Iran Sinirina Duvar Örme Çalismalari Basladi

Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 2022 yili içinde 41 bin düzensiz göçmenin geçisinin engellendigini belirterek, “Sosyal medyada eski görüntüler yeniymis gibi paylasiliyor. Biz o bölgede görev yapan güvenlik güçlerinin nasil fedakarca çalistigini görmeleri için kendilerini bölgeye davet ediyoruz” dedi.

Iran Sinirina Duvar Örme Çalismalari Basladi
Türkiye-Iran sinir güvenliginin saglanmasi, yasa disi geçisler ile kaçakçilik faaliyetlerinin önlenmesi ve teröristlerin sizmasinin engellenmesi amaciyla 295 kilometrelik sinir hattinin tamamina duvar örülüyor. Van-Iran sinirinda geçtigimiz yil 64 kilometrelik sinir hattina yapilan modüler duvar çalismalarinin 40 kilometrelik kismi ise tamamlandi. Yüksek rakimli sinir hattinda havalarin isinmasiyla birlikte duvar çalismasi yürüten firmalar, çalismalarina hiz verdi. Bir taraftan sinir duvari örülürken, bir taraftan da güvenlik güçleri bölgede 7 gün 24 saat esasli nöbet tutuyor.

Düzensiz göçmenlerin geçisinin önlenmesi amaciyla alinan önlemler çerçevesinde, teknolojinin tüm olanaklarindan yararlaniyor. Göç baskisindan dolayi askeri birlikler basta olmak üzere, jandarma, polis, özel harekat, sahil güvenlik ve güvenlik koruculari termal kamera, IHA ve SIHA görüntülerinden yararlanarak koordineli sekilde çalisarak mücadele veriyor.

“Bu yil 150 kilometrelik kismi bitirmeyi planliyoruz”

Konuya iliskin konusan Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mehmet Emin Bilmez, geçen yil sinir hattinda 64 kilometrelik beton duvarlarin 3 etapta ihale edildigini belirtti.

Firmalarin geçtigimiz Aralik ayina kadar çalismalarini sürdürdügünü ve kis sartlarindan dolayi çalismaya ara verdigini ifade eden Vali Bilmez, havalarin isinmasiyla birlikte çalismalarin yeniden basladigini söyledi.

Vali Bilmez, “Bu yil 90 kilometrelik Kapiköy Gümrük Kapisina kadar olan kismi da ihale edilecek. Tabi bunun bir kismi da ihale edildi. Bu yilin sonuna kadar duvar insaatinin 150 kilometrelik kisminin tamamini bitirmeyi planliyoruz. Kapiköy Gümrük Kapisi’ndan, Yüksekova’ya kadar olan kismini ise 2023 yili sonuna kadar tamamen bitirmeyi hedefliyoruz” diye konustu.



“Takviye 500 personel daha geldi”

Duvar örme islemi devam ederken bir taraftan da düzensiz göçmenlerin, terör unsurlarinin ve kaçakçilarin geçisinin önüne geçmek amaciyla güvenlik güçlerin 7 gün 24 saat esasina göre görev yaptigini dile getiren Bilmez, “Diger illerden güvenlik güçlerine takviye olarak yaklasik 500 personel araçlariyla geldi. Ekiplerimiz koordineli bir sekilde çalismaktadir. IHA’lardan da sürekli bölge takibi yapilmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Sinirdaki geçisler minimize edildi”

Bir göç baskisi altinda olduklarini ama sinirda geçislerin minimize etmis durumda olduklarina dikkat çeken Bilmez, “Ocak ayindan bu yana 41 bin civarinda göçmeni sinirda engelledik. 7 bin civarinda göçmeni de iç bölgelerde yakaladik. Yaklasik 761 organizatör yakalandi. Göçmen kaçakçiliginda kullanilan 300 civarinda araca ve Van Gölü üzerinde göçmenleri tasiyan 4 deniz aracina el konuldu. Organizatörlerin büyük bir kismi yakalandi” dedi.



"Eski görüntüler yeniymis gibi paylasiliyor"

Van sinirlarinda geçmiste oldugu gibi otogar, park ve daglarda gruplar halinde herhangi bir düzensiz göçmenle karsilasilmasinin mümkün olmadigina vurgu yapan Bilmez, sözlerini söyle sürdürdü:

“Zaman zaman minibüs, sok ev ve kamyon kasalarinda saklanan göçmenleri de yakaliyoruz, yakalamaya da devam edecegiz. Sosyal medyada eski görüntüler yeniymis gibi paylasiliyor. Biz o bölgede görev yapan güvenlik güçlerinin nasil fedakârca çalistigini görmeleri için kendilerini bölgeye davet ediyoruz. Biz onlari bölgede gezdirelim. 3 bin rakimli tepelerde ve sifir derecenin altindaki havada 7/24 görev yapan kahramanlari görseler haklarini teslim edeceklerinden eminim.”
Kaynak: İHA