Sinop'ta ÇED Toplantisinda Tartisma

Sinop’un Ayancik ilçesinde balik çiftlikleri için yapilan ÇED toplantisinda tartismalar yasandi.

Sinop'ta ÇED Toplantisinda Tartisma
Sinop’un Ayancik ilçesine bagli Çaylioglu Köyü Limani’na yapilmak istenen üç ayri balik çiftligi için Ayancik Halk Egitim Merkezi’nde Çevre Etki Degerlendirme(ÇED) toplantisi düzenlendi.

Iddiaya göre, toplantidan geç haberleri olan bölge halki, toplanti salonuna giderek raporun onaylanmasini engelledi. Toplantida 3 ayri sirketin farkli bölgelere yapmak istedigi 1 adet bin tonluk ve 2 adet 4 bin tonluk balik çiftligi için ÇED görüsmesi yapilacakti. Bölge halki, dogaya zarar verilmesine göz yummayacaklarini belirterek, ayni gün içinde görüsülecek 3 oturumu da engelledi. Yapilan ÇED toplantisina Ayancik Çaylioglu Köyü Dernegi, Çaylioglu Köyü Direnis Platformu, Ayancik Türkiye Isçi Partisi Ilçe Örgütü, Ayancik Emek Partisi Ilçe Temsilcileri, Ayancik Egitim-Sen ile birçok sivil toplum örgütlerinden temsilciler ile köylüler katildi.



“Bir tanemiz bu baliktan yiyemeyecegiz”

Toplantiyi engelleyen grup arasinda görüslerini belirtmek için mikrofonu alan bir vatandas, yapilacak projeyi iki aydir inceledigini belirterek, “Bu bizim için inanin çok önemli bir seydi. Bakin bu süreçte sadece bir Çaylioglu köyü sorunu degil, Ayancik, Ayancik köyü, Helaldi, Ayvazi tamamiyla bu çevrenin sorunu. Inanin ben sahsima söylüyorum, buradan çiktim Trabzon’a kadar, inanin kimseye faydasi dahi yok bizim memleketimize, burada simdi çiftlik baligi yetisecek. Bir tanemiz bu baliktan yiyemeyecegiz, neden? Çünkü 150 liraya gelecek bu balik bize. Arti denizde bunlar GDO’lu balik üretecek. Biz bunun arastirmalarini iki aydir yapiyoruz. Sonrasi, inanin bu balik denizde çiftlesecek. Baligimizin adi rengi degisecek, görmedigimiz baliklar çikacak. Biz yapmaniza karsi degiliz, devletimize hiç karsi degiliz. Millet varsa devlet olur, devlet varsa millet olur. Yatirim bizim her seyimiz ama tamamiyla karsiyim” diye konustu.

Bir diger vatandas ise, “Hasta olmayan baliklar da etkilenecek, insanlar da etkilenecek. Kafesler kuracaksiniz, çok büyük bir alani kafeslerle donatacaksiniz. Orada balikçilik olmayacak, kiyi balikçiligi olmayacak. Dünyada denizi koruyan kiyi balikçilardir. Kiyi balikçiligini öldüreceksiniz, birakin halkin yemesini tam tersine tamamen baliksizliga mahkûm edeceksiniz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA