Ramazan Sofralarinin Vazgeçilmez Tatlisi Açiklamasi 'Kerebiç'

İçel yöresine özgü bir tatli çesidi olan ve genellikle Ramazan ayinda daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofralarin vazgeçilmezi oldu. İçel’de uzun yillardir kerebiç üretimi ve satisi yapan Kerebiççi Oguz’da 9 kadin sabahtan aksama geç saatlere kadar kerebiç yapiyor.

Ramazan Sofralarinin Vazgeçilmez Tatlisi Açiklamasi 'Kerebiç'
İçel’de uzun yillardir kerebiç üretimi ve satisini yapan Kerebiççi Oguz, Ramazan ayinda üretimi 2 kat artirdi. Her gün 9 kadin sabahin erken saatlerinde basladiklari kerebiç yapma islemini, aksama kadar sürdürüyor. Kerebiçin yaninda mamul üretimi de yapan kadinlar, günde binlerce kerebiç üretiyor. Eski yillarda üretimi bir arada yapan kadin, son 2 yilda oldugu gibi bu yilda korona virüs salgini dolayisiyla 3’lü, 4’lü sekilde ayri ayri yerlerde kerebiç yapiyorlar. Ayrica kadinlar eldiven ve maske kullanarak, vatandaslara saglikli kerebiç üretimi yapiyorlar. Üretim yapan kadinlardan biri olan ve 10 yildir kerebiç isini yapan Suna Kurucu, kerebiçin irmik tatlisi oldugunu söyledi.

Eskiden sadece Ramazan ayinda bu tatlinin yapildigini vurgulayan Kurucu, "Son yillarda artik yilin 12 ayi da yapilmaya baslandi. Tabi Ramazan ayinda yogun satis oluyor. Ramazan’da özellikle tercih olmasinin sebebi diger tatlilar gibi çok sekerli degil. Yavas yavas kana karisiyor ve kesmiyor. Birde bu tatlinin içindeki hersey dogal. Ondan dolayi tercih edilen bir tatli. Özellikle Ramazan ayinin ilk bir haftasi, 10 günü çok yogun oluyor" dedi.

Günde yüzlerce adet kerebiç ürettiklerini kaydeden Kurucu, "Bu günden güne degisebiliyor. Su anda Ramazan ayinin basindayiz. Bu önümüzdeki dönemde fazla olacaktir. Kerebiçe ilgi her zaman yüksektir. Kerebiç diger tatlilar gibi degil kan sekerini hemen yükseltmedigi için o yüzden tercih edilen bir tatlidir. Ramazan’da talep fazladir. Hiç girmeyenin evine bile bir kere kerebiç girer" diye konustu.

Kerebicin köpügü hakkinda da bilgiler veren Kurucu, "Köpügün yapilmasinda çöven kökünü kullaniriz. Bu kök önce iyice yikandiktan sonra 3-4 saat kaynatilir. Su kahverengiyi alinca su süzülür. Süzdükten sonra sogumaya birakilir. Soguduktan sonra da çirpma makinesiyle iyice çirpilir. Soguyan su çirpinca beyaz köpük halini almaya baslar. Sonra sicak serbeti dökmeye baslariz ve beyaz köpük halini alir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA