Bu Çiçegi Koparmak Cesaret Ister

Aydin ve çevresinin en önemli endemik türlerinden biri olan Tüylü Çan Çiçegi’ni (Campanula tomentosa) koparmanin cezasi 109 bin 593 lira.

Bu Çiçegi Koparmak Cesaret Ister
Tüylü Çan Çiçeginin Söke ilçesine bagli Doganbey/Eskidoganbey’de, Kusadasi Dilek Yarimadasi’nin kuzeyinde, dünyaca ünlü Efes ve Priene antik kentlerinin surlarinda, Ahmetbeyli’nin kayalik falezlerinde, Ortaklar çevresinde, Kusadasi Kirazli Degirmendere’nin bakir kayaliklarinda yetistigi biliniyor.

Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü’nün stratejik hedefleri çerçevesinde 2018 yilinda Tür Eylem Plani içine alinan Çan Çiçekleri, Dünya Dogayi Koruma Birligi’nin Kirmizi Listesi’nde Hassas (VU) kategorisinde yer alirken, korunmasi gereken en önemli türlerin basinda geliyor.

Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi Baskani Bahattin Sürücü Tüylü Çan Çiçegi’nin önemine deginerek yaptigi açiklamada, “Efes ve Priene gibi dünyaca bilinen önemli antik kentlerin içinde çikan Çan Çiçekleri, ülkemizde dogal ve kültürel zenginliklerin iç içe oldugunu göstermek ve tanitmak açisindan turist rehberlerine de firsat sunmaktadir. Dünyada yayginlasmaya baslayan botanik turizmi için önemli türler arasinda olan Çan Çiçeklerini, öncelikle yetismis oldugu cografyadaki insanlara tanitmak, egitim kurumlarindaki ögrencilere bu konuda bilinçlendirmek ve koruma bilincini gelistirmek gerekir. Dikkat çeken renkleri, kayalarda öbeklesen ve çana benzeyen cazibeli görüntüsüyle görenleri kendine çeken Çan Çiçeklerini koparmanin cezasi bu yil 109 bin 593 TL oldu. Kent pazarlarinda bazi pazarcilarin dogadan kopardigi Çan Çiçeklerini tezgahlarinda satisa sunduklari görülmektedir. Çiçeklerin renklerinin çok güzel oldugunu, müsterilerinin çok begendigini söyleyen pazarcilar, böylesine önemli bir tür ve cezasinin bu kadar yüksek oldugunu bilmediklerini ve bundan sonra da kesinlikle koparmayacaklarini belirttiler. Pazarlarda Çan Çiçekleri, Akzambaklar, hassas anemonlar ve orkide gibi birçok farkli türün de satildigi görülmektedir. Böyle önemli türlerin pazar yerlerinden alinmamasi, satan kisilerin koparmamalari konusunda uyarilmasi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Endemik ve nadir türlerin tanitilmasi, korunmasi ve cezalariyla ilgili bir poster çalismasi yapilarak muhtarliklara, köy kahvelerine ve egitim kurumlarina asilmasi önemli ölçüde yararli olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA