Bitkisel Ilaçlar Kanser Tedavisini Olumsuz Etkileyebilir

Kemoterapi alirken onkoloji hekimi disindaki kisiler tarafindan önerilen bitkisel ve dogal sifali ürünlerle birlikte vitamin ve mineral gibi takviyelerden uzak durulmasi gerektigini belirten Tibbi Onkoloji Klinigi’nden Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Bu tür ilaçlar kemoterapinin etkinligini azaltarak tedavi basarisini olumsuz etkileyebilir” dedi.

Bitkisel Ilaçlar Kanser Tedavisini Olumsuz Etkileyebilir
Onkoloji hekimi disindaki kisiler tarafindan önerilen bitkisel ilaçlarin kanser hastaliginin tedavisinde tercih edilmemesi gerektigine dikkat çeken Medical Park Ordu Hastanesi Tibbi Onkoloji Klinigi’nden Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, kanser tedavisi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Saglik sorunlarina yol açabilir

Bitkisel ilaçlarin kanser hastaligini iyilestirdigine dair kesinlesmis bir bilimsel kanit olmadigini söyleyen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Kemoterapi alan hastalarda bu ürünlerin kullanimina bagli olarak basta karaciger ve böbrek yetmezligi olmak üzere çok ciddi saglik sorunlari ortaya çikabilir. Bu tür ilaçlar kemoterapinin etkinligini azaltarak tedavi basarisini olumsuz etkileyebilir” diye konustu.



Bazi gidalar tüketilmemelidir

Karadeniz Bölgesi’nde çokça tüketilen sirganin (isirgan otu), kemoterapi alan hastalarda tüketilmemesi gereken gidalar arasinda yer aldigini vurgulayan Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, kemoterapi alan hastalara besin tüketimi ile ilgili su tavsiyelerde bulundu:

“Bilinenin aksine kemoterapi alan hastalarin sekerli gidalar tükettiginde hastaliginin kötülestigi söylemi kanitlanmis bir bilgi degildir. Seker tüketimi tamamen yasak degildir. Fakat hastalarin rafine sekerli gidalari çok miktarda tüketmesi, dogal diyerek bal, pekmez gibi ürünleri fazlaca almasi saglik açisindan uygun degildir dedi.

Bunun yerine meyve tüketmek, haftada 1-2 kez olacak sekilde hafif sütlü tatlilari tüketmek uygun olabilir. Yine Karadeniz Bölgesi’nde çokça tüketilen isirgan otunun, kemoterapi alan hastalarda tüketilmemesi gerekir. Bunun disinda tursu ve salamura edilmis gidalar ve konserveler, hazir çorbalar ve sakatatlar, asiri baharatli ve acili yiyecekler, tütsülenmis gidalar ve izgaralar, alkol ve tütün ürünleri de kemoterapi alan hastalarin tüketmemesi gereken gidalar arasinda yer almaktadir.”

Dökülen saçlar daha gür olarak geri gelebilir

Kemoterapi alirken saç dökülmesinin her zaman olmadigini fakat sik görülen bir yan etki oldugunu söyleyen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Doktorunuz kullanacaginiz ilaçlarin saç döküp dökmeyecegi konusunda bilgi verecektir. Saçlarla birlikte vücudunuzun diger tüylü bölgelerinde de dökülme olacaktir. Tüylerdeki dökülme sizi ruhsal açidan rahatsiz edebilir; bu duygularinizi paylasmaktan kaçinmamalisiniz. Öncelikle bu yan etkinin tamamen geçici bir süre için sizi etkileyecegini düsünmelisiniz. Tedaviniz tamamlandiginda dökülen saçlar ve tüyler yeniden olusacaktir ve daha da gür olmasi mümkündür. Daha önce bu deneyimi yasamis kisilerle konusmak sizi rahatlatacaktir. Bazi merkezlerde saç dökülmemesi için uygulanan kafatasina soguk ve baski uygulama teknikleri merkezimizde bilinen bazi yan etkilerinden dolayi uygulanmamaktadir” seklinde konustu.



Kemoterapi öncesi saçlarinizi kisa kestirebilirsiniz

Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, saç dökülmesini azaltabilmemiz için su önerilerde bulundu:

“Öncelikle kemoterapi tedavisine baslamadan önce saçlarinizi kisa kestiriniz. Saç kaybini gizlemek için isterseniz sapka, peruk, esarp veya basörtüsü kullanabilirsiniz. Saçiniz uygunsa kendi saçinizdan peruk yaptirabilirsiniz. Günesten korunma disinda bu önlemi almaniz tamamen kendi isteginize baglidir. Yine saç dökülmesini azaltmak için saçlarinizi besleyici sampuanlarla yikamali, iyice durulamali ve nazikçe kurulamalisiniz. Saçlarinizi asiri taramak ve firçalamaktan kaçinmalisiniz. Genis disli taraklari ve yumusak firçalari tercih edebilirsiniz. Saç boyalari, sprey, jöle, bigudiler, siki tokalar kullanmamalisiniz. Elektrikli saç kurutma makinalarini mümkünse tercih etmemelisiniz. Eger gerekiyorsa sicaklik düzeyi çok düsük olarak kullanabilirsiniz.”
Kaynak: İHA