Restorasyon Yapilan Camide Kalem Isi Süslemeler Ortaya Çikti

Izmir Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan, Basmane semtinde bulunan Hatuniye Camisi’ndeki restorasyon çalismalari devam ediyor. Izmir Vakiflar Bölge Müdür Yardimcisi Burak Kaynak, çalismalar sirasinda 1700’lü yillarda yapilan kalem isi süslemelerin ortaya çiktigini belirtti.

Restorasyon Yapilan Camide Kalem Isi Süslemeler Ortaya Çikti
Izmir genelinde 270’i cami olmak üzere 535 tasinmaz kültür varliginin mülkiyetine sahip olan Izmir Vakiflar Bölge Müdürlügü, aciliyet durumuna göre 1. derece anitsal nitelikteki camilerin restorasyon çalismalarini sürdürüyor. Basmane semtindeki 1625 yilinda yaptirilan Hatuniye Camisi’nde de restorasyon çalismalari devam ediyor. Izmir Vakiflar Bölge Müdür Yardimcisi Burak Kaynak, “Caminin restorasyonuna geçen yil basladik. Restorasyon uygulamasi sirasinda birçok faktörle karsilastik. Normal sartlarda restorasyon çalismasini bu ay tamamlamayi planliyorduk ancak caminin güçlendirmesinin çok zayif oldugu ortaya çikti. Bununla ilgili güçlendirme çalismalari yapildi. Badana ve siva raspalarini yaptigimizda ise 1700’lü yillarda yapilmis bir takim kalem isi süslemelere rastladik. Kalem isi süslemeleri için ayrica bir projelendirme çalismasi gerekti. Bununla birlikte caminin kubbesini yeniledik. Bu cami, restorasyon anlaminda birçok müdahaleyi barindiran nitelikli eserlerimizden biri” dedi.



“Yil sonunda camimizi ibadete açacagiz”

Hatuniye Camisi’nin 1625 yilinda Haci Hüseyin Aga tarafindan esi Tayyibe Hatun için yaptirildigi bilgisini veren Kaynak, caminin yapildigi yillarda kare planli, tek kubbeli, 12 gen kasnakli bir cami oldugunu ancak tahmini 100 yil sonra bir eklenti daha yapildigini belirtti.

Sonradan yapilan eklentinin camiye daha fazla yük bindirdigini ve restorasyon çalismalarinda baglantilarin zayif oldugunun anlasildigini kaydeden Kaynak, “Çalismalarimizda minarenin de zayif oldugu ortaya çikti ve burada da çelik güçlendirmeler yaptik. Kalem islerini tamamlayip boya badanalari ve gerekli bakimlarini yaptiktan sonra yilsonunda camimizi ibadete açacagiz” diye konustu.



“Özgün islevleri ile kullaniliyor”

Camilerin özgün islevleri ile kullanilan nitelikli eserler oldugunu vurgulayan Kaynak, “Restorasyon uygulamalarimizi, eserlerimizi özgün islevleri ile kullanilacak sekilde yapiyoruz. Bu eserler ibadet mekanlari oldugu için restorasyon çalismalari bittiginde özgün islevleri ile kullaniliyor. Hatuniye Camisi, yaklasik olarak 150 kisi kapasiteli bir cami. Esasli onarimimizi önce cami içerisinde tamamliyoruz. Onarimlar tamamlandiktan sonra peyzaj düzenlemesi, sadirvan ve tuvalet bölümleri yapilacak” ifadelerine yer verdi.

Depremde hasar alan camilere öncelikli onarim

Izmir genelinde tarihi camiler hakkinda da bilgi veren Kaynak, restorasyon faaliyeti uygulama asamasinda olan 5 cami oldugunu söyledi.

Kaynak, söyle devam etti: “Bunlarin bir kismi Konak ilçesi merkezinde, bir kismi da diger ilçelerde bulunuyor. 2020 yilinda Izmir’de meydana gelen depremde birçok camimiz maalesef hasar aldi. Biz öncelikle hasar alan camilerimizin onarimlarini sürdürüyoruz. Kullanilamaz durumda olan camilerimize öncelik verdik ve onlarin restorasyon uygulamalarina basladik. Projeleri olmayan camilerin ise projelerini alma asamasina geçtik. Hasar görmüs, agirlik olarak Kemeralti bölgesinde olan 9 adet camimizin projelerini aliyoruz. Tamamlanmasina müteakip restorasyonlarina baslayacagiz. 2021 yili sonunda tamamladigimiz 2 camimizin restorasyonlari, depremden önce baslanan ve geçen yil tamamlanan camilerdi. Depremden sonra hasar gören camilerin basit onarimini da yaparak tekrar faaliyete soktuk. Su anda esasli onarim geçiren 5 camimiz var.”

“Hassas ilerliyoruz”

Izmir’in, tarihi niteligi çok fazla eserle donanmis bir sehir oldugunu belirten Kaynak, söyle konustu: “Halkimizin da bu eserlere ilgisi fazla. Ancak restorasyon çalismalarinin hassas ilerledigi, uygulama sirasinda yeni çikan bulgular nedeniyle sürecin uzayabilecegi de bilinmeli. Restorasyon, hizli ilerleyen bir süreç degil. Önce projeleri çizilip Koruma Kurulundan onaylari aliniyor. Onay alindiktan sonra restorasyona baslaniyor ancak planlanan süre çogunlukla degisiyor. Çünkü uygulama basladiktan sonra bir takim faktörlere ulasilabiliyor. Bu yüzden süreç uzayabiliyor.”
Kaynak: İHA