Saat Kulesinin Leylek Çifti Yuvasina Döndü

Bursa Yenisehir’deki tarihi saat kulesini yuva edinen leylek çifti, bu bahar da gelenegi bozmadi. Yenisehir Belediye Baskani Davut Aydin’in “Sungar Çifti” olarak isimlendirdigi leylekler kuluçka döneminde oldugu için geçen yil saat kulesindeki restorasyon ertelenmisti.

Saat Kulesinin Leylek Çifti Yuvasina Döndü
Bursa Yenisehir’in simgelerinden tarihi saat kulesinin tepesine yaptiklari yuvayla özdeslesen leylek çifti, bu bahar da gelenegi bozmadi. Geçen yil tarihi saat kulesindeki restorasyon çalismalarini kuluçka döneminde olduklari için sonbahara kadar erteleten Baskan Davut Aydin, leylek çiftine “Sungar” ismini verdi.

Osmanli Devleti’nin banisi Osman Gazi’nin Kayi boyundan geldigini hatirlatan Baskan Davut Aydin, “24 Oguz boyundan biri olan Kayi boyunun ongunu yani totemi Sungar kusu Sungar aslinda dogan benzeri yirtici bir kus türü. Lakin Osman Gazi’nin kurdugu Yenisehir’ de biz de bu isimden esinlenerek Leylek çiftimizi ‘Sungar’lar olarak anmaya karar verdik” dedi.

Geçen yil yuvadan 4 yavru uçuran Sungar Çifti gibi ilçe genelindeki leylekler konusunda önemli bir hassasiyet olustuguna vurgu yapan Baskan Davut Aydin, sunlari kaydetti: “Leyleklerin 30 yil ömrü var ve genelde tek esle yasiyorlar. Ekolojik sistemdeki rolleri Yenisehirli çiftçilerimiz için çok önemli. Leylekler; böcekler, sürüngenler ve kemirgenleri tüketerek, ekili tarim alanlarini da bir anlamda korumus oluyor. Hele su günlerde tarim alanlarinda leyleklerle çiftçimiz arasindaki isbirligini mutlaka görmelisiniz. Çiftçimiz traktörle tarlasini sürerken, arkasindan gelen leyleklerimiz de topraktaki zararlilari topluyor. Çiftçimize bu güzel dayanisma ve anlayisindan ötürü tesekkür ediyorum. Tek ricam tarlalarinda plastik atik birakmamalari. Sürücülerimizden de leylekler konusunda duyarli davranmasini bekliyoruz.”
Kaynak: İHA