'Birçok Kalp Yetersizligi Hastasi, Belirtileri Ciddiye Almiyor'
TKD Kalp Yetersizligi Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Ahmet Çelik; “Birçok kalp yetersizligi hastasi, belirtileri ciddiye almiyor ve bu nedenle tedavileri gecikiyor. Halbuki kalp yetersizliginde erken teshis hayati önem tasiyor” dedi.
Türk Kardiyoloji Dernegi (TKD), mayis ayinin ikinci haftasi kutlanan ‘Kalp Yetersizligi Farkindalik Günü’ kapsaminda Boehringer Ingelheim’in kosulsuz katkilariyla online bir basin toplantisi düzenleyerek bu hastalikla ilgili önemli açiklamalarda bulundu. Toplanti sözcülügünü üstlenen TKD Kalp Yetersizligi Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Ahmet Çelik, “Birçok kalp yetersizligi hastasi, belirtileri ciddiye almiyor ve bu nedenle tedavileri gecikiyor. Halbuki kalp yetersizliginde erken teshis hayati önem tasiyor” açiklamasinda bulundu.
“Kalp yetersizligi hastaligi Türkiye’de, bati toplumlarina göre 10 yas daha genç görülüyor”
Hastalikla ilgili önemli veriler paylasan Prof. Dr. Özlem Yildirimtürk, “Kalp yetersizligi hastaliginda sag kalim oranlari bagirsak, meme veya prostat kanserine kiyasla daha kötü olabiliyor. Kalp yetersizligi hastaligi Türkiye’de, bati toplumlarina göre 10 yas daha genç görülüyor. 65 yas üstü kisilerde en sik hastaneye yatis nedeni olarak kalp yetersizligi yer aliyor. Dünya genelinde kalp yetersizligi ile hastaneye basvuran her 2 hastadan 1’i ise sonraki 5 yil içinde hayatini kaybediyor. Hastaligin erken evrelerinde kalpte yetersizlige iliskin degisiklikler olmasina karsin herhangi bir sikayet olmayabiliyor, ancak kalp yetersizligi ilerledikçe sikayet ve belirtiler ortaya çikarak daha belirgin duruma geliyor. Birçok kalp yetersizligi hastasi, belirtileri ‘yaslilik’ olarak degerlendirerek ciddiye almiyor ve bu nedenle tedavileri gecikiyor. Halbuki kalp yetersizliginde erken teshis hayati önem tasiyor. 40 yasindan sonra düzenli kalp kontrollerinin gerçeklestirilmesi, erken teshis ve tani için çok kiymetli olabilecegi gibi erken ölümlerin de önüne geçebilir. Bu nedenle kalp yetersizligi hastaliginin farkinda olmak, düzenli kontrolleri yaptirmak ve gerekli tedaviyi almak gerekiyor” dedi.
“Kalp yetersizligi umutsuzluk nedeni degil”
Kalp yetersizligi basin toplantida, kalp yetersizliginin erken ve dogru tedavi ile kontrol altina alinabilecegine de vurgu yapildi. Prof. Dr. Çelik, “Ülkemizde kalp yetersizligi konusunda uzmanlasmis pek çok kardiyolog bulunuyor. Kardiyolog yönlendirmesi ile hastaliga karsi kullanilmasinin faydali oldugu kanitlanmis, hastaliga karsi kullanabilecegimiz birçok silahimiz var. Bu hastaliktan dolayi ölüm riskini azaltan, hastaligin kötü ve olumsuz olan seyrini yavaslatabilen, bazen de iyi yönde degistirebilen birçok ilaç tedavisinin yani sira, kalp yetersizliginde ani ölümlere neden olan ritim bozukluklarini sok verip düzelten veya kalbin yeniden senkronize bir sekilde çalismasini saglayan kalp pilleri mevcut. Agirlasmis ve ileri kalp yetersizligi hastaligi olan insanlarda da devreye kalp destek cihazlari, yapay kalp ve kalp transplantasyonu giriyor” seklinde konustu.
Kalp yetersizligine iliskin istatistikler
TKD’den yapilan açiklamaya göre kalp yetersizligi, kalbin vücudun ihtiyaçlarini karsilayacak miktarda kani pompalamakta yetersiz kaldigi, ciddi ve siklikla ölümcül bir klinik tablo olarak tanimlaniyor. Kalp yetersizligi sonucu ortaya çikan baslica belirtiler nefes darligi, ayaklarda sisme ve çabuk yorulmadir. Bunun yaninda öksürük, istahsizlik, çarpinti, geceleri sik idrara çikma, yorgunluk da kalp yetersizliginin diger belirtileri arasinda sayilabilir. Kalp yetersizligi ara ara hastaneye yatisi gerektiren kötülesmeler ile seyredebilen kronik bir hastaliktir. Sonuç olarak egzersiz kapasitesinde azalmaya, hayat kalitesinde kötülesmeye, hastaneye yatislara ve en önemlisi de ölüme neden olabilmektedir. Kalp yetersizligi hayat boyu tedavi gereksinimi, hastaneye sik yatma ihtiyaci, çoklu ilaç tedavi gereksinimi, komplike ve pahali cihaz tedavisi uygulamalari nedeniyle hasta, hasta yakinlari, saglik çalisanlari ayni zamanda saglik ekonomisi üzerine çok büyük yük getirmektedir. Pek çok nedene bagli olarak ortaya çikabilen kalp yetersizligine, diyabet yani seker hastaligi, kalp damar hastaliklari, hipertansiyon gibi hastaliklar zemin hazirlayabiliyor. Ayrica, kalp damar hastaligi, geçirilmis kalp krizi hikayesi bulunan yaklasik her 2 kisinin 1’inde kalp yetersizligi görülebiliyor. Kalp yetersizligi hastaligi olan insanlarin yaklasik yüzde 50-60’ina hipertansiyon, yaklasik yüzde 35-40’ina da diyabet eslik ediyor. Diyabetli hastalarda ise kalp yetersizligi sebebiyle hastaneye yatis riski 1,5 kat daha fazla.