Yaslilarini Merak Edenler Artik Akilli Saat Kullanacak

Balikesir’de alt yapisi hazirlanan aplikasyon (uygulama) ile özellikle yaslilarin hayatlari yeni nesil akilli saatlerle daha da kolaylasacak. ’Acil panik’, ’Hemsire çagri’ sistemini içeren akilli saati yerli ve milli imkanlarla projesini hazirlayan ve üretim asamasina getiren girisimci, özellikle anne ve babasini merak eden evlatlarin kapilarini çaldigini söyledi.

Yaslilarini Merak Edenler Artik Akilli Saat Kullanacak
Balikesir’de bir teknoloji sirketi, içinde acil çagri ve hemsire çagri butonlari olan ve yeni nesil akilli saatlerde kullanilabilecek uygulama gelistirdi. Proje asamasi süren çalisma ile özellikle yaslilarin nabiz, seker, tansiyon gibi ölçümleri saat üzerinden yapilarak gerektiginde ’Acil’ kodlu alarm vererek saglik merkezlerine ulasabilecek. Proje ile ilgili bilgi veren isletmenin sahibi Erdenay Karagöz, "Balikesir Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Programlama Bölümünü bitirdikten sonra Yeditepe Üniversitesi STEM Mühendisligi Bölümü’nü bitirerek elektronik ve yazilim sektörüne atildim. Faydali neler üretebiliriz? Yüzde yüz Türk üretimi ile ne gibi faydalar saglayabiliriz Türkiye’mize ve yasadigimiz ülkeye diye düsündük. Yazilim sektöründen elektronik sektörüne atildik. Bununla beraber yasli bakim evlerine elektronik saat üretelim fikrinde yogunlastik. Arkadaslarimizla beraber ekip olarak 6 aylik bir çalismanin içindeyiz, Ar-ge sürecini hala daha devam ettiriyoruz. Elektronik akilli saat üretiyoruz, bu saat su anda bakim evlerindeki yazilim araciligiyla yaslilarimizin koluna takiliyor. Bu koluna takilan yaslilarimizdaki saatimiz tansiyon, seker oranlarini tüm detayli bir sekilde saglikla ilgili olan bölümlerini hemsirelere ve görevlilere yazilim üzerinden aktarabilecekleri bir sistemi içeriyor" dedi.

Karagöz, sistemi anlatarak, su bilgileri paylasti: "Tüm yaslilar veya evinde yasli annesi, babasi yakini olan bireyler bu saati taktiklari zaman bir yazilim aplikasyon yardimi ile tansiyonlarini, saat aralarindaki kalp ritim atislarini ya da iste kalkip egzersiz yapip yapmadiklarini bunlarin hepsini yazilimimizin üzerinden otomatik olarak görebiliyorlar. Acil dedigimiz acil panik ve hemsire çagri sistemi dedigimiz yazilimimizda da acil bir durum oldugunda bir tusa basmalariyla beraber direkt otomatik olarak merkeze bagli bir yazilim ile hemsireye, doktora ya da aile yakinina bilgilendirme yapiliyor. Su anda yaslilarimizda deneme asamasina geldik. Bu sistem daha da ilerleyen sekilde daha da yerli ve milli sekilde ilerlemeyi düsünüyoruz."
Kaynak: İHA