Fideler Görücüye Çikti

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde sebze fideleri görücüye çikti. Artan sebze fiyatlari nedeniyle vatandaslarin ilgi gösterdigi fideler, ortalama 2 liradan alici buluyor.

Fideler Görücüye Çikti
Elbistan’da, günesin kendisini hissettirmesiyle birlikte fide satislari da basladi.

Ilçeye bagli Karaelbistan ve Yaprakli gibi mahallerde seralarda bin bir zahmetle yetistirilen fideler, Günesli Mahallesi’nde kurulan pazarda vatandaslarin begenisine sunuldu. En çok satilan fidelerin basinda ise domates, biber ve patlican geliyor. Fideler, tüplü ya da demet olarak satiliyor. Bu yil fide fiyatlari da birçok ürün gibi zamlandi. Geçtigimiz yil 1 liradan alici bulan fidelerin fiyatlari yüzde 100’e yakin oranda zamlandi. Fidelere en çok ragbet gösteren kesim ise, müstakil evlerde oturanlar ile kirsal mahallelerdeki bahçelerinde kendi sebzesini yetistirmek isteyen vatandaslar oluyor. Sehir merkezinde ya da apartmanlarda yasayanlar da; hayat pahaliligi ve artan fiyatlar nedeniyle kendi sebze ve meyvelerini balkonlarinda saksilar içerisinde yetistirmek için fide aliyor.

Elbistan’a bagli Karaelbistan Mahallesi’nde 20 yildan fazla bir süredir fide yetistiriciligi yapan Ahmet Alkaya, bu isin emek istedigini söyledi.



Tohumun toprakla bulusturulmasindan satisa hale gelinceye kadar adeta bebek gibi ilgilendiklerini belirten Alkaya, “Serayi yaptik sonra topragi hazirlama isine basliyoruz. Topragin hazirlanmasi, fideciligin olmazsa olmazi. Topragin sadece hayvan gübresi ile tavlandirilmasi gerekiyor. Tohumu da iyi seçmek gerekiyor. Tüplü ve köklü fide için ayri ayri çalisiyoruz. Tohumu toprakla bulusturduktan sonra iyice suluyoruz. Daha sonra da serayi hava almayacak sekilde kapatiyoruz. 20 senedir bu isin içindeyim. Biz, organik fide yetistiriyoruz” dedi.

Tohum fiyatlarinda ciddi artis yasandigini anlatan Alkaya, “Geçen seneye oranla tohumdan fide için kullandigimiz posetlere kadar her seyin fiyati yüzde 100’den fazla artti. Mecburen biz de bunu fide fiyatlarina yansittik. Allah’a sükür islerimiz açiliyor. Talebin daha da artmasini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

10 senedir fide yetistirip sattigini dile getiren Feriha Sarikaya adli üretici ise, “Bu is, disaridan kolay gibi görülse de çok zor. Sogugu var, sicagi var. Ikisi de fide için önemli. Sicak olursa ayri dert, soguk olursa ayri dert. Aylarca içinden elimiz çikmiyor. Çok zor bir sey fide yetistirmek. Elimizin emegi ile yetistirip burada satiyoruz. Simdilik isler tam istedigimiz gibi degil. Insallah açilir. Bu is bizim ekmek kapimiz” seklinde konustu.

Burtu Mahallesi’nde fidecilik yapan baska bir üretici ise, “Havalarin geç isinmasindan dolayi bazi vatandaslarin fide alirken tereddüt ediyor. Sebze fiyatlarinin yüksek olmasindan dolayi da insanlar talep gösteriyorlar. Bahçesi olan insanlar bahçelerine olmayanlar ise saksiya ekiyorlar. Insanlar bir sekilde çareler üretip kendi ürünlerini yetistirmek istiyorlar. Vatandas en çok domates ve bibere talep gösteriyor” degerlendirmesini yapti.

Fide pazarinda, demet halindeki fideler 10 liradan, tüplü fideler ise 2 liradan satiliyor. Fide pazarinda, ürün çesidi de oldukça bol. Domates ve biberde vatandaslara farkli seçenekler sunuluyor. Vatandaslar reyhan, karpuz, kavun ya da lahana gibi sebzeleri de tercih ediyor.
Kaynak: İHA