Vali Masatli, ZIHA Ile Ilaçlama Yapti

Amasya’da tarimda su ve ilaç tasarrufu saglayip verimliligi artiran ZIHA’larin (zirai insansiz hava araci) kullanimina baslandi. ZIHA’nin ilk uçusunu Vali Mustafa Masatli yapti.

Vali Masatli, ZIHA Ile Ilaçlama Yapti
Ayni anda havalanan iki ZIHA ile seker pancar ekili genis tarim alani kisa sürede ilaçlandi. Birim alandan maksimum verim alinmasinin amaçlandigini belirten Vali Masatli, “Insansiz hava araçlariyla zirai ilaçlamanin ürünün kalitesi ve miktarina çok önemli katki sagladigi kanitlanmis durumdadir” dedi.

ZIHA’lar sayesinde ilaçlama islemlerinde traktöre gerek duyulmazken yakin zamanda sahalarda insansiz hava araçlarinin kullaniminin yüzde 80’lere varmasinin uzmanlar tarafindan öngörüldügüne deginen Mustafa Masatli, “Çevreye ve topraga zarar verilmiyor. Diger taraftan da ilaç tasarrufunda yüzde 50, su tasarrufunda da yüzde 90 oraninda kazanim söz konusu” diye konustu.

Gözlek mevkisinde yapilan ilaçlama faaliyetine katilip çalismalarla ilgili yetkililerden bilgi alan Masatli, çiftçilerin kiralama ya da saglanan tesvikle satin alma yöntemiyle ZIHA’lardan yararlanabileceklerini söyledi.

Kaynak: İHA