Yagmur Bahçeleri Projesi Sona Erdi

Doga dostu bir üniversite olma misyonuyla hareket eden Trakya Üniversitesinin, 3 kampüste kurdugu yagmur bahçelerinin agir metal giderim verileri belli oldu.

Yagmur Bahçeleri Projesi Sona Erdi
Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Uygulamali Bilimler ve Teknoloji Anabilim Dali ögretim üyesi Dr. Ögr. Üyesi Gökçen Bayrak’in danismanliginda Mimarlik Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü yüksek lisans ögrenci Cansu Küp’ün “Üniversite Yerleskesinde Biyotutma Sistemlerinin Kirletici Giderimi için Saha Performansinin Incelenmesi” baslikli tez çalismasi çerçevesinde Balkan Yerleskesi, Aysekadin Yerleskesi ve Makedonya Yerleskelerinde kurulan ve TÜBAP tarafindan desteklenen yagmur bahçeleri projesinde sona gelindi.

Daha yesil ve daha sürdürülebilir bir üniversite misyonuyla hareket ederek olusturulan yagmur bahçelerinden alinan yagmur suyu örneklerinde, süzüntü yagmur suyunda ve olusturulan yapay yagmur suyu ve sulamadan sonraki süzüntü sularinda TÜTAGEM destegiyle kadmiyum, kursun, bakir, çinko, sülfat, fosfat, nitrit ve nitrat analizleri yapildi.

Tez çalismasi ile ulusal ve uluslararasi ölçekte hem cografi olarak yeni bir alanda çalisma yapilmasi hem de saha ölçegindeki çalismalara katkida bulunulmasini hedeflediklerini vurgulayan Cansu Küp, “Sonuçlari elde ettigimizde benzer çalismalarda oldugu gibi agir metal gideriminde yüksek giderim verimi, azot formlarinda negatif giderim ile degisken araliklarda giderim gözlemledik. Fosfor gideriminin benzer çalismalarda oldugu gibi düsük olmasini bekledik ancak negatif giderim gözledik. Sülfat giderimi gerçeklesmedigi gibi negatif giderim söz konusu oldu. Farkli derinlik, biyotutma ortami, karisim orani ve yüzey alani ile uygulanan yagmur bahçelerinin giderim verimleri incelendiginde ise metal giderimlerinin tüm bahçelerde yüzde 99-yezde 100 degerleriyle benzer oldugu, yari günesli alanda kurulan Makedonya Yerleskesi yagmur bahçesinde nitrit ve nitrat gideriminin diger bahçelere oranla en düsük oldugu, yari günesli alanda kurulan Teknopark yagmur bahçesinde nitrit ve nitrat gideriminin Makedonya Yerleskesi yagmur bahçesinden yüksek, Balkan Yerleskesi yagmur bahçesinden düsük oldugu, günesli alanda kurulan Balkan Yerleskesi yagmur bahçesinde ise nitrit ve nitrat gideriminin diger bahçelere oranla en yüksek oldugunu belirledik” dedi.

Biyotutmanin hidrolojik performansinin çesitli parametrelere göre degiskenlik gösterdigini de vurgulayan Cansu Küp, “Yapilan çalismalar incelendiginde biyotutma sisteminin performansinin; yeterli geçirgenligi olan toprak karisimina, arazi kullanimina, nüfus yogunluguna, yagis rejimlerine, kirletici giris konsantrasyonuna, biyotutma alanlarinda kullanilan bitki türlerine, sicakliga ve ortam reaksiyonuna bagli olarak degistigi görülmektedir. Yesil altyapi uygulamalarindan olan, kentsel alanlarda yüzeysel akisla tasinan kirleticilerin, yapisal çözümler yerine ekolojik olarak giderildigi biyotutma sistemleri ve yagmur bahçelerinin, alici su kaynaklarinin su kalitesinde bozulmalari azaltacak, kanalizasyon sistemi ve aritma tesisi su ve kirletici yükünü azaltacak, çevresel faydasi yüksek olan uygulamalar oldugu düsünülmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA