Hidrosefali Her Yasta Görülüyor

Iskenderun Gelisim Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Dogan Degirmenci, hidrosefalinin en sik nedenlerinin beyin kanamalari, beyin tümörleri, kafa travmalari, erken doguma bagli kanamalar ve menenjit oldugunu söyledi.

Hidrosefali Her Yasta Görülüyor
Op. Dr. Degirmenci; hidrosefali nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkinda açiklamada bulundu.

Hidrosefali, beyinde ve beyin çevresinde asiri sivi birikmesinden olustugunu belirten Op. Dr. Degirmenci, “Her yasta görülebilen, fakat siklikla çocuklarda ve yaslilarda görülen hidrosefalinin en sik nedenleri; beyin kanamalari, beyin tümörleri, kafa travmalari, erken doguma bagli kanamalar ve menenjit olarak siralanabilir. Bas çevresinin yasitlarina oranla daha fazla büyümesi, bingildakta sislik genisleme, gerginlik, kafa derisinin incelmesi, kafadaki damarlarin belirginlesmesi, bulanti kusma, huzursuzluk ve çok tiz aglama, gözlerin disari yuvalarinda disari çikmasi ve bakislarin asagiya kaymasi, nöbetler bebegin tepkisiz olmasi, çift görme, huzursuzluk, yürüme veya konusmada gerileme, iletisim bozuklugu, duyu-motor fonksiyonlarda kayip hidrosefalinin en sik belirtileridir. Bu durumlar varsa, mutlaka doktora basvurulmalidir" diye konustu.



Tani ve tedavi yöntemi nelerdir?

Hidrosefalinin tani ve tedavisi hakkinda bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Dogan Degirmenci, sunlari kaydetti:

“Gebelik döneminde yapilan ultrason görüntülemelerinde tespit edilebilmektedir. Dogumdan sonra yapilacak tomografi ve/ veya MR tetkikleri ile hem nedenler tespit edilir, hem de tedavi planlanir. Hidrosefali tedavisi nedene yönelik çesitlilik içermektedir. Kanamanin bosaltilmasi, tümör çikarilmasi, tikanikligin açilmasi veya sant yöntemi ile beyin içindeki suyun karin bosluguna bosaltilmasidir.”
Kaynak: İHA