Yozgat'ta Deprem Ve Yangin Tatbikati Gerçegi Aratmadi

Yozgat’ta Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) dogrultusunda ‘Yerel Düzey Saha Tatbikati’ gerçeklestirildi.

Yozgat'ta Deprem Ve Yangin Tatbikati Gerçegi Aratmadi
Erdogan Akdag Mahallesi Menekse Evler mevkiinde gerçeklestirilen deprem ve yangin tatbikatina, Il Afet Acil durum (AFAD) Müdürlügü, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE), 112 Acil Servis ekipleri, Yozgat Belediyesi itfaiyesi, polis ve jandarmadan olusan çok sayida ekip katildi.

Senaryo geregi, AFAD ekiplerine merkez üssü Çekerek ilçesi Çayirözü köyü’nde 6.8 büyüklügünde deprem meydana geldigi ve iki katli binada göçük olustugu, enkaz altinda da çok sayida kisinin oldugu ihbari yapildi.

Bölgeye sevk edilen çok sayida ekip, göçük altinda kalan yaralilari kurtarmak için seferber oldu. Jandarma arama kurtarma köpeginin de görev aldigi tatbikatta, AFAD ekiplerince göçük altindan çikarilan yaralilar, UMKE ve 112 Acil Servis ekiplerinin ilk müdahalesinin ardindan ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

Yozgat AFAD Il Müdürlügünce gerçeklestirilen yangin ve deprem tatbikatini Yozgat Valisi Ziya Polat, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) kurum müdürleriyle takip ederek sahada gerçeklestirilen çalismalari koordine etti.

Tatbikat sonrasi açiklamalarda bulunan Vali Ziya Polat, afet aninda sahadaki çalismalar ve koordinasyon merkezindeki uyumu görebilmek için tatbikat yaptiklarini söyledi.

Vali Polat, “Sayin Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu, geçen yili AFAD Egitim Yili ilan etmisti. Geçen sene Yozgat genelinde 380 bin üzerinde vatandasimiza AFAD egitimi vermistik. Bu seneyi de bakanligimiz AFAD tatbikat yili ilan etti. Dün hükümet konagimizda saat 17.00’da deprem tatbikati yapmistik. Bugün de sahada tatbikat yapalim ve elimizdeki bilgileri kullanabiliyor muyuz? Bilgileri sahaya yansitip aksayan yönlerimizin neler, deprem ya da afat aninda yapilan çalismalar nelerdir. Sahadaki çalisanlarla kriz merkezinde çalisanlar arasinda koordinasyon saglaniyor mu saglanmiyor mu diye tatbikatimizi yaptik. Çok büyük bir sikinti yasamadik, koordinasyon merkezi ile sahada uygulamalar arasinda uyum vardi. Ama hep söylüyoruz, afet olacak ama biz millet, devlet ve kurumlar olarak afetlere hazir olmak zorundayiz. Herkesten ilk basta afet acil durum uygulamasini tüm vatandaslarimizin da indirip telefonlarina yüklemesini istiyoruz” dedi.

23 kurum ve 300 personelle tatbikatin gerçeklestirildigini belirten Vali Polat, “Afet riskini azaltmamiz lazim, afet olduktan sonra da toplanma, barinma yerleri, koordinasyon ve beslenme gibi konularin hepsini kriz merkezinden yönetip sahadaki arkadaslarimizla vatandaslarimizi hazir hale getirmemiz lazim. Afet öncesi egitimleri önceden vermistik, tatbikatlarda da eksik yanlarimizi ortaya çikardik. Basimiza gelebilecek afet aninda Yozgat genelinde nasil çalisabiliriz onun koordinasyonunu yaptik. Emek veren arkadaslarimin hepsine tesekkür ediyorum. Bu tatbikat AFAD Il Müdürlügümüzün koordinasyonunda 23 hizmet kurumumuz ve 300 personelimizle gerçeklestirildi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA