Maltepe'de Tarihi Tekke Harabeye Döndü

Maltepe Basibüyük Mahallesinde, caddeye ismini veren Daver Baba tekkesi harabeye döndü. Tarihi tekkenin yanindaki ayazma suyu ilgisizlikten dolayi kururken, tekkenin mezarliklarinin bakimsizligi dikkat çekti. Yok alma tehlikesiyle karsi karsiya kalan Daver baba tekkesi havadan görüntülendi.

Maltepe'de Tarihi Tekke Harabeye Döndü
Resmi kayitlara göre, 1350-1375 yillari arasinda kuruldugu bilinen ve adini 18. Yüzyilda Maltepe ve çevresinde seyhlik postunda oturan Daver Baba’dan alan Daver Baba tekkesi bakimsizlik ve ilgisizlikten harabeye döndü. Kaderine terk edilen tekke ve hemen yaninda bulunan eski yillarda Basibüyük Mahallesi’ne su kaynagi sagladigi bilinen ayazma bakimsizlik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kaldi. Daver Baba tekkesinin kalinti halde bulunan ve mezari çevreleyen duvar kisimlari, tekkenin etrafinda biriken çöp yiginlari ve tekkenin adeta bir mangal alanina dönmesi ise durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Atil hale gelen ve adeta yürek sizlatan Daver Baba tekkesi ise havadan görüntülendi.

“Tekkenin biran önce onarilmasi lazim”

Konuyla ilgili konusan Tarihçi ve yazar Halit Develioglu, "Maltepe Basibüyük Mahallesi’nde bulunan Daver Baba tekkesinin tarihi 1350-1375 yillarina dayaniyor. Bu tekkeyi 18. yüzyilin baslarinda Maltepe’de seyhlik yapan Daver Baba Hazretleri tekkenin postuna oturuyor. Bu tekke daha sonra Naksibendi tekkesi oluyor ve yillar sonra bu tekke harabeye dönüyor ve ahsap tekke binasi yerle bir oluyor. Daver Baba ve sehitlerin kabirleri suan isimsiz ve harabe durumda. Bu tekkenin bir an önce onarilmasini istiyoruz. Tekkeler bizim irfan yuvamiz. Anadolu kültürümüzün tapu senetleridir. Bizim ecdadimiza vefa göstermemiz gerekiyor. Insallah bu tekke yakin zaman içerisinde Istanbul Büyüksehir Belediyesi veya Mezarliklar Müdürlügü tarafindan planlanarak burayi kurtarirlar" dedi.

Kaynak: İHA