DEÜ'den Erisilebilir Dünya Hedefine Destek

Engelliler Haftasi çerçevesinde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ile Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlügü is birligiyle "Her Insan, Dünya’ya Bir Armagan" etkinligi düzenlendi. Etkinlikte konusan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Üniversite olarak bizler, Engelliler Haftasini sadece; toplanti, sergi, konser ve etkinlik düzenlenen günler olarak degil, eksiklerimizi görme ve hizmetlerimizi gelistirme firsati olarak degerlendiriyoruz” dedi.

DEÜ'den Erisilebilir Dünya Hedefine Destek
Engelsiz üniversite hedeflerini birer birer gerçeklestiren ve düzenledigi faaliyetlerle özel gereksinimli bireylerin sosyal yasam içinde daha fazla yer almasini saglayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Engelliler Haftasi çerçevesinde DEÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi ile Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlügü is birligiyle “Her Insan, Dünya’ya Bir Armagan” etkinligi yapti. DEÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesinde gerçeklestirilen programa; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Buca Kaymakami Mahmut Nedim Tuncer’in yani sira üniversite mensuplari ve çok sayida vatandas katildi.

Özel gereksinimli çocuklarin ve ailelerinin de davetli olarak yer aldigi etkinlikte, Izmir Otizm Orkestrasi ve Korosu (IZOT) müzik dinletisi ve “Kalip Baski ile Neseli Torbalar” temali atölye çalismasi da gerçeklestirildi.

Etkinlikte konusan DEÜ Rektörü Hotar, “Bu etkinligimizin, daha güçlü ve erisilebilir bir sosyal hayatin insasinda farkindalik olusturacagina; özel gereksinimi olan bireylerimizin buradaki rollerinin anlasilmasina fayda saglayacagina gönülden inaniyorum” dedi.



"Ülkemizde yaklasik yüzde 13’ü oraninda bir engelli nüfusu var"

Izmir milletvekilligi yaptigi dönemde çikarilan ve kendisinin de kanun çalismalarinda görev aldigi Engelliler Hakkinda Kanun ile özel gereksinimi olan bireylerin, temel hak ve özgürlüklerinden rahatça faydalanabilmeleri için yogun çaba harcadiklarini söyleyen Rektör Hotar, “Ülkemizde yaklasik yüzde 13’ü oraninda bir engelli nüfusu var. Aileleriyle birlikte toplumun büyük bir kesimini ilgilendiriyor. Ilk Engelliler Kanunu 2005 yilinda çikarildi ve daha sonraki süreçte yönetmeliklerle belirli bir seviyeye gelindi. Disariya adim atmaya çekinen vatandaslarimiz artik ögretmen, avukat, hakim oluyor, her meslekte görev aliyor. Ilk Engelliler Kanunu’nun hazirlanmasinda ciddi bir emegimiz oldu, bu konuda destek veren herkese tesekkür ediyorum. Mezun oldugum fakültemde bu konuyu sizle paylasmaktan da gurur duyuyorum” seklinde konustu.

Rektör Hotar, insanlarin haklarina saygi duymanin önemine dikkat çekerek, “Görmezden geldigimiz konularin muhatabi olabilecegimizi bilmek; adil, esit ve firsat esitligine dayali toplum için çalismak önem kazaniyor; çünkü hiç kimse bu dünyayi digerinden daha degerli kilmiyor. Dolayisiyla özel gereksinimi olan bireyleri anlamak, onlarin gayretlerini tesvik etmek, çözüm ve ortak gelecek için çabalamak medeni insan vasfi olarak tanimlaniyor. Bu yüzden üniversite olarak bizler, Engelliler Haftasini sadece toplanti, sergi, konser ve etkinlik olarak degil; eksiklerimizi görme ve hizmetlerimizi gelistirme firsati olarak degerlendiriyoruz” ifadelerini kullandi.

DEÜ’nün sadece nitelikli akademik faaliyetlerde bulunan bir yüksekögretim kurumu olmadigini, hayatin her alanina dokunan ve bu amaçla hizmet vermeyi ilke edindigini ifade eden Hotar, “Buradaki gücümüz, farkliliklardan degil ortak hareket etme duygumuzdan ileri gelmektedir. O yüzden ülkemizi ve insanligi ilgilendiren konularda, sadece günlere ve haftalara bagli kalmiyor; yil boyunca diri ve dinamik sekilde hareket etmeye özen gösteriyoruz. Bundan dolayidir ki özel gereksinimi olan bireylere ve mensuplarimiza yönelik bilimsel etkinliklere, programlara, bilgilendirme faaliyetlerine ve saglik hizmetlerine özel bir önem veriyoruz” seklinde konustu.

Üniversite olarak, ulusal egitim politikalarina güç verecek projeler baslatmanin yani sira fiziki engellerin asilmasina yönelik yatirimlar da gerçeklestirdiklerini belirten Hotar, “Bu amaçlar dogrultusunda özel gereksinimi olan evlatlarimizin siklikla maruz kaldiklari akran reddini önlemek ve farkindalik olusturmak amaciyla ulusal düzeyde planladigimiz ‘Eylül Bebekler’ projesini hayata geçirdik. Özel gereksinimi olan bireylere yönelik atölye çalismalari yaptik. Milli sporcularimiz ve sanatçilarin katilimlariyla ‘Dokuz+1 Engelleri Asma’ programini düzenledik. Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemizde, görme engelli kullanicilar için kitaplarin sesli okunarak kayit altina alindigi ‘Kitabimin Sesi Ol’ projesini baslattik. Yüksekögretim Kurulu tarafindan verilen Engelsiz Bayrak Ödüllerinde son iki yilda önemli kazanimlar elde ettik. Farkli birimlerimiz, programlarimiz ve yapilarimiz, Mekanda Erisilebilirlik’te Turuncu Bayrak, Egitimde Erisilebilirlik’te Yesil Bayrak ve Engelsiz Program Nisanini almaya hak kazandi. Bunlarla da gurur duyduk. Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan 2020’de Erisilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olmamiz ise bizi gururlandirdi” dedi.



"Her insan engelli adayidir"

Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörü Prof. Dr. Rukiye Günseli Yildirim ise ‘her insan engelli adayidir’ söyleminin önemine dikkat çekerek, “Önemli olan yüreklerdeki engellerin kaldirilmasidir. Böyle düsündügümüzde hayata çok daha güzel bakacagiz. Her insan farkli bir renk ve dünya farkli renkleriyle daha güzel” diye konustu.

DEÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi 3. Sinif Ögrencisi Baran Alp Turan da, geçen yil yasadigi kazada bir bacagini kaybettigini belirterek, “Basima böyle bir olay gelene kadar bu konuda duyarsiz oldugumu, engelli bireyleri anlamadigimi fark ettim. Iyilesme sürecinden itibaren ihtiyaci olan herkese yardim etmeye çalistim. Asil engelin kafamizda kendimize koydugumuz sinirlar oldugunu unutmayalim, ön yargilarimizdan kurtulalim” ifadelerini kullandi.

Izmir Otizm Orkestrasi ve Korosunun müzik dinletisinin ardindan özel gereksinimli ögrenciler ve aileleri, Rektör Hotar ve Buca Kaymakami Mahmut Nedim Tuncer’in de yer aldigi “Kalip Baski ile Neseli Torbalar” temali atölye çalismasina katildi.

Kaynak: İHA