Milletvekili Ayvazoglu TBMM'de Çay Üretimi Üzerine Konustu

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoglu, TBMM Genel Kurulunda yaptigi konusmada Dogu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarimsal ürünü, halkin en çok tükettigi içecek olan çay ile alakali konustu.

Milletvekili Ayvazoglu TBMM'de Çay Üretimi Üzerine Konustu
Üretim asamasindan tüketim asamasina kadar yasanilmasi muhtemel her türlü sorunlarinin çözüme kavusturulmasi ile ilgili AK Parti hükümeti olarak çalismalari hassasiyetle sürdürdüklerini belirten Ayvazoglu, "2020 yilinda Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlariyla Rize Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi bünyesinde düzenlenen Ulusal Çay Konseyi Toplantisi ile Çay Kanunu’nun temelleri atilmis ve Çay Ihtisaslasma Koordinatörlügü’nün bünyesinde kurulan teknik ve hukuk olmak üzere iki ayri komisyon kurularak Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerimizdeki toplam 35 kurum ve kurulustan çay ile alakali beklenti, görüsleri ve ayni zamanda vatandaslarimizdan gelen talepler ile dünya üzerinde yapilan çalismalar toplanilarak söz konusu kanunun altyapisi olusturulmustur" dedi.



Muhalefete kara propaganda elestirisi

Muhalefet partilerinin çay konusunda popülizm ve kara propaganda yaptiklarini belirten Milletvekili Ayvazoglu, "Tüm paydas kurum ve kisileri içine alacak sekilde çayin üretim-tüketim zincirinde herhangi bir aksakliga meydan verilmemesi amaciyla Çay Kanunu ile ilgili çalismalar büyük bir titizlikle yürütülmüs ve kanun taslagina dayanak hazirlanan rapor Tarim ve Orman Bakanligimiza teslim edilmistir. Meclis Arastirma Komisyonu kurulmasi teklifi ile ilgili önerge veren gruplarin çay popülizm amaçli tartismalara girmeden çayi siyasetlerine alet etmeden çay ile alakali yaptigimiz bu çalismalari incelenmelerini tavsiye ediyorum. Malumunuz; ülkemizde Korona virüs pandemisinden basladigi tarihle çay hasadinin ayni zaman dilimine denk geldigi dönemde ‘Çay bahçede kalacak kara propagandaniza’ ragmen en zor sartlarda bile üreticisinin yaninda duran Kiymetli Cumhurbaskanimizin basinda bulundugu AK Parti kadrolarinin dün oldugu gibi bugün de çayi muhalefetin siyasi hesaplarina kurban etmeyecegini vurgulamakta fayda görüyorum" ifadelerini kullandi.

Popülist vaatlerle sanal beklentiler

Çay üretiminde kota ve kontenjan konusunun sürekli speküle edildiginin altini çizen Milletvekili Ayvazoglu konusmasini söyle sürdürdü:

"Kota miktarlari Çaykur’un yillik üretim, satis ve stok miktarlari ile toplam yas çay rekoltesi dikkate alinarak hazirlanan yillik yas çay alim bütçesi dogrultusunda belirlenmis olup kontenjan ise; Çaykur’un günlük yas çay isleme kapasitesi ve üreticilerin sahip olduklari çaylik alanlara göre günlük olarak belirlenmektedir. Hükümetimizin çay politikasinin hem üreticiye hem de tüketiciye dengeli sekilde ve olumlu yansimasi için en önemli piyasa dengeleme araci görevi gören Çaykur kota uygulamasiyla mevcut kapasitesine ve üreticilerin çaylik alanlarina göre esit miktarda ürün satin alarak üreticilerin magduriyetini önlemekte ve tüm imkânlarini bütçe dengelerini de dikkate alarak seferber etmektedir. Ayrica Türkiye Çay sanayi , üretim ve pazarlamasi ÇAYKUR öncülügünde bölgenin girisken sanayici ve esnafi ile kalite ve pazar payini her geçen gün arttirmaktadir. Popülist vaatleriyle çay üreticisini heyecanlandiracaklarina dair CHP saflarinda olusan beklenti sanal. 2021 çay sezonunda 860 bin tonla tüm zamanlarin alim rekorunu kirarak toplam rekoltenin yüzde 60’ini alan Çaykur’un çay üreticisinde yasattigi memnuniyet ise gerçektir. Dolayisiyla, insanimiz 20 yildir hep yaptigi gibi gerçegin pesinden gitmeye devam edecektir."
Kaynak: İHA