Karadeniz'in 'Çarpani' Tezgahta Kendini Gösterdi

Karadeniz’in çarpani ‘iskorpit’, tezgâhlarda kendini göstermeye basladi. Sezonun ilk iskorpitleri kilogrami 150 liradan satisa sunuluyor.

Karadeniz'in 'Çarpani' Tezgahta Kendini Gösterdi
Vücudundaki dikenlerine dokunuldugunda sizlatan, felce kadar yol açabilen zehir barindiran, Karadeniz yöresinde ‘çarpan’ adiyla bilinen iskorpit, deniz sogugunun azalmasiyla yeniden kendini gösterdi. Genellikle mayis ve haziran aylarinda görünen iskorpit baligi, Sinop’ta tezgâhlarda kilogrami 150 TL’den satiliyor. Balikçilar bu baligin zehirli dikenlerini ayiklayarak müsterilere sunuyor.

Balikçi Hakan Erol, “Bu baligin adi çarpan, Ege’de iskorpit diye geçer. Özelligi zehirli olmasi ama ayiklandiktan sonra lezzetlidir. Çorbasi olur, tavasi, buglamasi olur. Çocuklar için yenebilecek lezzetli bir sey. Mayis ve haziran aylarinda daha çok olur, havalarin isinmasiyla. Haziran ayinda yumurtasini döker, sonra kaybolur” diye konustu.

Henüz yeni çiktigi için su anda kilograminin 150 TL’den satildigini söyleyen Erol, zamanla fiyatinin daha da asagiya inecegini söyledi.



Çocuklar için besin kaynagi

Balik tüketiminde zorluk yasayan çocuklar için bu baligin kolaylikla tüketilebilecegini belirten Erol, “Kilçiklarini aliyoruz. Isteyen kilçikli aliyor, isteyen kilçiksiz aliyor ama aldigimiz zaman löp oluyor. Çocuklara yedirebilirsiniz, çocuklar için vitamin kaynagidir. Çocuklar balik yemiyorsa balik yerine bunu yiyebilir. Biz de zehrini ve dikenlerini alarak satiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA