Atamasi Açiklandi O Programlarina Devam Etti

Açiklanan son Cumhurbaskanligi kararnamesi ile Sanliurfa iline atanan Sivas Valisi Salih Ayhan, gün içirisinden önceden planlanmis programlarini sürdürdü, Ayhan , ‘Tarla Günü’ etkinligi çerçevesinde düzenlenen yaglik ayçiçegi ve seker pancari tohum ekim programina katildi.

Atamasi Açiklandi O Programlarina Devam Etti
Merkeze bagli Kizilkavraz köyünde Il Tarim ve Orman Müdürlügü organizesinde tarla günü etkinligi düzenlendi.

Traktöre binerek yaglik ayçiçegi ekimi gerçeklestiren Vali Ayhan, çiftçilere bol ve bereketli bir sezon diledi.

Tarlada açiklamalarda bulunan Vali Ayhan, Sivas’in tarimda adindan söz ettiren illerden biri oldugunu söyledi.

Tarimin önemine vurgu yapan Vali Ayhan, “Biliyorsunuz tarim özellikle savunma sanayisinden sonra hatta savunma sanayi kadar Dünya’da en önemli sektörlerden birisi oldu salgin bunu gösterdi ve biz de tabi Sivas’imizda ekilmedik hiçbir metre kalmasin diye ve her alanda güçlü destekler vererek üretken bir Sivas, tarimda adindan söz ettirilen bir sehir olmasi için ciddi çalismalar yapildi ve bununda meyvesini aliyoruz. Her yil daha da ileri diyoruz her yil daha yenilikçi katma degeri yüksek ürün degeri fazla olan ve ürün miktari çok fazla olan ürünlerin ekilmesi konusunda da tesvikle destekle saglaniyor.” dedi.

“Katma Degeri Yüksek Ürünler Yetistiriyoruz.”

Bu senenin ilk ekiminin yapildigini belirten Vali Ayhan, “Bu sene suan ilk ekimi gerçeklestirdigimiz yaglik ay çiçegi 2019 yilinda çerezlik ay çiçegi olarak 6 bin dekarlik 2020 de 30 bine çikti. 2021 yilinda da 80 bin dekara kadar çikti. Yag fiyatlarinin artisiyla birlikte yaglik ay çiçegi ekiminde de sözlesmeli alim garantili ekimler yapiliyor. Sivas’imizda da katma degeri yüksek, bu zamanda önemli bir ihtiyaci olan yaglik ay çekirdegi ekimini de gerçeklestirmis olduk. Sivas’imizda hem ekilebilir arazi bakimindan genislemesi sulanabilir arazinin gelisebilmesi, bilgili bilinçli çiftçilerimizin olmasi ve çagin ihtiyaci olan ürün hangisiyse ona odaklanmasi hepsini bir araya getirdigimizde güzel bir adim diyebilirim. Rabbim, çiftçilerimizin alin terini zayi eylemesin. Onlari desteklememiz her daim devam edecek.” ifadelerini kullandi.

Sivas’taki Görevimizi Sonlandirmak Üzereyiz

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in imzasiyla Cumhurbaskanligi Valiler Atama Kararnamesi ile Sanliurfa Valiligine atandigini belirten Vali Ayhan, “Bizim de malumunuz bu gece çikan kararname ile Sivas’taki görevimizi sonlandirmak üzereyiz ama her zaman gönlümüz, yüregimiz burada. Çiftçilerimizle güzel bir bagimiz oldu, güzel bir hukukumuz oldu. Bir çiftçi ailesinden gelen birisi olarak da her zaman çiftçiye dost, topraga dost biz idarecilik yapmaya çalistik ve gerçekten de 4 yillik çalisma serüveninde de bunun tadini, zevkini aldik. Sivas çiftçisinin ciddi bir ivme kazandigini söyleyebilirim. Insallah bundan sonrada yeni görev yerimizde ayni askla ayni sevk ile yilmadan hep birlikte çalisacagiz. Ben çiftçilerimize gönlü genis, yüregi genis çiftçilerimize tesekkür ediyorum. Onlarin hep dualariyla yürüdük bu yolda birlikte yürüdük ben onlarda mütesekkir oldugumu da bu vesilede bu tarlada gider ayakta olsa bir selamlarimi muhabbetlerimi iletiyorum haklarini da helal etmelerini istiyorum.” diye konustu.

Seker Pancari Ekimi Gerçeklestirildi

Vali Ayhan daha sonra seker pancari ekim etkinligine katildi.

Tarimda Sivas’in çok güçlü bir alt yapisinin oldugunu ifade eden Vali Ayhan, “Seker pancari üretiminde Sivas Türkiye’de ilk beste olan sehirlerden birisi. Çünkü genis bir cografyasi var. Iklimsel özellikleri bakimindan da gece gündüz sicaklik farki ve bununda getirisi olarak da yüksek polar orani degerli olan 18 ile 22 arasinda bir polar var o da seker oraninin yüksek olmasi çok kaliteli bir seker pancari üretimi gerçeklestirilmektedir. Sivas’tan da 5 fabrikaya direkt seker pancari gönderilmektedir. 200 bin dekara yakin seker pancari ekimi 1 milyon ton üzerinde de bir hasilat elde edilmektedir. Ilimize ciddi de bir kaynak gelmektedir. Söyle söyleyebilirim yani bu sene il ekonomisine 1 milyar lira kaynagin aktarilacagini söyleyebilirim. Insallah bu sene bereketli bir yil olur. Geçen yil erken ekimden dolayi soguklardan dolayi biraz sikinti yasadi çiftçilerimiz bir daha ekmek zorunda kaldilar. Bu sene mayis ayini geçirdiler. Insallah bu sene sikinti olmadan Rabbim rahmetini insallah nail eyler. Çiftçimizin yüzü güler. Çok emek veriyorlar çünkü çok da masraf ediyorlar. Insallah bu emeklerinin bu alin terlerinin karsiligini Rabbim onlara verir diyorum. Bereketli olsun. Allah çiftçilerimizin emeklerin ziyan etmesin. Hayirli olsun.” Seklinde konustu.

Kaynak: İHA