Türkiye Ari Elçilerini Ariyor Projesiyle Gelecek Koruma Altina Aliniyor

Düzce Üniversitesi Aricilik Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM) düzenleyecegi “Türkiye Ari Elçilerini Ariyor” projesiyle ari sevgisinin ön plana çikarilmasi, ari ürünlerinin çocuklar tarafindan tüketiminin arttirilmasi, aricilik mesleginin tanitilmasi, çocuklarda ari-çevre farkindaligi olusturulmasina katki saglanacak.

Türkiye Ari Elçilerini Ariyor Projesiyle Gelecek Koruma Altina Aliniyor
Polinasyon ve çevresel sürdürülebilirlikte büyük paya sahip bal arilarini çocuklara tüm yönleriyle tanitmak, onlari bilgilendirerek, arilari sevdirmek ve ari-çevre farkindaligi olusturmayi hedefleyen projeyle çocuklar ve gençler ön planda tutuluyor. Ilk ari elçileri Düzce’nin farkli ilçelerindeki lise ögrencilerinden gelen gönüllü basvurular arasindan seçilmis olup, ilk egitimlerini 13 Mayis 2022 tarihinde DAGEM’de düzenlenecek organizasyon ile tamamlayacaklar.

“Arilar, hem beslenme hem çevre için büyük öneme sahip”

Proje ile ilgili bilgiler veren DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoglu, “Bal arilari farmakolojik ve besleyicilik yönünden önem arz eden farkli ürünlerin üretimi nedeniyle oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu ürünler bal, polen, bal mumu, propolis, ari sütü, apilarnil, perga ve ari zehrinden olusmaktadir. Bunlar besin kaynagi olarak kullanilmalarinin yani sira geleneksel ve tamamlayici tip, eczacilik ve kozmetik sektöründe de kullanilmaktadir. Ancak farmakolojik degerleri çok yüksek olan bu ürünleri üreten bal arisinin bunlardan daha önemli olan görevi bitkilerdeki tozlasmayi gerçeklestirerek ürünün nicelik ve nitelik yönünden üstün olmasini saglamaktadir. Bal arisi disinda yaban arilari ve diger böceklerde dogal tozlasmada rol almaktadir. Ancak günümüz tariminda yapilan yogun kültürel islemler özellikle pestisidlerin kullanimi sonucunda yabani polinatörlerin sayisi önemli ölçüde azaldigindan, bu eksikligi giderecek olan yegane tozlayici bal arilaridir. Bal arilari büyük kolonilere sahip olmalari, kolayca tasinabilmesi ve yönetilebilmesi nedeniyle birinci derecede tozlastirici olarak kabul edilirler. Dünya genelinde insan gidasinin yüzde 90’nin 82 bitki türünden elde edilmektedir ve bunlardan 63 (yüzde 77) türün tozlayicisi arilardir. Özellikle 39 bitki türü için ari tozlasmasi mutlaka gereklidir. Insan gidasinin 1/3’ü dogrudan veya dolayli olarak ari tozlasmasina ihtiyaç duyan bitkilerden olusur. Bu nedenle yeterli düzeyde tozlasmayi saglamak için çiçeklenme dönemlerinde ari kolonilerine ihtiyaç duyulmaktadir” dedi.



“Arilar, dünyadaki en önemli tozlayici böcek”

Ormanlar ve arilar arasinda karsilikli bir yarar söz konusu oldugunu vurgulayan Kekeçoglu, arilarin dünyadaki en önemli tozlayici böcek oldugunu, tozlasmayi saglayarak topragi koruyan otsu ve odunsu bitkilerin yayilmasinda da önemli rol üstlendigini ifade etti.

Arilar biyolojik çesitliligin devamini saglarken, erozyonun önlenmesi gibi, özellikle ülkemiz için hayati önem arz eden bir islevi çok kez insanoglunun haberi olmadan yerine getirdigini vurgulayan Meral Kekeçoglu, “Bal üretiminin yüzde 85’i orman içi ve kenarlarindaki bosluklarda, yüzde 15’i tarim alanlarinda gerçeklestirilmektedir. Netice olarak; aricilik ormanlarin ve ormanciligin en önemli çiktilarindan biridir. Dünya genelinde ari tozlasmasi ile elde edilen ürünün o yil üretilen balin degerinin 50 katindan fazla oldugunu kaydetmektedir” ifadelerini kullandi.

“Sürdürülebilir kalkinmanin temeli egitim ve çevre bilincine dayanir”

Sürdürülebilir kalkinmayi; “Gelecek kusaklarin kendi ihtiyaçlarini karsilayabilmelerini tehlikeye sokmaksizin bugünkü kusaklarin ihtiyaçlarini karsilayabilmektir” seklinde tanimlayan DAGEM Müdürü Kekeçoglu, “Dolayisiyla sürdürülebilir kalkinmanin temeli egitim ve çevre bilincine dayanir. Bu proje yeni neslin aricilik ile ilgili bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Projenin en önemli hedefi ise sürdürülebilir çevre ve gida güvenligi için polinizasyonun önemi ve arilarin tozlasmadaki (polinizasyon) rolünü vurgulamaktir. Bilimsel temelli doga egitimi ile çevresel yok olusun en önemli indikatörü olan bal arisi hakkinda farkindalik olusturacaktir. Insanlar tüketim toplumu iken arilar üretim toplumudur. Diger bir hedefimiz de katilimcilarin kendisine ariyi rol model almasini saglayarak tüketici bireyler olmaktan çikip üretici bireyler olmalarina katkida bulunmaktir” seklinde açiklamasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA