25. Uçan Süpürge Film Festivali 26 Mayis'ta Basliyor
Ankara’da 60’i askin filmin yer alacagi 25. Uçan Süpürge Film Festivali, 26 Mayis’ta basliyor.
26 Mayis-5 Haziran tarihleri arasinda düzenlenecek 25. Uçan Süpürge Film Festivali’nin tanitim toplantisi bugün Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yapildi. Geçmiste de oldugu gibi bu yil kadin yönetmenlerin imzalarini tasiyan 60’i askin filmin 105 seansta izleyiciyle bulusacagi festival, Büyülü Fener Kizilay Sinemasi ve Dogan Tasdelen Çagdas Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek. 2022 Berlin Film Festivali’nde Altin Ayi Ödülü alan Alcarrs, 2021 San Sebastian Film Festivali’den En Iyi Film Ödülü ile dönen Mavi Ay, Joanna Hogg’un modern klasikleri "Hatira ve Hatira: Bölüm II" ve usta Ispanyol sinemaci Icar Bollan’in yeni filmi Maixabel’in de yer aldigi zengin bir program sunmaya hazirlanan festival, bu yil bilet fiyatlarini her seansta ögrencilere 10 TL, tam biletleri ise 25 TL’den satisa sunarak kültüre erisimi yayginlastirmayi hedefliyor. Festival Kültür Bakanligi, Çankaya Belediyesi, AB Delegasyonu, Kent Konseyi ve ana sponsor Tunca Hukuk’un destekleriyle gerçeklestiriliyor.
Tanitim toplantisinda konusan vakif yönetiminden Cemre Öztoprak, festivalin bu yilki temasinin ’Kadinlarin Mirasi’ oldugunu belirterek, “Bu tema ile kadinlarin yüzyillardir süren toplumsal cinsiyet esitligi mücadelesinin mirasini yükleniyor, gelecege 25 yildir kurdugumuz aglar, deneyimler ve birikimler ile daha da güçlü bir kadin hareketi birakmak için var gücümüzle çalisiyoruz” dedi.
Öztoprak, Uçan Süpürge Vakfi olarak zorlayici ekonomik sartlar sebebiyle sanattan yararlanma hakkina ket vuruldugunun ve sanata erisimin giderek zorlastiginin farkinda olduklarini ve bu nedenle bilet fiyatlarini ögrenciler için 10 TL, tam 25 TL olarak belirlediklerini de vurguladi. Öztoprak, 10 gün boyunca festival filmlerinin toplam 105 seansta izleyiciyle bulusacagini hatirlatti.
Festivalin program direktörü Nil Kural ise, “Kadinlarin mirasindan güç alan ve kadinlarin insa ettigi bir gelecege uzanan yol nerelerden geçiyor? Uçan Süpürge’nin bu yilki seçkisinde yer alan kadin sinemacilarin bu soruya verecegi birçok yanit var. Bunlar, baristan, ekolojiden, adaletten, özgürlükten ve isyandan bahseden yanitlar. Pandeminin sekte vurdugu sinemada film izlemenin benzersiz deneyimini yeniden canlandirip ve sinemacilar ile izleyicileri ortak bir diyaloga davet edecek zemini sunmayi planliyoruz. Bu diyalogun güçlendirici olacagini ve dayanisma ruhunu tesvik edecegini düsünüyoruz” diye konustu.
Uçan Süpürge Vakfi Yönetim Kurulu üyesi Elif Topkaya Sevinç, festivalin açilis gecesinin geçmis yillarda ödül alan tüm katilimcilar ve vakfin onursal baskani Türkan Soray’in da katilimi ile 26 Mayis aksam saat 20.00’de KARUM çim alaninda gerçeklestirilecegini söyledi.
Sevinç, festivalde verilen ödüllere dair de bilgi verdi.
Kadinlarin Mirasi Tema Ödülü Kadin Eserleri Kütüphanesi’ne
Bu yil Uçan Süpürge Tema Ödülü; 1990’dan bu yana bir kültür/hafiza mekâni ve kalici bellek olarak her kesimden ve inançtan kadinin destegi ve özverisi sayesinde olusmus Kadin Eserleri Kütüphanesi’ne veriliyor.
Onur Ödülü, 40 yili askin sinema ve tiyatro oyunculugu ile kariyerine sayisiz basari ve ödül sigdirmis olan Serif Sezer’e veriliyor. Sinemanin farkli bölümlerinde emek veren kadinlarin basarilarini kutlamak amaciyla Türkiye sinemasinin ilk kadin yönetmenlerinden Bilge Olgaç anisina verilen Bilge Olgaç Basari Ödülleri ise oyuncu Nese Yulaç ve Aysenil Samlioglu ile yapimci Anna Maria Aslanoglu’na sunulacak. Nese Yulaç, 70 yili askin tiyatro ve sinema oyunculuguyla Türkiye sinema tarihinin basyapitlari olan “Kanun Namina”, “Kardes Kursunu”, “Son Beste” ve “Hicran Yarasi”nin da aralarinda bulundugu pek çok önemli filmde rol aldi. Sinema ve tiyatro oyunculugu ile öne çikan Aysenil Samlioglu ise ödül alan bir diger isim. “Ise Yarar Bir Sey”, “Sen Aydinlatirsin Geceyi”, “Askin Gören Gözlere Ihtiyaci Yok” ve “Ask, Büyü, vs.” basta olmak üzere çagdas Türkiye sinemasinin önemli yapimlarinda yer aldi. Genç yasina ragmen çok sayida basarili projeye imza atan yapimci Anna Maria Aslanoglu, “Körfez”, “Yuva” ve Cannes Film Festivali’nde En Iyi Kisa Film Ödülü için yarisan “Sali”; Antalya Altin Portakal Film Festivali’nde En Iyi Belgesel Film Ödülü’nü alan “Maddenin Halleri” ve son olarak 2022 Istanbul Film Festivali’nden Seyfi Teoman En Iyi Ilk Film ve En Iyi Senaryo ödülleriyle dönen Zuhal’in yapimciligini üstlendi.
Genç kadin oyunculari yüreklendirmek, sinema yolculuklarini destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasinda kadinlara yönelik güçlü, olumlu kadin rollerinin yazilmasini tesvik etmek amaciyla 2009 yilindan bu yana verilen Genç Cadi Ödülü, genç sinemaci Nazli Bulum’a sunuluyor. Nazli Bulum, Sarajevo Talents ve Berlinale Talents’in oyunculuk stüdyolarina katilarak, “Sen Ben Lenin”, “Kar”, “Mavi Dalga”, “Beni Sevenler Listesi” ve ayni zamanda oyuncu ve yapimciligini da üstlendigi “Büyük Istanbul Depresyonu” gibi yakin dönemde önemli basarilar elde etmis filmlerde ve televizyon dizilerindeki basarili oyunculuguyla kendinden söz ettirmeye devam ediyor.
60’i askin kadin yönetmen izleyiciyle bulusacak
Bu yil festivalde Endonezya’dan Hindistan’a, Costa Rica’dan Arjantin’e, Birlesik Krallik’tan Vietnam’a genis bir cografyadan gelen 60’i askin kadin yönetmenin yeni filmleri izleyicilerle bulusacak. FIPRESCI ödüllü Her Biri Ayri Renk yarismasinda sinema dilleriyle öne çikan dokuz film yer aliyor. Türkiye’den Ceylan Özgün Özçelik’in kendilerine siddet uygulayan eslerini öz savunma olarak öldürdükleri için hapiste olan kadinlara ses verdigi belgeseli “Cadi Üçlemesi 15+” bölümde yer alan filmler arasinda yer aliyor. Romanyali ünlü animasyon yönetmeni Anca Damian’in dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Robinson Crusoe efsanesi üzerine müzikal bir fabl sunan yeni filmi “Ada”, Türkiye prömiyerini Uçan Süpürge’de Her Biri Ayri Renk bölümünde yapacak.
Fransa’dan genç bir kadinin duygularinin pesinden gittigi “Anais’in Asklari”, Türkiye’den Kader Gülsen ve Zekiye Kaçak’in imzasini tasiyan Bu Ben Degilim bölümde yer alan filmlerden ikisi.
Olay Yeri: Aile bölümünde kadin sinemacilarin aileyi merkeze aldigi filmler yer aliyor. Carla Simn’a 2022 Berlin Film Festivali’nden Altin Ayi kazandiran “Alcarrs”, usta sinemaci Claire Denis’nin yeni filmi “Biçagin Iki Yüzü”, Romanya’dan sert bir aile hikâyesi sunan “Mavi Ay”, Olay Yeri: Aile bölümde izleyiciyle bulusacak.
Ismini Nobel ödüllü Belaruslu yazar ve arastirmaci gazeteci Svetlana Aleksiyeviç’in sözlü tarih anlatisindan alan Kadin Yok Savasin Yüzünde seçkisinde barisi insa eden kadinlara dair filmler bir arada. Türkiye’den Didem Pekün’ün Bosna Savasi sirasindaki Birlesmis Milletler görüsmelerini aktardigi “Disturbed Earth” ve Suriye’den Ukrayna’ya gelip savastan kaçamayan bir mülteciyi merkeze aldigi Ukrayna yapimi “Bu Yagmur Hiç Dinlemeyecek”, bu seçkinin filmleri arasinda yer aliyor.
Türkçe ismini Marguerite Duras’in Yikmak Diyor Kadin’indan, Ingilizce ismini ise Fiona Apple’in son albümü Fetch the Bolt Cutters’dan alan bölümde gelenege kadinlari hapseden sisteme karsi bir çikis yolu arayan filmler izleyiciyle bulusacak. 2021 San Sebastian Film Festivali’den En Iyi Yönetmen Ödülü ile dönen “Cennet Gibi”, bol ödüllü özgürlesme öyküsü “Clara Sola” ve 2022 Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan “Degerli Taslar” bu bölümde izleyiciyle bulusacak.
Küçük Kadinlar bölümü Endonezya’dan Avusturya’ya büyüme hikâyelerini bir araya getiriyor ve bir kiz çocugu olmanin zorluklarina dair tanidik bir hissiyatta ortaklasiyor. Vietnam’dan çocuk yasta evlenmeye zorlanan kiz çocuklarini merkeze alan belgesel “Sisin Çocuklari”, Endonezya’dan benzer bir konuya odaklanan kurmaca film “Yuni”, Belçika’nin Oscar adayi “Oyun Alani”, Küçük Kadinlar bölümünde bulunuyor.
Ayak Basilmamis Yollar seçkisinde ise tiyatrodan sinemaya ve edebiyata kadinlarin yaratim sürecine odaklanan filmler bir araya geliyor ve hem zor hem ilham veren bir izlek olusturuyor. Joanna Hogg’un otobiyografik ve modern klasikler olarak nitelendirilen filmleri “Hatira” ve devami niteliginde “Hatira: Bölüm II”, Uçan Süpürge’de pes pese gösterimlerle izleyiciyle bu bölümde bulusacak.
British Council’in destegiyle Uçan Süpürge’nin Birlesik Krallik’tan “Birds’ Eye View”, Tunus’tan “Regards de Femmes” ve Lübnan’dan Beyrut Uluslararasi Kadin Filmleri Festivali’yle birlikte olusturdugu Perdeyi Sahipleniyoruz seçkisi, bu dört ülkeden kadin filmlerinin ortak bir seste hak arayisinin ve temsil edilmeyenlerin sesinde bulustugunu gösteriyor. Elif Nazli Durlu’nun birçok ödül kazanan filmi “Zuhal” de bu seçkide Türkiye’den yer alan film.
Türkiyeli sinemacilar da genis bir temsille bu cografyada kadin olmanin hissini izleyiciye geçiriyor. Türkiye seçkisinde yer alan kisa metrajli ve belgesel filmler arasinda Esra Yildiz’in “Vatansiz” adli belgeseli, 2021 Antalya Film Festivali’nden En Iyi Kisa Film Ödülü kazanan "Siz Biraz Uzak Kaldiniz” da yer aliyor.
FIPRESCI yarisma jürisi belli oldu
Uluslararasi Sinema Elestirmenleri Federasyonu’nun (FIPRESCI) ödül verdigi ilk kadin filmleri festivali olan Uçan Süpürge’de bu yil da Her Biri Ayri Renk seçkisinde 9 film FIPRESCI ödülü için yarisacak. Bu yil festivalde agirlanacak FIPRESCI jürisinde Ukrayna’dan Elena Rubashevska, Slovakya’dan Ladislav Volko ve Misir’dan Ahmed Samy Youssef bulunuyor. Aslen Ukrayna’nin Bucha kentinde yasayan su an Polonya’da bulunan Elena Rubashevska Kino Ukraine ve Cinema Femme’de yaziyor. Slovakyali Ladislav Volko ise Film Press, Slovak Radio ve Nove Slovo basta olmak üzere çesitli yayinlarda film elestirisi yapiyor. Misirli film elestirmeni Ahmed Samy Youssef ise Ajmidan ve Ida2at’da yazilarina devam ediyor.
Kaynak: İHA
Tanitim toplantisinda konusan vakif yönetiminden Cemre Öztoprak, festivalin bu yilki temasinin ’Kadinlarin Mirasi’ oldugunu belirterek, “Bu tema ile kadinlarin yüzyillardir süren toplumsal cinsiyet esitligi mücadelesinin mirasini yükleniyor, gelecege 25 yildir kurdugumuz aglar, deneyimler ve birikimler ile daha da güçlü bir kadin hareketi birakmak için var gücümüzle çalisiyoruz” dedi.
Öztoprak, Uçan Süpürge Vakfi olarak zorlayici ekonomik sartlar sebebiyle sanattan yararlanma hakkina ket vuruldugunun ve sanata erisimin giderek zorlastiginin farkinda olduklarini ve bu nedenle bilet fiyatlarini ögrenciler için 10 TL, tam 25 TL olarak belirlediklerini de vurguladi. Öztoprak, 10 gün boyunca festival filmlerinin toplam 105 seansta izleyiciyle bulusacagini hatirlatti.
Festivalin program direktörü Nil Kural ise, “Kadinlarin mirasindan güç alan ve kadinlarin insa ettigi bir gelecege uzanan yol nerelerden geçiyor? Uçan Süpürge’nin bu yilki seçkisinde yer alan kadin sinemacilarin bu soruya verecegi birçok yanit var. Bunlar, baristan, ekolojiden, adaletten, özgürlükten ve isyandan bahseden yanitlar. Pandeminin sekte vurdugu sinemada film izlemenin benzersiz deneyimini yeniden canlandirip ve sinemacilar ile izleyicileri ortak bir diyaloga davet edecek zemini sunmayi planliyoruz. Bu diyalogun güçlendirici olacagini ve dayanisma ruhunu tesvik edecegini düsünüyoruz” diye konustu.
Uçan Süpürge Vakfi Yönetim Kurulu üyesi Elif Topkaya Sevinç, festivalin açilis gecesinin geçmis yillarda ödül alan tüm katilimcilar ve vakfin onursal baskani Türkan Soray’in da katilimi ile 26 Mayis aksam saat 20.00’de KARUM çim alaninda gerçeklestirilecegini söyledi.
Sevinç, festivalde verilen ödüllere dair de bilgi verdi.
Kadinlarin Mirasi Tema Ödülü Kadin Eserleri Kütüphanesi’ne
Bu yil Uçan Süpürge Tema Ödülü; 1990’dan bu yana bir kültür/hafiza mekâni ve kalici bellek olarak her kesimden ve inançtan kadinin destegi ve özverisi sayesinde olusmus Kadin Eserleri Kütüphanesi’ne veriliyor.
Onur Ödülü, 40 yili askin sinema ve tiyatro oyunculugu ile kariyerine sayisiz basari ve ödül sigdirmis olan Serif Sezer’e veriliyor. Sinemanin farkli bölümlerinde emek veren kadinlarin basarilarini kutlamak amaciyla Türkiye sinemasinin ilk kadin yönetmenlerinden Bilge Olgaç anisina verilen Bilge Olgaç Basari Ödülleri ise oyuncu Nese Yulaç ve Aysenil Samlioglu ile yapimci Anna Maria Aslanoglu’na sunulacak. Nese Yulaç, 70 yili askin tiyatro ve sinema oyunculuguyla Türkiye sinema tarihinin basyapitlari olan “Kanun Namina”, “Kardes Kursunu”, “Son Beste” ve “Hicran Yarasi”nin da aralarinda bulundugu pek çok önemli filmde rol aldi. Sinema ve tiyatro oyunculugu ile öne çikan Aysenil Samlioglu ise ödül alan bir diger isim. “Ise Yarar Bir Sey”, “Sen Aydinlatirsin Geceyi”, “Askin Gören Gözlere Ihtiyaci Yok” ve “Ask, Büyü, vs.” basta olmak üzere çagdas Türkiye sinemasinin önemli yapimlarinda yer aldi. Genç yasina ragmen çok sayida basarili projeye imza atan yapimci Anna Maria Aslanoglu, “Körfez”, “Yuva” ve Cannes Film Festivali’nde En Iyi Kisa Film Ödülü için yarisan “Sali”; Antalya Altin Portakal Film Festivali’nde En Iyi Belgesel Film Ödülü’nü alan “Maddenin Halleri” ve son olarak 2022 Istanbul Film Festivali’nden Seyfi Teoman En Iyi Ilk Film ve En Iyi Senaryo ödülleriyle dönen Zuhal’in yapimciligini üstlendi.
Genç kadin oyunculari yüreklendirmek, sinema yolculuklarini destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasinda kadinlara yönelik güçlü, olumlu kadin rollerinin yazilmasini tesvik etmek amaciyla 2009 yilindan bu yana verilen Genç Cadi Ödülü, genç sinemaci Nazli Bulum’a sunuluyor. Nazli Bulum, Sarajevo Talents ve Berlinale Talents’in oyunculuk stüdyolarina katilarak, “Sen Ben Lenin”, “Kar”, “Mavi Dalga”, “Beni Sevenler Listesi” ve ayni zamanda oyuncu ve yapimciligini da üstlendigi “Büyük Istanbul Depresyonu” gibi yakin dönemde önemli basarilar elde etmis filmlerde ve televizyon dizilerindeki basarili oyunculuguyla kendinden söz ettirmeye devam ediyor.
60’i askin kadin yönetmen izleyiciyle bulusacak
Bu yil festivalde Endonezya’dan Hindistan’a, Costa Rica’dan Arjantin’e, Birlesik Krallik’tan Vietnam’a genis bir cografyadan gelen 60’i askin kadin yönetmenin yeni filmleri izleyicilerle bulusacak. FIPRESCI ödüllü Her Biri Ayri Renk yarismasinda sinema dilleriyle öne çikan dokuz film yer aliyor. Türkiye’den Ceylan Özgün Özçelik’in kendilerine siddet uygulayan eslerini öz savunma olarak öldürdükleri için hapiste olan kadinlara ses verdigi belgeseli “Cadi Üçlemesi 15+” bölümde yer alan filmler arasinda yer aliyor. Romanyali ünlü animasyon yönetmeni Anca Damian’in dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Robinson Crusoe efsanesi üzerine müzikal bir fabl sunan yeni filmi “Ada”, Türkiye prömiyerini Uçan Süpürge’de Her Biri Ayri Renk bölümünde yapacak.
Fransa’dan genç bir kadinin duygularinin pesinden gittigi “Anais’in Asklari”, Türkiye’den Kader Gülsen ve Zekiye Kaçak’in imzasini tasiyan Bu Ben Degilim bölümde yer alan filmlerden ikisi.
Olay Yeri: Aile bölümünde kadin sinemacilarin aileyi merkeze aldigi filmler yer aliyor. Carla Simn’a 2022 Berlin Film Festivali’nden Altin Ayi kazandiran “Alcarrs”, usta sinemaci Claire Denis’nin yeni filmi “Biçagin Iki Yüzü”, Romanya’dan sert bir aile hikâyesi sunan “Mavi Ay”, Olay Yeri: Aile bölümde izleyiciyle bulusacak.
