Hermolaos'un Meshur Evleri Tripolis'te

Tripolis Antik Kenti’nde devam eden kazi çalismalarinda ortaya çikan Hermolaos’a ait heykel kaidesindeki yazitta, Tripolis’in meshur konaklarindan bahsettigini açiklayan Kazi Baskani Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr Bahadir Duman, “Yazitta, günümüzde özgün mimarisiyle dikkat çeken Buldan Konaklari gibi, 2000 yil önce Tripolis’in konaklarinin da meshur oldugunu anliyoruz” dedi.

Hermolaos'un Meshur Evleri Tripolis'te


Buldan’in Yenicekent Mahallesi’nde yer alan ve Çürüksu Vadisi’nin kuzeybati ucundaki kentin kamu ve sivil mimariye ait kalintilari, vadiye hâkim bir tepenin güney yamacinda yaklasik 3 kilometrelik alana yayilan Tripolis Antik Kenti kazi çalismalari devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanligi adina Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bahadir Duman baskanligindaki gerçeklestirilen kazi çalismalarinda Tripolis’teki konutlarla ilgili oldukça önemli bilgilere ulasildi.

" Tripolis’in seçkinleri için tasarlanarak buraya yerlestirildigi anlasilmistir"

Tripolis Antik Kenti’nde 2012 yilindan beri devam eden kazi çalismalariyla ilgili bilgi veren Prof.Dr. Bahadir Duman, “Roma Imparatorluk Dönemi’nde oldukça önemli bir nüfusa sahip kentte stadyum, tiyatro, hamam, meclis binasi, sehir kapilari, caddeler, sokaklar ve konut yapilarindan olusan kamu ve sivil mimariye ait yapilarin büyük bir kismi ortaya çikarildi. Konut Alani’nda 2013 ve 2018- 2021 arasinda bes sezon kazi çalismalari yapilmis ve kentin güneyine bakan bölümünde, Çürüksu Vadisi’ne ve Büyük Menderes Nehri’ne hakim yamaçlar üzerindeki egimli arazinin teraslandirilarak Antik Çag boyunca çok sayidaki sivil konutun Tripolis’in seçkinleri için tasarlanarak buraya yerlestirildigi anlasilmistir” dedi.



Heykelden önemli bilgiler ortaya çikiyor

Ilk kez 1884’de Pierre Paris tarafindan okunan Hermolaos’a ait bir onurlandirma heykeli kaidesinde önemli bilgilere ulasildigini dikkat çeken Kazi Baskani Prof.Dr. Duman, “Tripolis’teki konutlarla ilgili oldukça önemli epigrafik veri IS 4. yüzyilin ortalarinda yasayan, Tripolis topraklarinda yetismis ve Roma’da Senatörlüge kadar yükselmis

Hermolaos’a ait bir onurlandirma heykeline aittir. Heykel kaidesinde Grekçe ‘Eger Hermolaos’un ailesi ve yaptigi çok güzel islerle ilgili daha fazla ögrenmek istersen taniklari sehir halki ve meshur konaklari olacaktir’ yazmaktadir. Hermolaos ve memleketi Tripolis’i öven bu siirsel metinde Tripolisliler hemserileri Hermolaos’un Roma Senatosu’nda yer almasi nedeniyle gururlandiklarini ifade etmektedirler. Yazitta yer alan ‘meshur konaklar’ ifadesi kazi çalismalariyla ortaya çikarilan tabanlari mozaik dösemeli, duvarlari renkli fresklerle bezeli Tripolis Konutlari’ndan sadece küçük bir kismini meydana getiriyor olmali” diye konustu.

Kaynak: İHA