Tekstil Ögrencilerine Burs Projesi 4'Üncü Yilinda
Tekstil ve hazir giyim ihracatçi birlikleri, sektörün gelecek vizyonu ile örtüsecek nitelikli mühendisler yetistirmek üzere, 2019 yilinda baslattiklari proje ile tekstil mühendisligini tercih eden basarili ögrencilere asgari ücret tutarinda burs imkâni sagladigini açikladi.
Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (ITHIB) ile Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) koordinasyonunda bir araya gelen 11 Ihracatçi Birligi ve Türkiye Tekstil Sanayi Isverenleri Sendikasi (TTSIS) tarafindan hayata geçirilen “Tercihim Tekstil Mühendisligi” burs projesi büyüyerek devam ediyor. Sektörün gelecek vizyonu ile örtüsecek nitelikli mühendisler yetistirilmesi hedefiyle sürdürülen proje ile tekstil mühendisligini tercih eden basarili ögrencilere asgari ücret tutarinda burs imkâni saglaniyor. Hali hazirda bu bölümünde egitimini sürdüren 233 ögrenci burs almaya hak kazandi. Tercihim Tekstil Mühendisligi projesi ile ögrencilere, bölümde okurken uygulamali staj imkâni sunuluyor ve sektörden gelen yüksek talep nedeniyle, ögrencilerin önemli bir kismi henüz mezun olmadan ise yerlesiyor.
Tekstil ve hazir giyim yeniden ihracat sampiyonu oldu
Tekstil ve hazir giyim sektörü, 2021 yili verilerine göre 30 milyar dolarlik ihracat ile Cumhuriyet tarihinde bir rekora imza atarak Türkiye’nin en fazla ihracat gerçeklestiren sektörü oldu. Perakende sektörü de dâhil edildiginde istihdam edilen kisi sayisi 2 milyonun üzerine çikti. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin basinda gelen tekstil ve hazir giyimde dünya çapindaki mevcut konumumuz hizla yükselirken, sektörün nitelikli insan gücüne duydugu ihtiyaç da ayni oranda artiyor.
Sektörün bulundugu önemli konumunu korumasi ve gelismesi için basarili çalismalara imza atan tekstil ve hazir giyim ihracatçi birlikleri, bu ihtiyaçtan yola çikarak baslattiklari proje ile tekstil mühendisligini tercih eden basarili ögrencilere asgari ücret tutarinda burs imkâni sagliyor. 2019 yilindan beri basari ile devam eden Tercihim Tekstil Mühendisligi projesi ile geçmiste puan siralamasinda tip fakülteleri ile yarisan bölüm puanlarinin hizla yükseldigi görülüyor.
Proje kapsaminda üniversite sinavinda ilk 80 bine giren ve ilk 5 tercihinden birini tekstil mühendisligi seçerek bölüme girmeye hak kazanan ögrencilere burs veriliyor. Ilk bes tercihinden biri Tekstil Mühendisligi olan ve ilk 20 bine giren ögrencilere asgari ücret, 20 ile 50 bin arasindakilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50 ile 80 bin arasinda yer alan adaylara ise asgari ücretin yüzde 50’si oraninda burs veriliyor. Proje kapsaminda herhangi bir sayi siniri olmaksizin kriterleri saglayan tüm ögrenciler, üniversitelerin hazirlik bölümleri de dahil olmak üzere lisans egitimleri boyunca burs almaya hak kazaniyor. Üniversite-sanayi is birligi çerçevesinde ögrencilere en az bir dönem üretim fabrikalarinda uygulamali egitim programi uygulaniyor.
Tekstil mühendisligi en hizli is bulunan meslekler arasinda
Teknolojik gelismelere ve trendlere adapte olabilme kabiliyeti çok yüksek olan Türk Tekstil ve hazir giyim sektörlerini daha ileriye tasimak için nitelikli mühendislere ihtiyaç her geçen gün artiyor. Ekonomiyi; mühendislikle, estetikle, tasarimla ve modayla birlestiren Tekstil Mühendisligi üretim süreçlerini ve teknolojilerini kapsayan çok disiplinli bir mühendislik dali olarak her alanda karsimiza çikiyor. Savunma sanayisinden medikale, insaattan nanoteknolojiye, elektronikten otomotiv sektörüne kadar pek çok alanda üretim ve tedarik süreçlerinde çalisma imkâni sunuyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan sektörde, 81 ilin tamaminda faaliyet gösteren fabrika ve üretim tesisleri bulunuyor.
Tekstil mühendisligi bölümünde okuyan her dört ögrenciden biri mezun olmadan önce ise giriyor
Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi tarafindan açiklanan verilere göre, Tekstil Mühendisligi, Türkiye’de en kisa sürede is bulunan mesleklerin basinda geliyor. Üniversite tercihi yapacak ögrencilerin dogrudan yararlanabilecegi ulusal bir arastirma niteligindeki bu arastirma, tekstil mühendislerinin ortalama is bulma süresinin 4 ay 2 gün oldugunu ortaya koyuyor. Arastirma verilerine göre tekstil mühendisligi egitimi alan ögrencilerin yüzde 27,4’ü mezun olmadan, yüzde 49,3’ü ise ilk 6 ayda ise yerlesiyor. Tekstil mühendisligi gerek ülkemizde gerekse dünyada uzun vadede sagladigi olanaklarla gelecegin meslekleri arasinda yer aliyor.
Tercihim Tekstil Mühendisligi projesinin basarisi, tercih sonuçlarina her yil artarak yansiyor. 2018 yilinda kontenjanlarin sadece yüzde 40’i dolarken 2021 yilinda bu oranin yüzde 85’e ulastigi görülüyor. Tekstil mühendisligi egitimi, Türkiye genelinde 14 üniversitede veriliyor ve toplam 463 kontenjani bulunuyor. Sektörün tekstil mühendisi ihtiyaci çok yüksek oldugu için mezunlar kisa sürede ve kolayca is bulabiliyor.
Tercihim Tekstil Mühendisligi Projesi, Tekstil ve Hazir Giyim Ihracatçi Birlikleri ve Türkiye Tekstil Isverenleri Sendikasi is birliginde, Ticaret Bakanliginin onaylari, Yüksekögretim Kurulu (YÖK) ile imzalanan Isbirligi Protokolü çerçevesinde gerçeklestiriliyor. Burs projesi, Tekstil ve Hazir Giyim Ihracatçi Birlikleri ile Türkiye Tekstil Sanayi Isverenleri Sendikasi tarafindan finanse ediliyor.