Ismini Nobel ödüllü Belaruslu yazar ve arastirmaci gazeteci Svetlana Aleksiyeviç’in sözlü tarih anlatisindan alan Kadin Yok Savasin Yüzünde seçkisinde barisi insa eden kadinlara dair filmler bir arada. Türkiye’den Didem Pekün’ün Bosna Savasi sirasindaki Birlesmis Milletler görüsmelerini aktardigi “Disturbed Earth” ve Suriye’den Ukrayna’ya gelip savastan kaçamayan bir mülteciyi merkeze aldigi Ukrayna yapimi “Bu Yagmur Hiç Dinlemeyecek”, bu seçkinin filmleri arasinda yer aliyor.
Türkçe ismini Marguerite Duras’in Yikmak Diyor Kadin’indan, Ingilizce ismini ise Fiona Apple’in son albümü Fetch the Bolt Cutters’dan alan bölümde gelenege kadinlari hapseden sisteme karsi bir çikis yolu arayan filmler izleyiciyle bulusacak. 2021 San Sebastian Film Festivali’den En Iyi Yönetmen Ödülü ile dönen “Cennet Gibi”, bol ödüllü özgürlesme öyküsü “Clara Sola” ve 2022 Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan “Degerli Taslar” bu bölümde izleyiciyle bulusacak.
Küçük Kadinlar bölümü Endonezya’dan Avusturya’ya büyüme hikâyelerini bir araya getiriyor ve bir kiz çocugu olmanin zorluklarina dair tanidik bir hissiyatta ortaklasiyor. Vietnam’dan çocuk yasta evlenmeye zorlanan kiz çocuklarini merkeze alan belgesel “Sisin Çocuklari”, Endonezya’dan benzer bir konuya odaklanan kurmaca film “Yuni”, Belçika’nin Oscar adayi “Oyun Alani”, Küçük Kadinlar bölümünde bulunuyor.
Ayak Basilmamis Yollar seçkisinde ise tiyatrodan sinemaya ve edebiyata kadinlarin yaratim sürecine odaklanan filmler bir araya geliyor ve hem zor hem ilham veren bir izlek olusturuyor. Joanna Hogg’un otobiyografik ve modern klasikler olarak nitelendirilen filmleri “Hatira” ve devami niteliginde “Hatira: Bölüm II”, Uçan Süpürge’de pes pese gösterimlerle izleyiciyle bu bölümde bulusacak.
British Council’in destegiyle Uçan Süpürge’nin Birlesik Krallik’tan “Birds’ Eye View”, Tunus’tan “Regards de Femmes” ve Lübnan’dan Beyrut Uluslararasi Kadin Filmleri Festivali’yle birlikte olusturdugu Perdeyi Sahipleniyoruz seçkisi, bu dört ülkeden kadin filmlerinin ortak bir seste hak arayisinin ve temsil edilmeyenlerin sesinde bulustugunu gösteriyor. Elif Nazli Durlu’nun birçok ödül kazanan filmi “Zuhal” de bu seçkide Türkiye’den yer alan film.
Türkiyeli sinemacilar da genis bir temsille bu cografyada kadin olmanin hissini izleyiciye geçiriyor. Türkiye seçkisinde yer alan kisa metrajli ve belgesel filmler arasinda Esra Yildiz’in “Vatansiz” adli belgeseli, 2021 Antalya Film Festivali’nden En Iyi Kisa Film Ödülü kazanan "Siz Biraz Uzak Kaldiniz” da yer aliyor.
FIPRESCI yarisma jürisi belli oldu
Uluslararasi Sinema Elestirmenleri Federasyonu’nun (FIPRESCI) ödül verdigi ilk kadin filmleri festivali olan Uçan Süpürge’de bu yil da Her Biri Ayri Renk seçkisinde 9 film FIPRESCI ödülü için yarisacak. Bu yil festivalde agirlanacak FIPRESCI jürisinde Ukrayna’dan Elena Rubashevska, Slovakya’dan Ladislav Volko ve Misir’dan Ahmed Samy Youssef bulunuyor. Aslen Ukrayna’nin Bucha kentinde yasayan su an Polonya’da bulunan Elena Rubashevska Kino Ukraine ve Cinema Femme’de yaziyor. Slovakyali Ladislav Volko ise Film Press, Slovak Radio ve Nove Slovo basta olmak üzere çesitli yayinlarda film elestirisi yapiyor. Misirli film elestirmeni Ahmed Samy Youssef ise Ajmidan ve Ida2at’da yazilarina devam ediyor.