Bursa Büyüksehir Belediyesi'nden 196 Milyon Liralik Yalin Tasarruf

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2020 yilinda baslatilan ‘Yalin Belediyecilik’ uygulamasinin kurum kültürü haline gelmesiyle bugüne kadar 196 milyon TL’lik tasarruf saglandi. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Bize miras kalan bu güzel sehri daha güzel sekilde gelecege birakmak, en büyük mutlulugumuz ve sorumlulugumuz olacaktir” dedi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi'nden 196 Milyon Liralik Yalin Tasarruf
Bursa Büyüksehir Belediyesi, var olan kaynaklarin en etkin sekilde kullanilarak en verimli hizmetin sunulabilmesi amaciyla, özel sektörde yogun olarak kullanilan ancak kamuda örneklerine fazla rastlanilmayan yalin yönetim sistemini 2020 yilinda uygulamaya basladi.

Türkiye’de yerel yönetimlere örnek olarak baslatilan uygulama çerçevesinde yapilan çalismalarla, akaryakit verimliligi yüzde 5 artti, ihtiyaç duyulan fazla mesai miktari yüzde 17 ve ihtiyaç duyulan kiralik araç miktari da yüzde 16 azaldi. Araçlarin tamir ya da bakim için bekleme süreleri yüzde 17 azalirken, tüm bakim onarim maliyetleri yüzde 42 düstü. Modern çagri yönetim sistemi ile pik saatlerde çagri bekleme süreleri yüzde 65 oraninda iyilestirildi. Binalarda ihtiyaç duyulan temizlik personeli sayisi yüzde 37 azalirken, buna karsin memnuniyet orani yüzde 12 artti. Ambar stok miktarlari üçte bir oraninda azaldi, cenaze nakil hizmeti kapasitesi yüzde 84 artti. Buna karsin cenaze nakil hizmetinde yillik maliyet yüzde 18 azaldi. Toplam elektrik tüketiminde de yüzde 2’lik azalma saglanirken, Bursa Büyüksehir Belediyesi’nde yalin belediyecilik uygulamalariyla toplamda 196 milyon TL’lik tasarruf saglandi ve elde edilen kaynak yine Bursalilar için hizmete dönüstü.

Radikal uygulama

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin iki yil önce baslattigi Yalin Belediyecilik yönetim modelinde alinan mesafe, düzenlenen toplantida kamuoyu ile paylasildi. Büyüksehir Belediyesi’nin farkli birimlerinde çalisan personelin, birimlerindeki yalin uygulamalari anlattigi toplantida konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, belediyeciligin dogumdan ölüme kadar hayatin her alanina temas ettigini, ihtiyaçlarin sonsuz ancak eldeki kaynaklarin sinirli oldugunu söyledi.

Vatandas memnuniyetini artirirken, diger taraftan tasarruf yoluyla kaynak üretme anlaminda radikal uygulama olarak Türkiye’deki belediyeler arasinda ilk defa yalin belediyecilik sistemine geçtiklerini ifade eden Baskan Aktas, “Bu süreç dönemlik degil, sürekli iyilestirme var ve devamli takip edilmesi gereken bir süreç. Dolayisiyla bunun kurum kültürü haline dönüsmesi gerekiyor. Bu kentte ne yaptigimiz kadar nasil yaptigimiz da çok önemli. Farkli lokasyonlarda, karmasik islerde çok sayida personel ve 600’e yakin santiyemiz var. Yani bu karmasayi yönetmek de ciddi zaman ve maliyet gerektiriyor. Ayni zamanda hizmet sundugumuz herkesi de memnun ve mutlu etmek gibi temel vazifemiz var” diye konustu.

Böyle gelmis, böyle gitmez

Türkiye’de en büyük 500 firmanin büyük çogunlugunda yalin yönetim modelinin uygulandigina ancak bunun kamuda uygulanmasinin hayli zor olduguna dikkat çeken Baskan Aktas, “Tabii buna direnç gösterenler de olabiliyor. Böyle gelmis böyle gider mantigi gibi, maalesef kamuda da özel sektörde de çok ama çok sikintili mantik var. Bunu degistirmek lazim. Degisim ve dönüsüm, hayatin kaçinilmaz gerçegi. Inancimiza ve kültürümüze göre ‘iki günü bir olan ziyandadir’. Kullandigimiz kaynaklarda tüyü bitmemis yetimin hakki var. Bunu 7 gün 24 saat, 365 gün sürdürebilir hale getirip, tikir tikir bir makine gibi çalisan sisteme dönüsmek gibi derdimiz var. Bursa ölçeginde kaynaklari en verimli sekilde kullanip, bu güzel sehrin hizmetine sunmanin derdindeyiz. Hep beraber bu kadim sehre sahip çikmak, gelistirmek gibi bir zorunlulugumuz var. Ama her seyden öte bize miras kalan bu güzel sehri daha güzel sekilde gelecege birakmak, en büyük mutlulugumuz ve sorumlulugumuz olacaktir” seklinde konustu.

Baskan Aktas, konusmasinin sonunda yalin belediyecilik sisteminin bizzat içinde olan tüm personele tesekkür etti.

Dünya standartlarinda uygulama

Yalin Enstitü Baskani Yalçin Ipbüken ise Bursa Büyüksehir Belediyesi’ndeki uygulamaya yönelik detayli bir dosyayi toplanti öncesi Baskan Aktas’a sundugunu hatirlatti. Ipbüken, “Bu paylasim toplantisi kanaatlerimi daha da kuvvetlendirdi. Yani verdigim dosyanin içerisinde abartisiz olarak burada yapilan faaliyetin dünya standartlarinda ve ölçeginde oldugunu söylüyordum. Simdi eminim. Yani elimde göstergeler vardi, örnekler vardi, kanaatler vardi. Simdi gördügüm, degisikliklerden sonra burada hakikaten çok örnek seyler oluyor. Belediyecilik dogumdan ölüme kadar insana hizmeti esas alan bir organizasyon. Bu klasik ve tipik kamu sektörü degil. 21’inci yüzyilin karisik ortami içerisinde ‘insanin yalnizliklarini gidermek bakimindan’ belediyeciligin ülkemiz ve dünya ortaminda önemi her geçen gün artiyor. Yalin yönetimle ilgili birçok paylasim toplantisina gidiyorum. Gördügüm en iyi yerlerden biri burasi. O yüzden farkina varin ve daha iyisini yapin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA