'14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik 14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle çesitli açiklamalarda bulundu.

'14 Mayis Dünya Çiftçiler Günü'
TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, yaptigi açiklamada tarimin stratejik önemine dikkat çekerek “ Dünyada son yillarda yasanan pandemi süreci, tarimda girdi fiyatlarinin artmasi sonucu maliyetlerin yükselmesi, iklim degisikliklerine bagli olarak yasanan kuraklik, savaslar, göçler, ülkelerin gida güvencesini saglamaya yönelik uyguladigi korumaci politikalar, Dünya genelinde 795 milyon kisinin gidaya ulasmakta güçlük çekiyor olmasi stratejik sektör olan tarimi daha da önemli kilmistir“ dedi.

Genel Baskan Çelik, açiklamasinda çiftçilerin tüm insanlarin gida güvencesini saglayan kesim oldugunu belirterek “85 milyon nüfusumuz basta olmak üzere elli milyona yakin turistin gida güvencesini saglayan çiftçilerimizden baskasi degildir. Dolayisiyla çiftçiler gida güvencesinin teminatidir. Bu eli öpülesi, bas taci edilmesi gereken insanlarimiz baginda tarlasinda bahçesinde ahirinda agilinda gece gündüz demeden çalisarak alin teri dökmekte ve ekonomimize katki bakimindan da önemli roller oynamaktadir. Bu kadar hayati öneme haiz görev üstlenen çiftçilerimiz her seyin en iyisine layiktir ve dolayisiyla onlara hak ettikleri deger verilip daha fazla desteklenmelidir” ifadelerine yer verdi.

Çelik, çiftçilerin en önemli sorununun gelir seviyesi ile ilgili olduguna vurgu yaparak “Çiftçiler onca emek ve zahmetle üretim yaparken gelirlerinde herhangi bir artis olmuyorsa sorunlar devam ediyor demektir. Dolayisiyla çiftçilerin üretim yolundaki engelleri kaldirmak suretiyle yaptigi isten para kazanmasini saglamak gerekmektedir. Bu manada öncelikle mazot, gübre, yem, elektrik, tohum ve ilaç gibi girdi fiyatlari makul seviyelere çekilmelidir. Tarim Bag-Kur primleri çiftçilerin rahatlikla ödeyebilecegi miktarlarda olmalidir. Destekler günümüz sartlari göz önüne alinarak yeniden degerlendirilmelidir. Çiftçilerimize verilen dogrudan destekler, Tarim Kanununda öngörüldügü gibi gayri safi yurtiçi hâsilanin yüzde 1’ine çikarilmalidir. Çiftçileri desteklerken küçük aile isletmeleri daima ön planda tutulmalidir. Özellikle de gençlerin tarim ve hayvanciliga yönelmesini saglayacak projelere agirlik verilmelidir” dedi.

Genel Baskan Çelik açiklamasina “ Ülkemizin yasamasi için tarimin, tarimin yasamasi için ise çiftçilerin yasamasi ve üretmeye devam etmesinden baska çaremiz yoktur. Bu duygu ve düsüncelerle alin teri ve emegi ile üretmeye çalisan tüm çiftçilerimize ve yetistiricilerimize kolaylik ve bereketli kazançlar diliyor, Dünya Çiftçiler Gününü kutluyorum” ifadeleriyle son verdi.
Kaynak: İHA