Bayramda Beslenmeye Dikkat

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canli, Ramazan ayiyla degisen günlük beslenme aliskanliklarinin, bayramla birlikte eski haline dönecegini dile getirerek, ciddi saglik sorunlari yasanmamasi için bayramda beslenmeye dikkat edilmesi gerektigi uyarisinda bulundu.

Bayramda Beslenmeye Dikkat
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canli, Ramazan ayiyla degisen günlük beslenme aliskanliklarinin bayramla birlikte eski haline dönecegine dikkat çekerek, bu dönüste dikkat edilmemesi halinde kisinin sagliginda ciddi sorunlar ortaya çikabilecegini belirtti.

Diyetisyen Canli su uyarilarda bulundu:

“Ramazan Bayrami’nda vatandaslar 30 günlük orucun ardindan rutin beslenme düzenine geçecek. Ramazan boyunca dinlenen mide ve organlar Ramazan ayi sonrasinda bayram günleri ile düzen degistirmeye baslayacak. Ramazan Ayi sonrasinda yavaslayan metabolizmayi, hizlandirmak için beslenme aliskanliklarinda bazi degisiklikler yapilmasi gerekiyor. Ramazan Ayi boyunca dikkatli beslenilmemesi ve metabolizmanin da yavaslamasiyla kilo aliminda artis gözlenmektedir. Ramazan’da, ikiye indirdigimiz ögün sayisi, Ramazan Bayrami’yla birlikte degismektedir. Gün içerisindeki beslenme seklimiz 3 ana, 3 ara ögün olmalidir. Ana ve ara ögünler arasinda 2,5 - 3 saatlik zaman diliminin yer almasi gerekmektedir. Tüm ana ögünler karbonhidrat, protein, yag, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda içermelidir. Ana ögünlerde, yagli ve agir yiyecekler tercih edilmemeli, hamur tatlilari yerine meyveli ve sütlü tatlilar tercih edilmelidir. Günlük tüketilmesi gereken sivi miktarina dikkat edilmesi, diger alinan sivilar disinda günde ortalama 2-2,5 lt su içilmesi gereklidir. Çay, kahve ve gazli içeceklerin fazla tüketimi uykusuzluk ve ritim bozukluguna neden olur. Bu yüzden bu içeceklerin asiri tüketiminden kaçinilmali, bunlarin yerine süt, ayran ve bitkisel çaylar tüketilmelidir. Seker ve kalp hastaligi ve hipertansiyon gibi kronik rahatsizligi olanlarin diyetlerine dikkat etmesi gerekmektedir. Bu grupta yer alan hastalarin özellikle hamur isleri tüketimlerinde sinirlama yapmalari, özellikle diyabetli bireylerin sekerden uzak durmalari gerekmektedir. Saglik açisindan güvenle ve rahatlikla kullanilabilen toz tatlandiricilar ile diyabetliler kendilerine sütlü, meyveli diyabetik tatlilar yaparak nefsini köreltebilir.”

Herkese mutlu ve saglikli bir bayram geçirmesi temennisinde bulunan ANKA Hastanesi Uzman Diyetisyeni Gülen Mavi Canli, Ramazan Bayrami’nda beslenmede dikkat edilmesi gerekenler hakkinda ise ’’Kahvalti ile ögüne baslanmali ve az az sik sik beslenilmelidir. Yemekler çok hizli degil, iyice çigneyerek tüketilmelidir. Sivi alimi arttirilmali ögünlere süt, ayran, bitki çaylari, komposto gibi sivi gidalar eklenmelidir. Hamur isleri, kizartmalar ve yagli besinlerden uzak durulmalidir. Aksam yemeklerinin hafif olmasina özen gösterilmelidir. Ramazan Bayrami boyunca tatli, çikolata tüketimine dikkat edilmelidir. Tatlilar yemekle birlikte degil yemekten sonra az miktarda tüketilmeli, hamurlu ve serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilar tercih edilmelidir. Meyve tüketmeye özen gösterilmelidir’’ diye konustu.

Kaynak: İHA