Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Kazakistan Ile Transit Geçis Belgesi Kotasi 7,5 Kat Artacak'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kazakistan ile 2 bin olan transit geçis belgesi kotasinin 7,5 kat artirilarak 15 bin adede çikarilmasi konusunda mutabakat saglandigini duyurdu.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Kazakistan Ile Transit Geçis Belgesi Kotasi 7,5 Kat Artacak'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, yaptigi yazili açiklamada Orta Asya ülkelerine yönelik tasimalarin daha önceden genelde Iran-Türkmenistan güzergahi üzerinden gerçeklestirildigini ancak salgin nedeniyle Türkmenistan’in sinir kapilarini komple araç trafigine kapattigini animsatti. Bu gelisme sonrasinda tek alternatifin Kazakistan güzergahi olduguna isaret eden Karaismailoglu, Kazakistan ile mevcut transit geçis belgesi kotasinin 2 bin adet oldugunu, Ro-Ro sarti ile verilen belgelerin de ilave maliyete neden oldugunu kaydetti.

“Bu da Özbekistan basta olmak üzere Orta Asya ülkelerine yönelik tasimalarimizi olumsuz etkiledi” diyen Karaismailoglu, iki ülke arasindaki kara tasimaciligini gelistirmek için 9 Mayis’ta Türkiye-Kazakistan Kara Ulastirmasi Karma Komisyon (KUKK) toplantisinin Ankara’da gerçeklestirildigini ifade etti.

Toplantinin Türkiye ile Kazakistan arasindaki dostluk ve kardeslik iliskisine yakisir bir sekilde yapici bir ortamda gerçeklestigine dikkati çeken Bakan Karaismailoglu, görüsmelerde önemli kararlar alindigina vurgu yapti. Yillar sonra Kazakistan ile kota artisi yasandiginin altini çizen Karaismailoglu, “2022 yilinda Ro-Ro sarti olmaksizin ilave belgelerle birlikte toplam 11 bin adet ikili geçis belgesi ve 2 bin 100 adeti Ro-Ro hatlarinda kullanilmak üzere toplam 15 bin adet transit geçis belgesi teati edilmesi hususunda mutabakat saglandi. 3’üncü ülke geçis belgesi sayisi Türk tasimacilari için bin 500’den 2 bine yükseltildi. Ilave belgeler mayis ayi sonuna kadar teati edilecek” dedi.

2023 yili için mutabakat saglanan geçici kotalari da açiklayan Karaismailoglu, söyle devam etti:

“Türk tarafi için iki parti halinde 10 bin adet tek tip geçis belgesi teati edilecek. Bu belgelerin tamami kara sinir kapilarinda geçerli olacak. 2 bin adedi Hazar’da geçerli olmak üzere toplam 15 bin adet transit geçis belgesi, 2 bin adette 3’üncü ülkeye geçis belgesi verilecek. Ayrica ilave geçis belgelerine ihtiyaç duyulmasi halinde diger tarafin istegi üzerine talep hizli bir sekilde degerlendirilecek. Tasimacilikta dijitallesme, elektronik geçis belgesi, geçis belgesi dagitim sistemi konularinda isbirligi yapilmasi da kararlastirildi. Bu amaçla Türk heyeti, Kazak heyetini bilgi alisverisinde bulunmak üzere Türkiye’deki bir sinir kapisinda toplantiya davet etti. KUKK toplantisi ile iki ülke arasindaki isbirligi daha da güçlenecek.”
Kaynak: İHA