artik ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yilindan bu yana güncellenmeyen, mevcut kosullara hiçbir sekilde uyum saglamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Eczacilar olarak bizleri hem de hastalarimizi yakindan etkileyen bir diger sorun, ilaç fiyatlandirmasinda kullanilan euro kuru güncellemesi öncesinde yasanan ilaca erisim sorunudur. Halk sagligini önceleyen bir meslek grubunun temsilcileri olarak altini özellikle çizmek istiyoruz ki; bu sorunun çözüme kavusmasi bizim için büyük önem tasimaktadir. Ilaca kolaylikla erisim, halk sagliginin en önemli önceliklerinden biridir. Bu sorunun çözümüne yönelik önlemlerin ivedilikle alinmasi gerekmektedir. Bazi ilaç firmalari SGK’nin belirledigi kamu kurum iskontolarini uygulamaktan kismen ya da tamamen vazgeçmektedir. Söz konusu firmalarin keyfi olarak yaptiklari bu uygulamanin faturasi, aradaki fiyat farkini ödemek zorunda kalan hastalarimiza çikmaktadir. Bu durum özellikle kronik hastaligi bulunan vatandaslarimizin cebinden yüksek tutarlarda fiyat farki çikmasina yol açmaktadir” dedi.



“Eczacilik fakültesi sayisi 6 kat artti”

Eczacilik fakültelerinin sayisinin artmasi hakkinda da görüslerini paylasan Karacan, sunlari söyledi:

“Eczacilik mesleginin gelecegi açisindan karsi karsiya kaldigimiz bir diger sorun, kontrolsüz bir sekilde açilan eczacilik fakülteleri sorunudur. 1997 yilina kadar 7 adet eczacilik fakültesi bulunurken, 2001-2021 yillari arasinda bu sayi 6 kat artmis, bugün itibariyle eczacilik fakültesi sayisi 60’a dayanmistir. Egitim veren 47 eczacilik fakültesinden sadece 14’ü akredite eczacilik egitimi verebilecek kapasiteye sahiptir. Bu durumu, alt yapidan ve akademik kadrodan yoksun olarak açilan eczacilik fakültelerinin, diger fakültelerden egitim destegi istemesi de açikça göstermektedir. Salginla mücadelede en ön saflarda yer alan, olaganüstü sartlarda saglik hizmeti sunarken hayatlarini kaybeden 76 meslektasimizin, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczaci odasi çalisanimizin aziz hatirasini saygiyla aniyoruz. Bilimsel eczaciligin 183’üncü yil dönümünde bütün meslektaslarimizin 14 Mayis Bilimsel Eczacilik Günü’nü kutluyoruz.”
Kaynak: İHA