Aslan Açiklamasi 'Sel Afetinden Alnimizin Akiyla Çiktigimizin Kanaatindeyiz'

2020 yilinda Giresun’da yasanan sel felaketinin ardindan Kastamonu’yu da vuran sel sonrasi Kastamonu Il Özel Idaresi Genel Sekreterligi görevine getirilen Selçuk Aslan, sehre veda etti. Veda konusmasinda Aslan, sel felaketinden alinlarinin akiyla çiktiklari kanaatinde oldugunu söyledi.

Aslan Açiklamasi 'Sel Afetinden Alnimizin Akiyla Çiktigimizin Kanaatindeyiz'
2020 yilinda Giresun’da yasanan sel afetinde Giresin Il Özel Idaresi genel sekreteri olarak görevlendirilen Selçuk Aslan, 11 Agustos’ta Kastamonu’da yasanan selden sonra görevden alinan Kastamonu Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Ibrahim Çenet’in yerine görevlendirildi. Yaklasik 9 aydir Kastamonu’da selin izlerinin silinmesi için mücadele eden ve yogun mesai harcayan Kastamonu Il Özel Idaresi Genel Sekreter Vekili Selçuk Aslan, Içisleri Bakanligi Genel Sekreterligi görevine atandi.

“Sel afetinden alnimizin akiyla çiktigimizin kanaatindeyiz”

Bu çerçevede Il Genel Meclisi toplantisina katilan Aslan, “Kastamonu Il Özel Idaresi Genel Sekreteri Selçuk Aslan, “11 Agustos 2021 tarihinde basta Bozkurt ilçemiz olmak zere 9 ilçemizi etkileyen agir bir sel afeti yasadik. Bu afette yasamlarini kaybeden vatandaslarimiza Allahtan rahmet diliyorum. Ilimiz açisindan zahmetli bir süreçti. Bu afetin besinci günü hizmetimize ihtiyaç oldugu için davet edildik, talimat aldik ve hemen gelip görevimize basladik. Gelene kadar Afet Koordinasyon göreviyle görevlendirildigim düsüncesindeydim ama buraya geldigim zaman Il Özel Idare Genel Sekreter Vekili oldugumuzu ifade etmislerdi. Belki bazi arkadaslarimizin bilgisi dahilindedir. 22 Agustos 2020 tarihinde yasanan Giresun Dereli sel afetinden sonra Giresun Il Özel Idaresi’nde görev almistim. Bu minvalde hem Il Özel Idaresi adina hem afet yönetimi adina tecrübelere sahip olmamiz hasebiyle Kastamonu görevinin teblig edildigini düsünüyorum. Ilk basta ilk hedefimiz afetin atik hasarini ortadan kaldirmak ve vatandaslarimizi olagan yasamina döndürebilmek adina gerekli tedbirleri alabilmekti. Burada basta Cumhurbaskanimizin, Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu’nun, Çevre ve Sehircilik Bakanimizin Murat Kurum ve tüm bakanlarimizin destekleri olmak üzere mesai arkadaslarimizla yogun bir çalisma yürüttük. Sükürler olsun örnek bir çalisma olduguna inaniyorum. Sadece kendi is yükümüzü omuzlamanin disinda, Kastamonu’ya destek amaciyla gelmis ve yüzlerce is makinesinin lojistik desteginin saglanmasi, koordinasyonunun saglanmasi ve oradaki afete dönük organizasyonun da bizim elimizle yürütülmesi gerekiyordu. Biz bu isin içinden alnimizin akiyla çiktigimizin kanaatindeyiz” dedi.



“Güncellenmis maliyetlerle ihaleleri yenileme çalismalari yürütülüyor”

Güncellenmis maliyetlerle ihaleleri yenileme çalismalarini yürüttüklerini belirten Aslan, “Biz tedbirleri aldik. Bir ev yaparken de temelden baslayip çatisina kadar devam ederiz. Bu belli bir süreci kapsar. Il Özel Idaresinin yol agindaki tüm hasarlara iliskin gerekli kesifleri çikardik. Ödenekler tedarik edildi. Ihtiyaç olan ilave ödenekler için gerekli temaslar saglandi. Insallah gelecek ödenekler de ilerleyen dönem içerisinde ilimize gönderilecegine inaniyorum. Çok seri davrandik. Özellikle trafik güvenliginin saglanmasi açisindan köprülerimizi, aciliyet gerektiren duvarlarimizin hepsini ihya etmistik. Ancak ekonomik dalgalanma, müteahhitlerimizin bekleme pozisyonu almalarina, akabinde de sosyoekonomik durum karsisinda hükümetimizin müteahhitler dilerlerse fiyat farki dilerlerse tasfiye hakki vermeleri nedeniyle müteahhitlerin tamami tasfiye hakkini kullandilar. Suanda bu süreci sonlandirip, hizli bir sekilde güncellenmis maliyetlerle ihaleleri yenileme noktasinda arkadaslarimiz yogun bir emek sarf ediyor” diye konustu.



“Vatandasimizin günlük geçislerini saglamak için yapilan menfez köprüler yikildi, kalici köprüler yikilmadi”

Sonbahara kadar geçici köprülerin yerine kalici köprülerin tamamlanmasini planladiklarini söyleyen Aslan, “Son dönemlerde siklikla gündeme gelen yagmur sulari nedeniyle yasanan menfez yikimlari hakkinda konusan Aslan, “Köprüler yeniden yikildi diye bir algi var, bunlar köprü degil, menfezdir. Bu menfezlerin, sinirli yüksekligi olan derelerde kullandigimiz menfezler. O günün sartlari üzerinde bunlari yan yana dizmek suretiyle 8 sira, gelen suyun miktarina ve ölçegine göre vatandasimizin günlük gelis geçisini saglamaya yönelik adeta logo tarzi enstrümanlar bunlar. Yani taban tavan yüksekligi yüksek olan malzemeler degil. Belli bir miktar su geldiginde bozulmalara neden olmaktadir. Bulundugu yerden birkaç metre uzaga gitmis durumda. Aliyoruz yeniden diziyoruz. Insallah sonbahara kadar kalici köprülerimiz tamamlanirsa bundan sonra yagacak yagmurlar büyük çapli da olsa sikinti yasatmayacagi inancindayiz” seklinde konustu.



“Yarim kalan Kastamonu Sehitlere Vefa Müzesinin tamamlandigini insallah görürüz”

Aslan, söyle konustu:

“Kastamonu cennet cografyaya sahip olan illerimizden bir tanesi. Istiklal savasindan Osmanli’nin son demlerinden baslayarak her zaman kendisini ispatlamis bir vilayetimiz. Sehitler diyari diye adlandirsak, hiçbir sekilde abartili bir tabir degil, Çanakkale Cephesinde hem de Kurtulus Savasi’nda en fazla sehit veren vilayetlerimizden bir tanesi. Bu sehitlik bahsine atif yapmisken, kisa bulunduk ama olabildigince bazi seyler noktasinda vizyon olusturmaya çalistik, malumunuz Vedat Tek kültür Merkezimiz var, orada ürettigimiz ama sonlandiramadigimiz artik sizlere emanet olarak birakacagimiz bir projemiz var. Kastamonu Sehitlere Vefa Müzesi tarzinda, hep sunu gururla söylüyoruz Çanakkale içinde türküsü Kastamonu’ya ait Çanakkale ruhu Kastamonu’da hissedilmis ve bu disa vurulmus, sadece Türkiye sinirlarimizda degil dilimizin lisanimizin konusuldugu tüm cografyalarda bu hissiyati yansitmis. Tamamlandigini görmek insallah nasip olur, burayi sizlere emanet edelim istiyoruz.”
Kaynak: İHA