Kapali Yöntemle Ayni Seansta Iki Kalp Kapagi Birden Onarildi

Nefes darligi, vücutta sislikler gibi sikâyetler ile hastaneye basvuran 78 yasindaki Fatma Alev Iriboz, ayni seansta kapali yöntemle yapilan iki kalp kapagi onarimi ile sagligina kavustu. Yapilan bu islem, iki kalp kapaginin ayni anda kapali olarak onarildigi nadir vakalardan biri olarak bildirildi.

Kapali Yöntemle Ayni Seansta Iki Kalp Kapagi Birden Onarildi


Ameliyatsiz anjiyo yöntemi ile yapilan Mitraclip ve Triclip islemleri hakkinda konusan IEÜ Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Klinigi’nden Doç. Dr. Cihan Altin, “78 yasindaki hastamiz bize vücudunda yaygin sislikler ve ciddi nefes darligi gibi sikâyetlerle basvurdu. Kendi ihtiyaçlarini bile gidermekte zorlanmaktaydi. Yaptigimiz tetkikler sonucunda hastamizin hem sol hem sagdaki kalp kapaginda ciddi yetersizlikler oldugunu saptadik. Bunun üzerine ülkemizde de artik yeni yeni uygulanmaya baslanan kapali kalp kapagi onarim yöntemi ile tedavi kararini aldik. Önceden sadece açik kalp cerrahisi ile tedavi edilebilen bu çesit kalp kapagi hastaliklari günümüzde seçili vakalarda kapali yöntemle kasiktan girilerek onarilabiliyor. Açik kalp cerrahisi açisindan yüksek risk tasiyan 78 yasindaki hastamiza Mitraclip ve Triclip islemlerini ayni anda uygulayarak hem mitral hem de triküspit kapagini kapali bir sekilde onardik. Islem oldukça basarili geçti. Islem sonrasinda hastamiz çok kisa sürede ayaga kalkip kendi ihtiyaçlarini giderebilecek hale geldi. Hem böbrek hem de karaciger fonksiyonlari hizlica toparlamaya basladi.

Ciddi kapak yetersizligi olan seçili hastalarda Mitraclip ve Triclip gibi kapali onarim yöntemleri güvenli bir sekilde uygulanabilir.” seklinde konustu.



“Sakin bir hayat yasayacagim”

Ameliyatsiz islem sonrasinda sagligina kavusan Fatma Alev Iriboz ise tedavide emegi geçen tüm saglik çalisanlarina tesekkür ederek “Islemden önce ciddi kalp çarpintim vardi. Merdiven çikarken yoruluyordum. Yürürken nefes nefese kaliyordum. Sikâyetlerim üzerine IEÜ Medical Park’a basvurdum. Yapilan tetkikler sonucunda kalp kapaklarimda sorunlar ortaya çikti. Doktorumuz Doç. Dr. Cihan Altin, tedavisinin sadece ameliyat ile olabilecegini söyledi ve kapali kalp kapagi islemini önerdi. Çok sükür güzel geçti. Islemden sonra nefes darligi gibi sikâyetlerim kalmadi. Bana verilen bu ikinci sansta bundan sonra daha stressiz, daha sakin bir hayat yasayacagim” dedi.



Fatma Alev Iriboz’un kizlari Yildiz Boyali ve Miraç Didem Yavasoglu, annelerinin uzun bir süreden sonra sagligina kavusmasinda dolayi çok mutlu olduklarini söyledi.

Kizi Miraç Didem Yavasoglu “Anneme yapilan ameliyatsiz islem tahminimizden çok daha kisa sürdü. Islem sonrasi toparlanmasi ve iyilesmesi çok hizli oldu. Eger hasta konforu düsünülüyorsa bu yöntem tavsiye edilmeli ve uygulanmali” dedi.

Kaynak: İHA