Gazete Kagitlari Ve Kot Pantolonlardan Yapilan Ürünler Dikkat Çekti

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Güzel Sanatlar ve Meslek Egitimi Kurslarinda (GESMEK) egitim gören kursiyerlerden tarafindan el emegi ile yapilan bin 324 eser, vatandaslarin begenisine sunuluyor.

Gazete Kagitlari Ve Kot Pantolonlardan Yapilan Ürünler Dikkat Çekti
Gebze Belediyesi Güzel Sanatlar ve Meslek Egitimi Kurslarinda egitim gören kursiyerler, ögrendikleri bilgiler ve el emekleriyle birbirinden güzel ürünler ortaya çikardi. 222 bransta egitim gören 843 kursiyerin emek emek ürettigi bin 324 eser, düzenlenen GESMEK Geleneksel Yil Sonu Sergisi’nde vatandaslarin begenisine sunuldu. Sergi, ilçe protokolü, kursiyerler, ve çok sayida vatandasin katildigi törenle açildi. Törende kursu basariyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalari verildi.

Dualarin edilmesinin ardindan protokol üyeleri serginin açilis kurdelesini kesti. Daha sonra ise protokol ve vatandaslar, sergiyi gezerek hem kursiyerlerden hem de hocalardan bilgi aldi. Sergide ise gazete sayfalari kullanilarak yapilan sepetler ve eski kot pantolonlar kullanilarak yapilan ürünler dikkat çekti.

Serginin açilisinda konusan Gebze Belediye Baskani Zinnur Büyükgöz, “Ne güzel sepetler veya degisik argümanlar yapmislar. Kot pantolonlardan minderler yapmistilar. ‘Sifir atik’ kavramina hizmettir bu. Bizim ninelerimiz hiç bir seyi atmazlardi. Tekstiline, son parçasina kadar kullanirlardi. Kursiyerlerde kullanmis, bütün kot pantolonlari toplamis, onlari minder yapmis, yastik yapmis veya farkli dekoratif sekilde kullanmis. Görecegiz ki profesyonel eller yetismis ve bundan sonra onlara da yine halkayi genisletip yeni nesiller, genç nesiller yetistirmek nasip olur diye dua ediyoruz” dedi.



Eski kotlardan koltuk kilifi ve yelek yaptilar

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in baslattigi ‘Sifir Atik’ projesine kendilerinin de dahil olduklarini kaydeden GESMEK’de kirkyama ve keçe hocasi olarak görev yapan Fatma Oral, “Bu yüzden eski kotlarimizi bu sekilde degerlendirdi. Eski kotlari koltuk kiliflari, yelekler, paspaslar, çerçeveler, pazar arabasi gibi ürünler yaparak degerlendirdik. Eski hiçbir seyinizi atmayin. Bu sekil kurslarda bizlerden yardim alarak degerlendirebilirsiniz. Burada tabii ki sadece bunlar üzerinde durmadik. Bizim yaptigimiz baska isler de vardi. Bunu da aralarda yaptik. Burada 1-2 aylik bir emek var. Ürünlerimiz sergileniyor, mutlu olmayalim mi? Hak ettik mutlulugu. Gerçekten çok güzel bir duygu. Bütün kursiyerlerimize tesekkür ediyorum. Ev hanimlarina sesleniyorum, lütfen evlerde oturmayin. Böyle kurslardan, bizim gibi hocalardan faydalanin” diye konustu.



“30 senelik dantellerimden bluz ve etek yaptim”

Kursta, eski kazaklardan, gömleklerden ve bunun bir çok kullanilmis malzemelerden yeni ürünler elde ettiklerini söyleyen kursiyer Zeynep Bayraktaroglu, “Çesitli örtüler falan yaptik. Bununla hem evimize katkida bulunuyoruz hem de atmaya kiyamadigimiz esyalarimiz degerlenmis oluyor. Hatiralari olan dantellerimizi falan keserek onlari yeni bir seylere çeviriyoruz. Benim kullanilmis 30 senelik dantellerimi yikadim, boyadim, onlardan bluz ve etek yaptim. Üzerlerine motifler koyduk. Çok gurur duyuyorum. Bos zamanimi televizyon karsisinda geçirmektense buralara gelerek bir seyler yapiyorum. Insan yaptigi seylerle gurur duyar bu benim eserim diye. Hiç kimse evde bos bos oturmasin. Gelsinler, ögrensinler. Mesele küçük olan kiyafetleri onlara ekler yaparak büyütebilirler. Büyükleri küçültebilirler. Onlardan çantalar, önlükler, baska seyler yapabilirler” seklinde konustu.



“Bunlarin hepsini gazetelerden yapiyoruz”

Sifir Atik Ev Dekorasyonlari üzerine GESMEK’de ögretmenlilk yapan Zübeyde Akpinar da “Okunmus gazeteleri çubuklara sariyoruz. Çubuklara sardiktan sonra bunlar boya asamasindan geçiyor. Dogal boyalar kullaniyoruz. Ondan sonra örmeye geçiyoruz. Ördükten sonra vernikliyoruz. Bu islemlerin gidaya bir zarari yok. Çesitli ev aksesuarlari yapiyoruz bunlardan. Kek fanusundan, çiçekliginden, çamasir sepetinden, sehpasindan, kedi evine kadar akliniza gelebilecek çesit çesit ürünler yapiyoruz. Bunlarin hepsini gazetelerden yapiyoruz. Okunup atilan gazeteleri biz degerlendirerek tekrar yeni bir obje olarak getiriyoruz. Bu ürünleri ögrenciler satarak evlerine bir katki sagliyorlar. Bütün ögrencilerimle gurur duyuyorum. Herkesin ilk senesiydi. Ama çok güzel ürünler ortaya çikti. Çok sevinçliyim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA