Bu Ilçe Tasima Suyla Tarim Gelirini 5'E Katladi

Eskisehir Beylikova Belediye Baskani Özkan Alp, Porsuk Çayinda kis aylarinda akan bos suyu gölete tasiyarak, ilçe topraklarinin 23 bin dönümünü sulak araziye çevirdi. Ilçede tarim geliri 5 katina çikti.

Bu Ilçe Tasima Suyla Tarim Gelirini 5'E Katladi
Beylikova Belediye Baskani Özkan Alp, ilçesinde yaptigi projelerle tarim ve hayvancilik gelirlerini artirdi. Ilçe yakinlarindan geçen Porsuk Çayi suyunu kis aylarinda tasima sistemi ile suyu olmayan baraja tasidi. Burada biriken su ayni zamanda ilçenin ekolojik dengesini degistirdi. Baraj çevresinde bulunan 23 bin dönüm arazi kapali sistem ile sulamaya döndü. Bu sayede ilçede daha önce ekilemeyen misir, pancar, ay çiçegi ve pancar gibi ürünler ekilmeye baslandi. Bu ürünlerle çiftçinin geliri ise ortalama 5 kat artti. Bununla da kalmayarak ince sebze üretimi için kollar sivandi. Sulama sistemi ile ilçede domates ve biber gibi ürünlerin ekimi baslayacak. Yapilan sulama sistemi ile çogu çiftçi yilda iki kez ekim yapmaya basladi.



“9 kilometre hatla su basiyoruz”

Belirtilen barajin tasima suyla dolduruldugunu ifade eden Beylikova Belediye Baskani Özkan Alp, “Bu sulama barajinin 1996 yilinda Devlet Su Isleri (DSI) tarafindan insaatina baslanmisti. 2021 yilinda biz Beylikova Belediyesi olarak DSI ile yapmis oldugumuz protokol çerçevesinde bu baraji isletmek için devraldik. Insaati 20 sene sürmüstü. Geçen yil biz baraji devraldiktan sonra, burada görmüs oldugunuz su tamamen Porsuk Çayi’nin kisin bosa akan sularini depolama üzerine planladik. Biz ekim ayindan mart ayina kadar bosa akan Porsuk’un suyunu pompa istasyonu vasitasiyla Emircik Mahallesi’nden Beylikova’ya 9 kilometre bir hatla suyu basiyoruz. Tekrar oradan da barajin içine pompaliyoruz. Görmüs oldugunuz baraj, baska bir yerden desteklenmeden sadece tasima suyla çalistirilan bir baraj” dedi.



“23 bin dönüm arazi sulamaya basladi”

Kisin bosa akan suyla, yaz aylarinda tarimi 5’e katladiklarini ifade eden Alp, konusmasinin devaminda sunlari söyledi:

“Kisin bosa akan sulari bu baraja aktardiktan sonra biz ilk önce 11 bin dönüm tarim arazisini kapali devre sulama sistemiyle hizmete aldik. Bu sene tekrar 12 bin dönüm arazide yine çalismalar devam ediyor. Önümüzdeki sene itibariyle orasi da devreye girecek. Toplam 23 bin dönüm arazi, cazibeli kapali devre sistemiyle sulanmaya basladi.

Su anda 11 bin dönüm araziyi çiftçilerimiz islemeye basladi.

Su anda ilçede çok memnuniyet verici bir durum var. 2 senede bir ekilen tarim arazileri her sene ekilmeye basladi.

Verim 5 katina çikti. Buradaki en büyük avantaj; sadece arpa ve bugday ekilen, nadasa birakilan araziler artik misir, pancar, silajlik misir, patates, sogan, tohumluk ayçiçegi çok çesitli yan bitkilerle sulamaya açildigi için, ilçedeki çiftçinin gelirini de en az 10 kat artiriyor. Böyle olunca ilçemizdeki arazilerden kiraç oldugu için yillik 10 milyon lira gibi bir geliyordu. Insallah önümüzdeki sene bu 10 katina çikarak 100 milyon lira olacak. Buradaki çiftçiler için, ülkemiz için çok kiymetli bir sey. Biz barajin etrafindaki 4 bin bos tarim arazilerini de Beylikova Belediyesi olarak bu sene isledik. Su anda 2 bin dönüm bugday, 2 bin dönüm de arpa ektik. Hem cumhurbaskanimizin söyledigi gibi ‘bos tarim arazisi kalmasin’ sözünü uyguladik.”

“Su akar, Türk yapar”

Ilçede sebze üretiminin de baslayacagini belirten Alp, “Su hayat demek hayat demek. Eskiden ‘Su akar, Türk bakar’ derlerdi. Artik ‘Su akar, Türk bakar’ yok diyoruz, ‘Su akar, Türk yapar’ var diyoruz. Bölgenin iklimi de degisti. Eskiden don mevsimi erken basliyordu. Simdi en az 15-20 gün, 1 ay gibi don sezonu geç olacagi için burada ikinci ürünleri de almaya baslayacagiz. Domates, biber gibi ürünler de ekilmeye baslanacak. Beylikova, Anadolu’nun ortasinda baraji, suyu olmayan bir ilçeydi. Porsuk içimizden yillarca Karadeniz’e bosa akiyordu. Hem iklimi hem tarimi ve suya bu kadar ihtiyaç oldugu bir dönemde bu isi yapmak bizim için mutluluk verici” diye konustu.



“Yilda 2 ürün ekmeye basladik”

Beylikova Ziraat Odasi Baskani Nuri Altin ise ilçenin tarimda altin çagini yasadigini ifade ederek, “Gölet yapilmadan önce kurak ve kirsal bir alanda yasiyorduk, umutsuzduk. Su anda gelirimiz yüzde 500 oldu. Hayatimiz degisti. 2 yilda bir ekiyorduk, simdi her yil eker olduk. Çift ürün almaya basladik. Iklimimiz degisti; yagmur alir olduk, rutubetimiz var. Emegi geçenlerden Allah razi olsun” dedi.

Kaynak: İHA