Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay'dan Kazakistanli Is Insanlarina Yatirim Çagrisi

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Türkiye, geçtigimiz yil Kazakistan’da en çok yatirim yapan ilk 10 ülke arasinda yer almistir. Kazakistan’in Türkiye’deki yatirimlari ise 729 milyon dolar seviyesine ulasmistir. Bu vesileyle Kazakistanli is insanlarini ülkemizde daha çok yatirim yapmaya davet ediyorum" dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay'dan Kazakistanli Is Insanlarina Yatirim Çagrisi
Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Türkiye-Kazakistan Is Insanlari Toplantisi’nda konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev arasinda imzalanan ortaklik bildirisinin tarihi bir nitelik tasidigini belirten Oktay, bildiri ile iki ülke arasindaki dostluk ve kardeslik baglarinin bir adim daha öteye tasindigini kaydetti.

Böylelikle Türkiye ile Kazakistan arasindaki iliskilerin "gelistirilmis stratejik ortaklik" düzeyine yükseltilmesine karar verildigini aktaran Oktay, "Savunma sanayiinden enerji, ulastirma ve kültür alanina kadar ticaret ve yatirim potansiyelinden daha fazla faydalanma hususunda mutabik kalinmistir. Inaniyorum ki toplantimizda ifade edilen görüsler ve öneriler önümüzdeki dönem ülkelerimiz arasindaki ticari baglarin güçlenmesi için yol gösterici olacaktir. Geçtigimiz mart ayinda Kazakistan’a bir ziyaret gerçeklestirerek 4. Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi toplantisinin altligini olusturmustuk. Iki ülke is insanlariyla hem dar çerçevede hem de genis is forumu vesilesiyle bir araya gelmistik. Ziyaretimiz çerçevesinde gerçeklesen Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 12. Dönem toplantisinin 68 maddelik eylem plani önemli bir yol haritasi niteligindedir" dedi.

Eylem planinin hayata geçirilmesini yakindan takip ettiklerini kaydeden Oktay, "Dün imzalanan Basitlestirilmis Gümrük Hatti Anlasmasi ve Hizmet Ticareti Anlasmasi Müzakere Çerçeve Belgesi ile is insanlarimiza yeni firsatlar sunarak, ekonomik ve ticari iliskilerimizi daha derinlestirmis olacagiz. Firmalarimizin karsilastiklari bürokrasi daha da azalmis olacak. Yine geçtigimiz günlerde gerçeklesen Kara Ulastirma Karma Komisyonu’nda alinan kararlar memnuniyet vericidir. Asil gayemiz, karayolu tasimalarinda uygulanan geçis belgelerinin herhangi bir güzergah geçis sartina baglanmamasi ve orta vadede tamamen kaldirilmasidir. Ezeli baglara sahip oldugumuz dost ve kardes Kazakistan’i Orta Asya bölgesinde en önemli siyasi ve ekonomik ortaklarimizdan birisi olarak görüyoruz. Kazakistan ile ticaretimiz 2021 yilinda önemli bir ivme yakalayarak, bir önceki yila göre yüzde 58 oraninda artis göstermis ve 5,3 milyar dolar seviyesine yükselmistir. 2022’nin ilk 4 ayinda ikili ticaret hacmimiz bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 85 artarak 2,6 milyar dolar olarak gerçeklesmistir. Dün Cumhurbaskanimizin da özellikle altini çizdigi 10 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine insallah en kisa sürede ulasacagiz" açiklamasinda bulundu.

Hedefler dogrultusunda iki ülke arasindaki ticaretin yeni sektörlerle genisletilmesi ve yeni isbirligi olanaklarinin gelistirilmesi gerektigine dikkat çeken Oktay, "Otomotiv yan sanayi, demir-çelik, makineler, elektrikli cihazlar, mobilyalar, temizlik malzemeleri, pastacilik ürünleri ve meyveler de dâhil birçok sektörde önemli potansiyel oldugunu degerlendiriyoruz. Ülkemizin Kazakistan’daki yatirimlari, üçüncü ülkeler üzerinden yapilan yatirimlar da degerlendirildiginde 3,2 milyar dolar seviyesine ulasmaktadir. Türkiye, geçtigimiz yil Kazakistan’da en çok yatirim yapan ilk 10 ülke arasinda yer almistir. Kazakistan’in Türkiye’deki yatirimlari ise 729 milyon dolar seviyesine ulasmistir. Bu vesileyle Kazakistanli is insanlarini ülkemizde daha çok yatirim yapmaya davet ediyorum. Müteahhitlerimiz simdiye kadar Kazakistan’da yaklasik 27 milyar dolar degerinde 508 adet projeye imza atmistir. Firmalarimiz bundan sonra da Kazakistan’da gerçeklestirilecek her türlü altyapi ve üstyapi projesinde yer almaya hazirdir. Sizlerden de daha güçlü isbirlikleri, yeni ticari baglar ve yeni açilimlar bekliyoruz. Ülkelerimiz arasindaki ticari ve ekonomik iliskilerin gelismesi için sizlerin daha sik bir araya gelmesi için öncülük edecek, basari hikayelerinizi daha genis kitlelere ulastiracagiz. Biz sizlerin yolundaki taslari kaldirip yükünüzü hafifletecek, yatirim firsatlarini en iyi sekilde degerlendirmeniz için gerekli tesvik araçlarini sunmaya devam edecegiz" dedi.

AK Parti Genel Baskanvekili ve Türk Devletleri Teskilati (TDT) Aksakallar Heyeti Baskani Binali Yildirim ise, Kazakistan’in bagimsizlik döneminde büyük basarilara imza attigini belirterek, "Ukrayna ve Rusya’da yasanan kriz bir kez daha göstermistir ki orta koridor en güvenli, en iyi tasima koridorudur. Bu koridorun gelistirilmesi yönünde biz bütün demir yolunu tamamladik. Gümrük geçislerinin basitlestirilmesi, yol ücretlerinin kaldirilmasi, sembolik hale getirilmesi, bürokrasinin azaltilmasi, ortak kombine tasimaciligin hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Ticaretin önündeki engellerin kaldirilmasi gerektigine dikkat çeken Yildirim, “Bu araci en iyi sekilde kullanmanin yollarini bulmamiz lazim. Bu tarihi ziyaret Türkiye-Kazakistan arasindaki iliskilerde yeni bir dönem açmistir” diye konustu.

Ankara’da bir otelde düzenlenen toplantiya Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani M. Rifat Hisarciklioglu, bakan yardimcilari ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: İHA