'Sahur' Ramazan'in Altin Ögünü
Iskenderun Gelisim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Eray Albayrak, Ramazan ayi boyunca, altin ögün diye nitelendirilen kahvaltinin yerini alan sahur ögününü atlamamak gerektigini belirtti.

"Iftar ve sahur arasi düzenli periyotlarla su tüketin"
Uzun süren açlik sonrasi uygun menü seçenekleriyle iftar yapmanin, en az sahur ögününü atlamamak kadar önemli oldugunu vurgulayan Albayrak, sunlari kaydetti:
"Iftar baslangicinda az yagli bir çorba tercih etmek, vücudu ana yemeklere hazirlamak adina güzel bir baslangiç olabilir. Iftar ve sahur Ramazan boyunca iki olmazsa olmaz ögünümüz olacagindan, ikisini de renkli salatalarla süslemek, günlük vitamin, mineral ve posa alimini arttirmaya birebir. Her besin grubundan yiyecegin ana ögünlerde yer aldigi, renkli menülerin hazirlandigi, porsiyon kontrolünün saglandigi, fazla enerji aliminin hafif fiziksel aktiviteyle dengelendigi, en az 4 ögünün tüketildigi, suyun yeterli ve dengeli sekilde içildigi bir düzen sagliginizi korumaniza yardimci olacaktir. Çok yagli, çok tuzlu besinlerin yerini daha hafif seçenekler almali. Kavurma, kizartma gibi oldukça zararli pisirme yöntemleri yerini haslama, izgara, bugulama gibi daha fit pisirme yöntemlerine birakmali. Vücudun artan sivi gereksinmesi bir anda giderilmeye çalisilmamali, gün boyunca düsen kan sekeri düzeyi birden hizli bir sekilde yükseltilmemelidir. Bundan dolayi; su içimini düzenli periyotlarla iftar ve iftar sahur arasi uyanik kalinan saatlere göre paylastirmali, bos mide hacmini su ile birden doldurarak, besin tüketimi yetersiz hale gelmemeli."
Orucun farz oldugu bireylerin saglik açisindan tam bir iyilik halinde olmasi gerektigini ifade eden Albayrak, "Kalp-damar hastaliklari, hipertansiyon, diyabet gibi ilaç kullanimi gerektiren saglik problemi olan ya da kanser tedavisi gören bireyler veya gebe-emzikli, çocuk ve yaslilar gibi özel gruplar riskli gruptadir. Riskli gruptaki bireylerin oruç tutabilmek adina gerekli kontrollerden geçerek, hekimlerinden izin almalari gerekmektedir" diye konustu.
