Göçmen Kuslara Yuva

Baskent’te çevre dostu uygulamalarina devam eden Ankara Büyüksehir Belediyesi göçmen kuslar için de doga dostu bir projeye imza atti. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi, Doga Arastirmalari Dernegi ile yürüttügü ‘Çiftçi Dostu Kuslarla Tarim Daha Güvenli Projesi’ kapsaminda leylekler için Güdül ve Beypazari’nda belirlenen 17 noktaya yuva yapildi. Kuluçka döneminde bulunan leylekler yuvalari kullanmaya basladi.

Göçmen Kuslara Yuva
Baskent’te çevre dostu çalismalarina hiz kesmeden devam eden Ankara Büyüksehir Belediyesi, göçmen kuslari da unutmayarak doga dostu yeni bir uygulamaya imza atti.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi kendi atölyelerinde atik malzemelerden geri dönüstürülerek üretilen materyalleri kullanarak leylek yuvalari yapti. Doga Arastirmalari Dernegi ile is birligi yapan Büyüksehir Belediyesi, 17 adet yuvayi Beypazari ve Güdül’de belirlenen mahallelere monte etti.

Beypazari’ndaki leylek yuvalari dolmaya basladi

Ilkbahar mevsiminin baslamasiyla güneyden kuzeye göç eden göçmen kuslarin güzergâhi üzerinde bulunan alanlarda özel yasam alanlari olusturmak isteyen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi, atil durumda bulunan demirlere yuvarlak form vererek ve budanmis agaç dallariyla süsleyerek yuva haline getirdi.

Doga Arastirmalari Dernegi ile ‘Çiftçi Dostu Kuslarla Tarim Daha Güvenli Projesi’ kapsaminda yürütülen ortak çalisma ile Beypazari’nin Akçakavak Mahallesi’ne monte edilen leylek yuvalari kuluçka dönemi nedeniyle dolmaya basladi.

Leylek ve diger kus türlerinin neslinin korunmasi ve saglikli ortamlarda yasamalari için Büyüksehir Belediyesi ile is birligi yaptiklarini belirten Doga Arastirmalari Dernegi üyesi ve Çiftçi Dostu Kuslarla Tarim Daha Güvenli Projesi Asistani Ahmet Furkan Ton, su bilgileri verdi:

“Ankara Büyüksehir Belediyesinin destegi ile yürütülen Çiftçi Dostu Kuslarla Tarim Daha Güvenli Projesi kapsaminda Ankara’nin farkli ilçelerinde leylek yuvalari ve farkli kus türlerine yuvalar yapiyoruz. Bugün de Beypazari’nin Akçakavak Mahallesi’ne monte ettigimiz leylek yuvalarini inceliyoruz. 2 tane leylegimiz yuvasini sahiplendi. Kontrol gözlemlerini de yapacagiz. Projemizin temel amaci popülasyonu azalan kus türlerini canlandirarak onlarin popülasyonunu artirmak.”

Beypazari Akçakavak Mahallesi’nde yasayan Irfan Nacak ise leyleklerin yuvalari kullanmaya basladigini belirterek, “Ankara Büyüksehir Belediyesinin yapmis oldugu leylek yuvalarini çok begendim. Birkaç yere daha yapilmasini istedik. Yüksek direklere yapilan yuvalardan 2 tanesine leylekler geldi ve onlari görünce hepimizin içi kipir kipir oldu. Leylek yuvasi yapiminda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum’’ dedi.

Kaynak: İHA